De meeste mensen kunnen prima hun eigen woning schoon houden. Maar soms komt het voor dat de vervuiling iets heftiger is dat gewoonlijk. Het is in sommige gevallen dan ook lastig om te beslissen of je de schoonmaak zelf kan uitvoeren, of dat je toch beter af bent met het inhuren van een professional. We willen direct aangeven dat zelf schoonmaken altijd een optie is. Er is tenslotte geen wetgeving die je verplicht iemand in te huren. Dit gezegd hebbende betekent het nog niet dat het ook altijd een verstandig idee is om zelf je handen vuil te maken.

Het bepalen of je de schoonmaak zelf gaat uitvoeren of liever professionals inhuurt is afhankelijk van enkele factoren. Je zult moeten beslissen of je bijv. genoeg expertise bezit om de vervuiling correct op te ruimen. Of jij je comfortabel voelt bij het uitvoeren van de werkzaamheden. En welke specifieke schoonmaaktaken er verricht zullen moeten worden.

Schoonmaken is nooit 100% vrij van risico’s. Zo brengt het opruimen en schoonmaken van biologische vervuilingen zoals bloed, braaksel, en ontlasting allerlei infectiegevaren met zich mee. In andere gevallen wordt er onachtzaam omgegaan met schoonmaakmiddelen. In het ergste geval kan de persoon komen te overlijden door giftige gassen die vrijkomen na het mengen van schoonmaakmiddelen. Ook bestaat er het risico op beschadiging van oppervlakken. Wanneer de juiste kennis ontbreekt is het erg simpel om oppervlakken te beschadigen door verkeerd chemicaliën gebruik.

Bij geval van twijfel adviseren wij daarom altijd om een professional in te schakelen. Mocht je de aanwezige vervuiling toch zelf willen opruimen, beantwoord voor jezelf dan eerst de volgende drie vragen:

Zelf schoonmaken of een professional inhuren voor uitzonderlijke situaties?

Zelf schoonmaken of toch liever een professional inhuren?

Zelf schoonmaken: Is het veilig?

Wanneer je zelf aan de slag wilt gaan met de schoonmaak is de eerste vraag altijd of er mogelijke gevaren aanwezig zijn waar je rekening mee moet houden. Indien dit het geval is, neem dan altijd voorzorgsmaatregelen om jezelf te beschermen. Mocht je tot de conclusie komen dat je het werk niet veilig kan uitvoeren, begin er dan niet aan!

Vaak wordt er nonchalant gesproken over schoonmaken, ‘het is simpel, stelt allemaal niks voor’. Ja, sommige schoonmaaktaken kunnen simpel zijn, maar er zijn ook voldoende situaties waar iemand doodziek van kan worden. Wij komen met regelmaat in ruimtes die potentieel besmettelijke pathogenen kunnen bevatten zoals E. coli, encefalitis, hantavirus, hepatitis B en C, histoplasmose, HIV, leptospirose, norovirus, salmonella en  meer. Dan zijn er ook nog de fysieke gevaren zoals scherpe naalden, gebroken glas, dode dieren, agressieve mensen onder invloed, en meer.

Het is niet zo dat iedere schoonmaakactiviteit per definitie gevaarlijk is. Echter moet er per situatie wel gekeken worden naar de mogelijke aanwezige gevaren. Gelukkig zijn er voldoende persoonlijke beschermingsmiddelen waar men zich tegenwoordig mee kan beschermen. De benodigde PBM’s verschillen afhankelijk van het type opdracht en kunnen bestaan uit wegwerp overalls, handschoenen, oogbescherming, en adembescherming.

Bij de Frisse Kater maken wij altijd gebruik van professionele PBM’s, materialen en reinigingsmiddelen. Wij werken uitsluitend in teams, en zijn ons meer dan bewust van de gevaren van ons werk. Soms is er niks aan de hand en kunnen wij zonder zorgen aan de slag, maar in andere gevallen moeten wij ons goed inpakken om mogelijke ziektes en infecties te voorkomen.

Zelf schoonmaken is niet altijd even gemakkelijk.

