Bij de Frisse Kater hebben we het met regelmaat over ‘biohazard reiniging’. Maar wat is biohazard reiniging eigenlijk? Om te begrijpen wat biohazard reiniging werkelijk inhoudt, moeten we eerst uitleggen waar we meestal naar refereren wanneer we het over ‘biohazards’ hebben. Wanneer wij spreken over biohazards, hebben we het meestal over biologisch (besmet) afval, oftewel, biologische substanties die een gevaar vormen voor de gezondheid, alsook het milieu. Biologisch afval is kortgezegd afval dat is besmet met biologische agentia zoals micro-organismen, virussen, bacteriën, toxines, en andere pathogenen die in staat zijn om een negatief effect te hebben op de menselijke gezondheid. Deze agentia kunnen ook schadelijk zijn voor dieren.

Over het algemeen gesproken zijn er vier hoofdcategorieën van biologisch afval:

– Solide biologisch afval zonder scherpe punten / voorwerpen.

– Biologisch afval in vloeibare vorm.

– Scherpe voorwerpen besmet met biologische agentia.

– Menselijke of dierlijke lichaamsdelen, organen of weefsel.

Doordat biologisch afval zo gevaarlijk is, zijn er specifieke schoonmaak-, reiniging-, en veiligheidsprotocollen die gevolgd moeten worden wanneer men in aanraking komt met dit type vervuiling. Deze protocollen en vereisten zijn ontworpen om te verzekeren dat degenen die de schoonmaak uitvoeren niet onnodig blootgesteld worden aan schadelijke pathogenen. Daarnaast zijn deze protocollen ook bedoeld om de schoonmaak- en reinigingswerkzaamheden zo grondig en uitgebreid mogelijk te laten plaatsvinden.

biohazard reiniging

Goede bescherming is het halve werk.

Persoonlijke beschermingsmiddelen

Voordat er überhaupt begonnen kan worden met werken moet er eerst goed geanalyseerd worden wat de risico’s zijn, en welke veiligheidseisen vereist zijn m.b.t. de persoonlijke bescherming van degenen die het werk zullen gaan uitvoeren. Het is absoluut essentieel dat eenieder die dit werk verricht ten alle tijden correct beschermd is.

Over het algemeen bestaat onze persoonlijke beschermingsuitrusting uit een vorm van oogbescherming, lichaamsbescherming, en ademhalingsbescherming. De niveaus van bescherming worden gewoonlijk geclassificeerd door middel van de letters A, B, C en D. Bescherming van niveau A betekent dat je met een zeer gevaarlijke situatie te maken hebt waarbij bescherming van de zwaarste categorie is vereist. Denk hierbij aan volgelaatmaskers die aangesloten zijn op een zuurstoffles, en waarbij de schoonmaaktechnicus compleet is ingepakt en afgeplakt. De gebruikte overalls en handschoenen zijn hierbij ook van de zwaarste categorie, ontworpen om ondoordringbare bescherming te bieden tegen de gevaarlijkste stoffen en gassen. Wie in dit soort situaties niet correct is voorbereid zal gegarandeerd komen te overlijden tijdens het werk, of dodelijk ziek worden.

De bescherming wordt steeds simpeler naarmate je van niveau verschuift. Wanneer je over een niveau D opdracht praat is de uitrusting stukken simpeler, en vaak beperkt tot een wegwerp overall, mondmasker, beschermingsbril, wegwerphandschoenen, en schoenovertrekken. Maar vergis je niet, ook voor een niveau D opdracht moet er gebruik worden gemaakt van kwaliteitsbescherming, de gebruikte bescherming biedt enkel minder bescherming tegen schadelijke stoffen dan een niveau A uitrusting.

Essentiele elementen tijdens biohazard reiniging

Professionele biohazard reinigingstechnici gebruiken diverse termen voor het benoemen van de verschillende stadia van het schoonmaak- en reinigingsproces. Vaak wordt een opdracht onderverdeeld in de volgende vier stadia: Inperken en schoonmaken, saneren, ontgeuren, en herstellen.

Het ultieme doel van elke biohazard reiniging opdracht is om de ruimte compleet te herstellen zodat deze weer veilig bewoond en gebruikt kan worden. Wanneer er geen professionele biohazard reiniging wordt uitgevoerd, betekent dit dat er een significant risico bestaat dat de ruimte nog een gevaar vormt voor de volksgezondheid, ook al oogt deze ‘schoon’. Vanzelfsprekend kan dit allerlei negatieve gevolgen hebben voor de gezondheid van toekomstige bewoners en gebruikers van de ruimte.

