Wietplantage Ontruimen & Schoonmaken

24/7 service door geheel Nederland

Wietplantage Ontruimen & Schoonmaken

Frisse Kater B.V. | 10+ Jaar Ervaring | 085 06 08 777

Er komt haast dagelijks een nieuwsbericht voorbij over een wietplantage die is ontdekt en opgerold. Niet vreemd, bedenkende dat er jaarlijks duizenden hennepplantages worden opgerold. Dit is echter nog maar het topje van de ijsberg, aangezien het overgrote deel van de illegale wietplantages niet worden ontdekt.

Afgezien van het feit dat wietplantages compleet illegaal zijn, veroorzaken ze ook nog eens ontzettend veel schade aan een ruimte, woning of bedrijfspand. Het verontrustende hieraan is dat deze schade vaak simpel kan worden gecamoufleerd, hierdoor hebben toekomstige bewoners of gebruikers van het pand geen enkel idee van de gezondheidsgevaren waar zij aan worden blootgesteld.

Wietplantages brengen een verscheidenheid aan gevaren met zich mee, en moeten hierom professioneel worden ontruimd, schoongemaakt en ontgeurd. Op deze pagina zullen wij verder toelichten wat de gevaren zijn, hoe hiermee om te gaan, en hoe Frisse Kater kan helpen bij het schoonmaken en herstellen van ruimtes nadat de wietplantage is opgerold.

De gevaren van wietplantages

Wietplantages kunnen letterlijk overal voorkomen. Van buitenaf gezien is er vaak niks te zien dat direct verraad dat er zich binnenin een wietplantage begeeft. Om deze reden komen wietplantages dan ook overal voor, van bedrijfspanden tot aan villa’s, boerderijen, flatgebouwen en ‘reguliere’ eengezinswoningen.

Alhoewel er van buitenaf weinig te zien is, kunnen hennepkwekerijen complete verwoesting aanrichten aan de binnenkant van het pand. Wiet groeit in vochtige omgevingen, wietplanten moeten dan ook constant bewaterd worden. Met alle kweek en groeilampen die haast 24/7 aanstaan om het zonlicht na te bootsen, wordt de ruimte ook nog eens ontzettend warm. Wanneer ruimtes gelangere tijd warm en vochtig blijven, zorgt dit ervoor dat hout gaat uitzetten, gipsplaten afbrokkelen, en zware schimmel zich gaat ontwikkelen in haast onvoorstelbare hoeveelheden. Het aanwezige schimmel en vocht zal door vloerbedekking en muren heendringen, en zal zich primair gaan nestelen in de zolder, de ruimte die kwekers het vaakst gebruiken om te ventileren.

Dit brengt ons direct op het tweede probleempunt, ventilatie. Wietplantages moeten geventileerd worden om de temperatuur en vochtigheid deels onder controle te kunnen houden. Criminelen creëren hiervoor grote gaten in plafonds en muren om grote afvoerpijpen en ventilators te installeren, dit zorgt vanzelfsprekend voor verdere materiële schade.

Al deze apparatuur heeft ook aardig wat energie nodig om 24/7 te kunnen blijven draaien. Criminelen creëren daarom vaak allerlei zelfgemaakte systemen om op illegale wijze stroom en water af te tappen zonder in zicht te komen van de netbeheerders en daarmee de politie. Dit leidt tot nog meer gaten in muren en plafonds, in combinatie met allerlei zelf aangelegde kabelnetwerken. Je kunt je voorstellen dat dit geen goed idee is met alle vocht die aanwezig is in illegale wietplantages, en verhoogt dan ook aanzienlijk het gevaar op elektrocuties en branden.

Tot slot zijn er ook nog andere bijkomende gevaren zoals: gevaarlijke chemicaliën die tijdens het productieproces worden gebruikt (pesticiden, fungiciden, meststoffen etc.), in de lucht terecht komen, en daarmee muren en plafonds vervuilen en aantasten. Vaak brengen wietplantages ook extra criminaliteit met zich mee in de buurt. Ook zijn er soms boobytraps aanwezig om mogelijke vijanden of inbrekers tegen te houden.

De eerste 48-uur na ontdekking

Frisse Kater is nooit de eerste partij die een wietplantage betreed na ontdekking. Als eerste arriveert de politie om de hennepkwekerij op te rollen, de aanwezigen / betrokken te arresteren, en het benodigde bewijsmateriaal te verzamelen. Hierna worden alle wietplanten, drugs, contanten, wapens, en andere zaken die relevant zijn voor het onderzoek meegenomen. Hierna komt er iemand van het elektriciteitsbedrijf langs om het stroom af te sluiten.