Zelf schoonmaken: Bezit ik de juiste kennis

Sommige klussen die wij uitvoeren zijn simpel genoeg dat bijna iedereen het zou kunnen, maar niet alle klussen zijn even gemakkelijk. Iedereen kan schoonmaken, maar niet iedereen kan professioneel schoonmaken. Wij vertellen klanten dan ook altijd dat je bij de Frisse Kater niet enkel betaalt voor onze fysieke arbeid, maar evengoed ook voor onze kennis, expertise en ervaring. De fysieke arbeid zien wij enkel als een bijproduct. Onze professionele aanpak bespaart klanten zowel tijd als geld. Niemand wilt beginnen met schoonmaken en halverwege de opdracht erachter komen dat het toch een stuk lastiger is dan gedacht. Of, dat ze de situatie juist hebben verergerd.

Soms gaan mensen zelf aan de slag met de schoonmaak maar schakelen na een aantal dagen, weken of maanden toch onze hulp in. We krijgen achteraf dan te horen dat ze dagenlang bezig waren, maar zonder succes. Uiteindelijk raken ze zo gefrustreerd met de situatie dat ze ons toch maar bellen. Waar hun wekenlang mee bezig waren lossen wij vaak binnen enkele uren of een dag op.

Gelukkig beginnen steeds meer van onze klanten te beseffen dat schoonmaken niet enkel fysiek werk is, maar dat er ook daadwerkelijk een bepaald niveau van kennis en expertise benodigd is om de aanwezige vervuiling goed aan te kunnen pakken. Vaak zie je bijvoorbeeld dat wanneer mensen zelf iets willen schoonmaken, zij het vuil eerder uitsmeren dan werkelijk verwijderen. Het oogt schoon, maar in werkelijkheid ligt er overal nog een dunne laag vervuiling. Dit is met name gevaarlijk bij het schoonmaken van biologische vervuilingen die, indien niet goed worden verwijderd, kunnen leiden tot allerlei gezondheidsrisico’s voor huidige en toekomstige bewoners van de woning.

LEES OOK: HOARDING: HOE GEVAARLIJK IS HET NOU ECHT?

Zelf schoonmaken: Voel ik me er comfortabel bij?

Uiteindelijk draait het bijna altijd hierom. Schoonmaken blijft zwaar, onplezierig werk, en een groot gedeelte van de training die onze werknemers krijgen bestaat uit het comfortabel worden met het idee van schoonmaken onder zeer onprettige omstandigheden. Een gedeelte van de training is het leren omgaan met het fysieke aspect, en helaas is niet iedereen hiervoor geschikt. Er zijn dan ook genoeg collega’s vertrokken omdat het werk fysiek te zwaar was, of omdat zij niet overweg konden met de intense geuren en beelden waar wij dagelijks aan blootgesteld worden.

Soms is er ook nog een emotioneel aspect aan het schoonmaken. Bijvoorbeeld, als iemand is overleden of ernstig ziek is. Op zulke momenten is schoonmaken waarschijnlijk het laatste waar je aan wilt denken. Het is dan fijn om te weten dat je een schoonmaakbedrijf kan inschakelen om deze zorg uit handen te nemen, en jezelf kunt bezighouden met belangrijkere zaken.

(Like ons op Facebook en deel s.v.p. dit artikel via social media zodat je anderen hiermee kunt informeren.)

Over Schoonmaakbedrijf Frisse Kater

FRISSE KATER is opgericht in september 2014 en gespecialiseerd in het reinigen van extreme & uitzonderlijke situaties. Wij opereren landelijk en zijn 24/7, 365 dagen per jaar inzetbaar. De resultaten van ons werk zijn meer dan indrukwekkend. In tegenstelling tot andere reinigingsbedrijven houden wij ons (bijna) uitsluitend bezig met de reiniging van extreme & uitzonderlijke situaties. Hierin zijn wij beslist uniek in Nederland. Door deze specialisatie kunnen wij onze klanten compleet ontzorgen, en de persoonlijke aandacht geven die zij verdienen. Onze dienstverlening is altijd persoonlijk, met een ongeëvenaarde standaard van kwaliteit en service.

T: 085 06 08 777 E: info@frissekater.nl