Inperken en schoonmaken

De eerste stap tijdens een biohazard reiniging opdracht is om het vervuilde gebied in te perken en het aanwezige biologische afval te verwijderen. Mocht je ooit onverhoopt op biologisch afval stuiten, zorg er dan voor dat je jezelf zo snel mogelijk verwijderd van het gebied waar het biologische afval zich begeeft. Een veelvoorkomend voorbeeld van een dergelijke situatie is bijvoorbeeld het ontdekken van een lijk na een onopgemerkte dood, zelfmoord of ongeluk. Wanneer het menselijk lichaam komt te overlijden begint haast direct het ontbindingsproces. Indien het lichaam langer dan enkele dagen onopgemerkt ergens heeft gelegen, is de kans groot dat gevaarlijke pathogenen de ruimte waar het lichaam zich bevond hebben besmet.

Het schoonmaken van het aanwezige biologische afval behelst het werkelijke verwijderen van het gevaarlijke of besmette materiaal. Dit kan bijv. zijn het verwijderen / schoonmaken van bloed, lichaamsvloeistoffen, andere biologische materie, of besmette voorwerpen zoals vloerbedekking, matrassen, beddengoed, en andere fysieke voorwerpen.

Biohazard reiniging i.v.m. onopgemerkt overlijden.

Saneren

Nadat de schoonmaak erop zit, is het tijd om te saneren en desinfecteren. Zoals eerder in dit artikel vermeld, begaven er zich allerlei onzichtbare gevaarlijke pathogenen die leefden tussen het biologische afval, en nu dus ook op de locatie van de reiniging. Deze pathogenen moeten compleet worden geëlimineerd. Indien dit niet gebeurt, zullen personen die in de toekomst gebruik gaan maken van de ruimte het risico lopen om blootgesteld te worden aan deze pathogenen. Dit kan leiden tot ziektes, maar soms ook tot de dood. Tijdens deze stap maken wij dan ook gebruik van specialistische chemicaliën en desinfectiemiddelen voor de saneer en desinfectie werkzaamheden. Wij maken gebruik van zowel industriële chemicaliën als professionele middelen die bestemd zijn voor ziekenhuisomgevingen, toegelaten voor gebruik in Nederland, ontworpen om op complete (en veilige) wijze de nasleep van biologische vervuilingen te behandelen.

Ontgeuren

De volgende fase van de biohazard reiniging is het ontgeuren van de ruimte. Vaak is het zo dat bij dit soort type opdrachten er nog een zeer penetrante, onaangename geur achterblijft nadat alles is opgeruimd en gesaneerd. Net als tijdens de saneringsfase hebben wij ook voor het ongeuren diverse zeer potente producten tot onze beschikking waarmee wij allerlei geuren kunnen verwijderen variërend van urine en lijkgeur tot aan rottend vlees en alles ertussenin.

LEES OOK: CRIME SCENE CLEANING IS NIET ALS OP TV OF IN DE FILMS

Herstellen

Wanneer de opdracht aan zijn einde komt is het belangrijk dat het lijkt alsof er nooit iets is gebeurd en de ruimte weer compleet bruikbaar is. De laatste stap is dan ook een complete controle waarbij wij de klant verzekeren dat de ruimte vrij is van tekenen van het incident dat heeft plaatsgevonden, als ook alle bijbehorende vervuilingen die geassocieerd worden met de diverse vormen van biologisch afval.

Heb je te maken met een vorm van biologisch afval en wil je de ruimte professioneel laten reinigen? Neem dan contact op met de Frisse Kater. Wij zijn 24/7 inzetbaar en voeren werkzaamheden uit voor families, als woningbouwvereniging en andere partijen. Wij staan klaar om te helpen, wacht dus geen moment langer. Neem vrijblijvend contact met ons op via ons contactformulier, of mail / bel ons direct via info@frissekater.nl of 085 06 08 777.

(Like ons op Facebook en deel s.v.p. dit artikel via social media zodat je anderen hiermee kunt informeren.)

Over Schoonmaakbedrijf Frisse Kater

FRISSE KATER is opgericht in september 2014 en gespecialiseerd in het reinigen van extreme & uitzonderlijke situaties. Wij opereren landelijk en zijn 24/7, 365 dagen per jaar inzetbaar. De resultaten van ons werk zijn meer dan indrukwekkend. In tegenstelling tot andere reinigingsbedrijven houden wij ons (bijna) uitsluitend bezig met de reiniging van extreme & uitzonderlijke situaties. Hierin zijn wij beslist uniek in Nederland. Door deze specialisatie kunnen wij onze klanten compleet ontzorgen, en de persoonlijke aandacht geven die zij verdienen. Onze dienstverlening is altijd persoonlijk, met een ongeëvenaarde standaard van kwaliteit en service.

T: 085 06 08 777 E: info@frissekater.nl