Of duivenstront besmettelijk is of niet hangt af van jou specifieke situatie. Hoe groter het duivenstront probleem, des te groter het risico uiteraard. Maar, dat gezegd hebbende, is het ook zo dat hoe groot of klein de hoeveelheid duivenstront ook moge zijn, er altijd een reëel risico bestaat om ziek te worden. Duivenstront moet om deze reden altijd direct opgeruimd worden.

Last van duivenpoep op uw balkon of elders? Bel voor een afspraak 085 06 08 777

Duiven kunnen vele soorten ziektes en parasieten met zich meedragen, welke terug te vinden zijn in hun ontlasting. Als ze de kans krijgen om op je dak, zolder, of balkon te nestelen zullen ze binnen de kortste keren een enorme berg met duivenstront creëren. Wie last heeft van duiven zal binnen de kortste keren minstens een van de volgende twee problemen ervaren:

1. De duiven zullen op en rondom je pand gaan poepen. De duivenstront landt vervolgens op de grond, planten, bomen, en bosjes rondom je pand heen. Hiermee ontstaat er het risico dat jij of anderen via de onderkant van hun schoenen deze vervuilde deeltjes mee het pand innemen. Dit kan ervoor zorgen dat mogelijke ziektes of parasieten die in de duivenstront te vinden zijn je pand binnentreden.

2. De duiven zullen een comfortabele plek vinden om te nestelen, waarna ze voornamelijk op één locatie gaan poepen. De duivenstront zal zich ophopen en schade aan je pand veroorzaken. Duivenstront is erg zuur en kan schade aanbrengen aan dakbedekking en zonnepanelen. We hebben ook meerdere incidenten gehad waarbij men een lekkage op het dak had, en er vervolgens enorme hoeveelheden vervuild water gevuld met duivenstront door het dak de woning in zijn gelopen.

Wanneer je het over duivenstront hebt, en de ziektes en parasieten die duiven met zich kunnen meedragen, moet je het meeste op je hoede zijn voor de volgende risico’s:

duivenstront

Zolderbox met enorme hoeveelheid duivenstront.

Histoplasmose

Dit is een infectie die je kan oplopen door schimmelsporen in te ademen die op oppervlakken kan groeien waar duivenpoep aanwezig is. Hoewel niet iedereen die deze deeltjes inhaleert ook direct histoplasmose oploopt, brengt de aanwezigheid van duivenpoep wel een reëel risico met zich mee dat jij of iemand anders ziek wordt.

De symptomen van deze infectie kunnen zeer onprettig en zelfs gevaarlijk zijn voor een ieder met een verzwakt immuunsysteem. De symptomen komen vaak overheen met de symptomen die een persoon ervaart bij reguliere griep en omvatten zaken zoals hoofdpijn, koorts, droge hoest, en vermoeidheid.

Candidiasis

Dit is een andere soort schimmelinfectie die mensen kunnen oplopen via duivenpoep. Deze infectie wordt veroorzaakt door meer dan twintig verschillende soorten schimmels die bekend staan als candida. Een veelvoorkomende infectie ingang is via de mond en keel. Het kan ook effect hebben op je huid, ademhalingssysteem, darmen, en urogenitale stelsel. Deze infectie is in het bijzonder gevaarlijk voor vrouwen.

Cryptokokkose

Ook dit is een schimmelinfectie die overgebracht kan worden door duiven. Alhoewel het een gevaarlijke infectie is, zal de kans voor het oplopen hiervan stukken kleiner zijn dan bij de vorige twee. Deze schimmelsoort leeft normaliter in tropische en subtropische gebieden. De infectie kan je longen en zenuwstelsel aantasten.

300 KG duivenpoep verwijderen van particulier balkon.

Psittacosis

Psittacosis staat ook bekend als papagaaienziekte, het kan overgedragen worden door duiven maar ook door gezelschapsvogels. Mensen lopen deze ziekte normaliter op door stof in te ademen van opgedroogde vogelpoep, of, gedroogde afscheiding die kan sijpelen uit de bek en ogen van de vogel. Symptomen kunnen o.a. bestaan uit hoesten, hoofdpijn, koorts, en zelfs serieuze longinfecties die medische aandacht vereisen.

Encefalitis

Dit virus wordt niet opgelopen door direct contact met duivenpoep, het is meer een indirect risico dat duiven en vogels in het algemeen met zich meedragen. De ziekte wordt vaak overgebracht op mensen door muggen die hebben voeden aan duiven die het virus met zich meedragen. De mug prikt vervolgens een mens, waarna het virus zich zo verder verspreid. Teken kunnen het virus ook overdragen op mensen.

