Nederland staat al decennia lang bekend om zijn gedoogbeleid voor het verkopen en roken van wiet en hasj. Het roken van wiet en hasj is wijdverspreid, zowel onder bewoners als toeristen. Omdat blowen zo veel voorkomt in Nederland, krijgen wij vaak de vraag of wietlucht schadelijk is en hoe dit het beste verwijderd kan worden.

Wietaanslag en / of Wietlucht laten verwijderen? Bel ons op 085 06 08 777

Wietlucht bevat, net als rooklucht van sigaretten, verschillende verontreinigende stoffen die de luchtkwaliteit binnenshuis kunnen aantasten. Deze gifstoffen en deeltjes kunnen een negatief effect hebben op degene die de wiet of hasj rookt, degene die het inhaleert (tweedehands roken), en degene die in een ruimte verblijft waar er is gerookt (derdehands roken). Daarnaast is wietlucht storend, en willen de meeste mensen deze geur niet in huis hebben hangen.

Het verwijderen van wietlucht en gifstoffen in een woning of ruimte kan uitdagend zijn, vooral in locaties waar lange tijd is geblowd. In dit artikel zullen we ingaan op de gevaren van wietrook, wietaanslag, en hoe deze gevaren kunnen worden verwijderd d.m.v. schoonmaken.

wietlucht

Binnenshuis roken is allesbehalve fris.

Is wietrook schadelijk voor de gezondheid?

Wanneer we het in dit artikel over wietrook hebben, refereren we naar de rook die van een brandende joint afkomt en de daarbij gevormde verontreinigende stoffen. We refereren niet naar gezondheidskwesties gerelateerd aan tetrahydrocannabinol (THC), de substantie in cannabis die je ‘high’ maakt.

Om te beginnen willen we aangeven dat rook schadelijk is. Binnenshuis blowen zorgt zonder twijfel voor luchtverontreiniging van het binnenklimaat. Net als tabaksproducten, creëert het roken van marihuana twee soorten rook: 1) de rook die de persoon uitademt wanneer hij aan het blowen is, en 2) de rook die wordt veroorzaakt door het smeulende uiteinde van de joint.

Het verbranden van marihuana produceert rook dat een soortgelijke mix van chemicaliën bevat als het verbranden van tabaksproducten. Zoals bekend zorgen de achterblijvende residuen van tabaksproducten voor derdehands rook, dat is bij marihuana net zo. Daarnaast wordt marihuana haast nooit ‘puur’ gerookt, maar bijna altijd vermengd met tabak uit een sigaret. Dubbele verontreiniging dus.

Alhoewel wietrook nog niet zo extensief is onderzocht als tabaksrook, is het wel al aangetoond dat wietrook dezelfde soort chemicaliën bevat als tabaksrook, inclusief enkele van dezelfde soort kankerverwekkende stoffen.

Welke verontreinigende stoffen bevat wietrook?

De verontreinigende stoffen in wietrook worden onderverdeeld in twee soorten: fijnstof en vluchtige organische stoffen (VOSs). De fijnstof in wietrook kan zowel solide als vloeibaar zijn, sommige van de fijnstofdeeltjes zijn microscopisch klein. Omdat marihuana neigt een hogere waterconcentratie te hebben dan tabak, zijn vloeibare deeltjes in grotere getalen aanwezig. Deze kleine deeltjes kunnen geïnhaleerd worden en zich diep gaan nestelen in de longen. De deeltjes kunnen zich over verloop van tijd gaan ophopen, en de longfuncties aantasten.

Omdat rook een vorm van verbranding is, zijn de VOSs die in wietrook gevonden worden gelijk aan VOCs van andere soorten rook. Koolmonoxide, stikstofoxiden, benzeen en formaldehyde zijn allemaal gifstoffen die gevonden worden in wietrook, tezamen met honderden andere verbindingen. Zoals vermeld blijven deze residuen achter op oppervlakken, en leiden tot derdehands rook.

Wietaanslag en wietlucht verwijderen

Het probleem van wietrook en wietlucht bestaat uit twee componenten. Enerzijds heb je het probleem van de geur (i.e. wietlucht), en anderzijds van de giftige residuen die achterblijven.

Indien het om een ruimte gaat waar éénmalig een joint is gerookt, zal goed ventileren en het plaatsen van een simpele luchtreiniger volstaan. Als er meerdere joints zijn gerookt in een slecht geventileerde ruimte, is de kans groot dat de ruimte behandeld zal moeten worden. Enerzijds voor de wietlucht, en anderzijds voor de schadelijke stoffen.

LEES OOK: WORDT JE HUURPAND ALS HENNEPKWEKERIJ GEBRUIKT?

Als er maar voor korte duur gerookt is zal de fysieke vervuiling minimaal zichtbaar zijn. Wij hebben hiervoor een speciale behandeling waarmee we de wietlucht en de schadelijke residuen in één klap neutraliseren.

Mocht het zo zijn dat er lange tijd is gerookt, dan ontkom je niet aan een grondige fysieke schoonmaak. Wij hebben hiervoor een speciale methode ontwikkeld die uitgebreid omschreven staat op deze pagina. Door middel van een grondige schoonmaak elimineer je zowel de wietlucht als de wietaanslag in één sessie.

(Like ons op Facebook en deel s.v.p. dit artikel via social media zodat je anderen hiermee kunt informeren.)

Over Schoonmaakbedrijf Frisse Kater

FRISSE KATER is opgericht in september 2014 en gespecialiseerd in het reinigen van extreme & uitzonderlijke situaties. Wij opereren landelijk en zijn 24/7, 365 dagen per jaar inzetbaar. De resultaten van ons werk zijn meer dan indrukwekkend. In tegenstelling tot andere reinigingsbedrijven houden wij ons (bijna) uitsluitend bezig met de reiniging van extreme & uitzonderlijke situaties. Hierin zijn wij beslist uniek in Nederland. Door deze specialisatie kunnen wij onze klanten compleet ontzorgen, en de persoonlijke aandacht geven die zij verdienen. Onze dienstverlening is altijd persoonlijk, met een ongeëvenaarde standaard van kwaliteit en service.

T: 085 06 08 777 E: info@frissekater.nl