Het is een situatie die haast iedereen weleens moet meemaken tijdens zijn leven. Een ouder of familielid overlijdt, en de familie moet beslissen wat zij gaan doen met de persoonlijke spullen van de overledene. Spullen vol met herinneringen. Een woning ontruimen na overlijden is dan ook geen gemakkelijke taak, en er zijn enkele zaken die goed overwogen moeten worden voordat hieraan begonnen wordt.

Hulp nodig bij een woning ontruimen na overlijden? Bel ons op 085 06 08 777

Voordat er wordt begonnen met ontruimen moet er juridische bevoegdheid zijn om de spullen daadwerkelijk weg te mogen gooien of te verwijderen. Controleer dit om juridische problemen in de toekomst te voorkomen. Zorg er ook voor dat alle belangrijke papieren zoals het testament en de verzekeringspapieren goed opgeborgen worden, en de meest waardevolle erfstukken (juwelen, kunst, antiek etc.) apart gezet worden om later te kunnen worden verdeeld onder de erfgenamen.

De volgende lijst bevat tips om te helpen bij een woning ontruimen na overlijden:

Betrek de makelaar er vanaf de start bij indien je van plan bent om de woning te verkopen. Als een familielid in zijn woning is overleden, is het mogelijk verplicht om dit te melden aan potentiele kopers. De makelaar kan je hierover inlichten, en tevens tips geven betreffende gebieden in de woning die een reparatie of extra aandacht nodig hebben. Dit bespaart jou weer waardevolle tijd en geld tijdens het ontruimen van de woning.

Veiligheid eerst. Indien de overledene ziek was, leed aan een verzamelstoornis, of gedurende een langere tijd onopgemerkt dood in de woning lag, is het inhuren van een professioneel en gespecialiseerd schoonmaakbedrijf als de Frisse Kater een goed idee. Poreuze objecten zoals meubels, boeken, en kleding kunnen geuren absorberen en lastig zijn om schoon te maken. Geuren komen voort uit de aanwezigheid van bacteriën, indien een voorwerp niet al te waardevol is, kan dit dan ook beter weggegooid worden.

Woning ontruimen na overlijden

Wij adviseren altijd om lichaamsvloeistoffen op te laten ruimen door een professional.

Focus op wat je wilt bewaren i.p.v. van wat je wilt weggooien. Splits voorwerpen in een van de volgende drie categorieën: houden, doneren, weggooien. Besluit vluchtig en direct om verwarring te voorkomen. Mocht je voorwerpen tegenkomen waar je over twijfelt gedurende de beginfasen van het ontruimen, leg deze dan apart om later te besluiten wat hiermee gaat gebeuren.

Controleer de vaak vergeten verstop plekken, zoals jaszakken, lades, ongebruikte handtassen, en schoenendozen welke allen mogelijk waardevolle of belangrijke voorwerpen kunnen bevatten. Het is ook altijd aan te raden om opslagplaatsen dubbel te controleren zoals zolders, kelders, kruipruimtes, en garages.

Verwijder alles dat je wilt bewaren als eerste. Maak afspraken met familieleden om de voorwerpen die zij graag willen behouden te verschepen, op te slaan, of op andere wijze te verplaatsen. Dit zal verwarring voorkomen wanneer de rest van de spullen worden weggegooid, en kan ook helpen bij het onder aandacht brengen van potentieel ontbrekende voorwerpen die over het hoofd zijn gezien.

Wij staan 24/7 paraat om te helpen met de reiniging na een overlijden of traumatisch ongeval.

Gooi alle voorwerpen zonder waarde weg zoals beschadigde meubels, rommel, oude magazines en ongewenste persoonlijke bezittingen. Dit creëert niet enkel meer ruimte om in te kunnen werken, maar vermindert ook het gevoel van overweldiging tijdens het werken in een ruimte die volstaat met spullen.

Wees realistisch over wat je kan verkopen en over wat je beter kan doneren aan een liefdadigheid. Sommige voorwerpen kunnen nog van waarde zijn voor iemand – maar die iemand ben jij niet, noch een familielid. Bekijk welke voorwerpen nog geld waard zijn, maar ook hoelang het zal duren om deze te verkopen en of het de tijd en moeite waard is om deze überhaupt te verkopen.

LEES OOK: LIJKGEUR VERWIJDEREN NA ONOPGEMERKTE DOOD

De volgende stap is afhankelijk van wat je nog overhebt. Als je nog een paar voorwerpen hebt om te verkopen, dan zijn online verkoopplaatsen zoals marktplaats een goede plaats om duurdere kleine voorwerpen te verkopen zoals een luxe handtas of winterjas. Uiteraard kun je alles ook gewoon naar de kringloopwinkel brengen. Alles wat er hierna nog overblijft kan gedoneerd worden aan een liefdadigheid.

Een woning ontruimen na overlijden is geen fijne bezigheid, en kan moeilijk zijn voor nabestaanden. Mocht je toch niet comfortabel zijn met het zelf ontruimen van een woning, neem dan contact op met de Frisse Kater om te bespreken wat we voor jou kunnen betekenen. Wij zijn 24/7 inzetbaar en voeren werkzaamheden uit voor families, als woningbouwvereniging en andere partijen. Wij staan klaar om te helpen, wacht dus geen moment langer. Neem vrijblijvend contact met ons op via ons contactformulier, of mail / bel ons direct via info@frissekater.nl of 085 06 08 777.

(Like ons op Facebook en deel s.v.p. dit artikel via social media zodat je anderen hiermee kunt informeren.)

Over Schoonmaakbedrijf Frisse Kater

FRISSE KATER is opgericht in september 2014 en gespecialiseerd in het reinigen van extreme & uitzonderlijke situaties. Wij opereren landelijk en zijn 24/7, 365 dagen per jaar inzetbaar. De resultaten van ons werk zijn meer dan indrukwekkend. In tegenstelling tot andere reinigingsbedrijven houden wij ons (bijna) uitsluitend bezig met de reiniging van extreme & uitzonderlijke situaties. Hierin zijn wij beslist uniek in Nederland. Door deze specialisatie kunnen wij onze klanten compleet ontzorgen, en de persoonlijke aandacht geven die zij verdienen. Onze dienstverlening is altijd persoonlijk, met een ongeëvenaarde standaard van kwaliteit en service.

T: 085 06 08 777 E: info@frissekater.nl

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Ontvang de maandelijkse e-mail nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste Frisse Kater nieuws.