De symptomen en mogelijke schade door dit virus is serieus. Encefalitis leidt tot hersenontsteking en kan erg gevaarlijk zijn. Veelvoorkomende symptomen zijn: hoofdpijn, koorts, slaperigheid, verwarring, en vermoeidheid. Serieuzere symptomen kunnen zijn: trillingen, stuiptrekkingen, hallucinaties, geheugenproblemen, en zelfs beroerte. Het risico van dit virus zou reden genoeg moeten zijn om alle duiven permanent van je pand te verbannen.

Salmonella

Salmonella is een potentieel serieuze en mogelijk zelfs dodelijke infectie die wordt opgelopen d.m.v. de salmonella bacterie. De meest veelvoorkomende manier om deze infectie op te lopen is door kip te consumeren die niet goed gebakken is, of kruisbesmetting in de keuken. Een zeldzamere maar desondanks realistische wijze om de infectie op te lopen is via duiven.

Duiven dragen deze bacterie in hun systeem en kunnen hem verspreiden via hun ontlasting. Stof uit de duivenstront kan salmonella bevatten en op verschillende wijzen verspreiden.

LEES OOK: DUIVENWERING BIJ DUIVENOVERLAST: OORZAKEN & OPLOSSINGEN

E.Coli

Ook wel bekend als Escherichia coli, is een bacterie die gewoonlijk leeft in de darmen van mensen en dieren. De meeste E.coli zijn onschadelijk, maar sommigen zijn pathogeen en kunnen ons ziek maken. Deze bacterie kan je lichaam binnentreden als je in contact komt met duiven die de bacterie met zich meedragen. Ziektes die voortkomen uit E.coli zijn o.a. diarree, blaasontsteking, longontsteking, luchtweginfecties, en meer.

Naast het risico op ziektes en infectie, kunnen duiven ook voor overlast zorgen door de aanwezigheid van parasieten, teken, en mijten. Dit gebeurt normaliter wanneer de duiven een nest hebben gebouwd en een grote berg met duivenstront hebben gecreëerd. Dit is een broedplaats voor allerlei soorten parasieten en ongedierte. Een dode duif is ook een geliefde broedplaats voor ongedierte en vliegen. Overlast kan veroorzaakt worden door teken, mijten, bed wantsen, en zelfs luizen. Hoe groter je duivenprobleem, hoe groter het risico dat deze nare beestjes je pand betreden.

Het moge duidelijk zijn dat duivenstront niet enkel smerig is, maar ook een serieus risico met zich meebrengt voor de gezondheid van je pand en de bewoners hiervan. Het beste wat je kan doen is het duivenprobleem z.s.m. oplossen, en alle vervuilde gebieden professioneel laten reinigen.

Kamp je met grote hoeveelheden duivenpoep die je wilt laten verwijderen? Neem dan contact op met de Frisse Kater. Wij zijn 24/7 inzetbaar en voeren werkzaamheden uit voor families, als woningbouwvereniging en andere partijen. Wij staan klaar om te helpen, wacht dus geen moment langer. Neem vrijblijvend contact met ons op via ons contactformulier, of mail / bel ons direct via info@frissekater.nl of 085 06 08 777.

(Like ons op Facebook en deel s.v.p. dit artikel via social media zodat je anderen hiermee kunt informeren.)

Over Schoonmaakbedrijf Frisse Kater

FRISSE KATER is opgericht in september 2014 en gespecialiseerd in het reinigen van extreme & uitzonderlijke situaties. Wij opereren landelijk en zijn 24/7, 365 dagen per jaar inzetbaar. De resultaten van ons werk zijn meer dan indrukwekkend. In tegenstelling tot andere reinigingsbedrijven houden wij ons (bijna) uitsluitend bezig met de reiniging van extreme & uitzonderlijke situaties. Hierin zijn wij beslist uniek in Nederland. Door deze specialisatie kunnen wij onze klanten compleet ontzorgen, en de persoonlijke aandacht geven die zij verdienen. Onze dienstverlening is altijd persoonlijk, met een ongeëvenaarde standaard van kwaliteit en service.

T: 085 06 08 777 E: info@frissekater.nl

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Ontvang de maandelijkse e-mail nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste Frisse Kater nieuws.