Wietplantage ontruimen & schoonmaken

Het grootste vervuilingsprobleem dat wietplantages met zich meebrengen is schimmel. Het proces om schimmel te verwijderen is niet per se gigantisch moeilijk, noch levensgevaarlijk (zolang je goed beschermd bent) – maar is wel ontzettend complex en zeer tijdrovend.

Wanneer je zonder enige kennis en kunde schimmel gaat verwijderen kan je er haast 99,99% zeker van zijn dat je schimmeldeeltjes de lucht zult inblazen. Deze deeltjes landen vervolgens op andere oppervlakken, en beginnen diverse nieuwe schimmelkolonies. De reden waarom je dit wilt voorkomen is omdat naast de materiële schade, schimmel ook kan leiden tot allerlei allergische reacties en irritaties, denk hierbij aan aandoeningen aan de luchtwegen en huidaandoeningen. Het is dus erg belangrijk dat alle aanwezige schimmels correct en veilig worden verwijderd.

Bij het verwijderen van schimmel is het essentieel om de ruimte waarin gewerkt wordt te isoleren. Dit doen wij gewoonlijk d.m.v. afdekfolie waarmee we de vervuilde ruimte(s) afschermen van de omliggende schone ruimte(s). Alle andere openingen zoals ventilatieroosters, ramen, deuren en afzuigsystemen moeten ook worden afgeplakt of uitgeschakeld. Vervolgens moet er onderdruk gecreëerd worden d.m.v. een afzuigapparaat met een ingebouwd reinigingsfilter. Op deze manier worden alle schimmeldeeltjes via een sterke luchtstroom afgezogen, gefilterd, en als schone lucht naar buiten toe geblazen. Dit zorgt voor een snelle afvoer van de schimmeldeeltjes in de ruimte, minder belasting voor de schoonmaak technici die het werk uitvoeren, en voorkomt een stofuitbraak naar aangrenzende schone ruimtes.

Omdat schimmel ook oppervlakken onder harde en zachte vloeren kan aantasten, alsook beton en gipsplaat, betekent dit dat er vaak ook aardig wat sloopwerk bij komt kijken. Soms is het zelfs nodig om een ruimte compleet kaal te strippen.

Naast het verwijderen van schimmel zijn er ook nog andere belangrijke activiteiten die uitgevoerd moeten worden. Wanneer wietplantages worden ontmanteld blijft er vaak nog heel wat kweekapparatuur over zoals lampen, ontvochtigers, etc. Deze apparaten zijn vaak niet illegaal, maar moeten wel verwijderd en afgevoerd worden. Hetzelfde geldt voor alle overgebleven aarde en plant restanten. Alhoewel de politie alle bruikbare wiet vernietigt, blijft er vaak nog genoeg achter in de vorm van stengels, bladeren, en wortels. Dan is er ook nog de geur. Wietplantages hebben een zeer distinctieve geur die bestaat uit een combinatie van schimmel, vegetatie, en wiet. Het verwijderen van de bron van de geur (de schimmels en wiet) neemt de geur vaak al compleet of grotendeels weg. In sommige gevallen is er nog een speciale geurbehandeling nodig m.b.v. luchtreinigers of specialistische chemicaliën.

Hennepplantages zijn qua logistiek ook niet de meest gemakkelijke plekken om te werken. Vaak is er geen elektriciteit aanwezig, en moet er dus een generator meegebracht worden om alle benodigde apparatuur op aan te sluiten. Wanneer er geen stromend water aanwezig is moet ook dit elders vandaan worden gehaald.

Alhoewel illegale wietplantages ontzettend veel schade kunnen aanrichten aan een ruimte, kan alles ook weer teruggebracht worden naar normale condities. Belangrijk is om de juiste vakmensen in te huren en het werk op veilige en professionele wijze uit te laten voeren.

Heb je een professioneel team nodig voor het ontruimen, schoonmaken en ontgeuren van een ontmantelde wietplantage? Neem dan contact op met Frisse Kater B.V.. Wij zijn 24/7 inzetbaar en voeren werkzaamheden uit voor families, als woningbouwvereniging en andere partijen. Wij staan klaar om te helpen, wacht dus geen moment langer. Neem vrijblijvend contact met ons op via ons contactformulier, of mail / bel ons direct via info@frissekater.nl of 085 06 08 777.