Wie betaalt de schoonmaakkosten na een onopgemerkt overlijden?

Frisse Kater B.V. | 10+ Jaar Ervaring | 085 06 08 777

Onopgemerkte overlijdens zijn helaas nog een realiteit in de levens van veel mensen in Nederland. Het opruimen en schoonmaken van een onopgemerkt overlijden kan een zeer verontrustende en traumatische ervaring zijn. Er zijn daarom bedrijven als de onze die 24/7 landelijk beschikbaar staan om nabestaanden te ontzorgen met het saneringsproces.

Bij veel mensen bestaat het idee dat de kosten voor een dergelijke dienst haast onbetaalbaar zijn waardoor zij ervan weerhouden worden om hulp in te schakelen. In dit artikel zullen wij toelichten met welke kosten er rekening gehouden moet worden, en hoe er voor de diensten betaald kan worden.

bijzondere schoonmaak
Ernstig vervuilde wasbak na zelfdoding.

Wat is een onopgemerkt overlijden?

Een onopgemerkt overlijden is simpel gezegd een overlijden zonder andere aanwezigen. Omdat er niemand aanwezig is om het overlijden op te merken, bestaat de kans dat iemand niet tijdig wordt opgemerkt. Hierdoor kan het voorkomen dat mensen pas na dagen, weken, maanden of jaren worden ontdekt.

Bij een incorrecte reiniging van een stervenslocatie kan dit leiden tot allerlei problemen waaronder geurproblematiek, problemen met ongedierte, en de aanwezigheid van gevaarlijke pathogenen. Tevens bestaat er het risico dat nabestaanden nog onplezierige restanten of vlekken zullen aantreffen.

Vaak wordt het mensen al snel vanzelf duidelijk dat er een specialistische bedrijf benodigd is om de overlijdenslocatie te saneren. Minder duidelijk is met welke kosten zij hiervoor rekening moeten houden. Bij het bepalen van een totaalprijs zijn er veel factoren waar rekening mee gehouden moet worden.

Schoonmaak na lijkvinding.

Factoren die van invloed zijn op de prijs

Bij het bepalen van de totaalprijs zijn er verschillende factoren die van invloed zijn. Deze kunnen in twee categorieën onderverdeeld worden:

Oorzaak van overlijden

Natuurlijke dood
Overdosis
Zelfdoding
Ongeval
Moord

Omstandigheden
Plek van overlijden
Verstreken tijd sinds overlijden
Gewelddadige dood
Omgevingstemperaturen
Toestand van het lichaam voor overlijden
Ongedierte
Hoarding problematiek
Hoeveelheid vochtverlies

Na het beoordelen van alle factoren zijn wij doorgaans in staat om een redelijk nauwkeurige totaalprijs voor de werkzaamheden te geven. Dan rest nog de vraag hoe de werkzaamheden bekostigd gaan worden.

Wie betaalt voor de schoonmaak na overlijden?

Spijtig genoeg is de schoonmaak na overlijden in Nederland zeer slecht geregeld. Hierdoor zijn nabestaanden zelf verantwoordelijk voor de schoonmaakwerkzaamheden en het veilig en schoon opleveren van de ruimte.

Over het algemeen bekostigen de meeste mensen zelf de kosten van de reinigingswerkzaamheden. Dit gebeurt met eigen tegoeden of die van de overledene. Soms wordt er ook voor gekozen om met de credit card te betalen indien er niet direct voldoende middelen beschikbaar zijn.

Verzekeraars stoppen met uitkeren zodra de persoon is overleden. De enige uitzondering hierop is de uitvaartzekering. Deze kan gebruikt worden om de schoonmaakkosten te dekken indien de overledene een uitvaartzekering had.

Het is ook mogelijk dat er een kortstondige lening wordt afgesloten om de schoonmaakkosten te betalen. Dit is geen gebruikelijke optie maar wel een die zo nu en dan wordt gebruikt.

Hulp nodig bij de reiniging na een trauma incident? Neem dan contact op met de Frisse Kater BV. Wij zijn 24/7 inzetbaar en voeren werkzaamheden uit voor families, als woningbouwvereniging en andere partijen. Wij staan klaar om te helpen, wacht dus geen moment langer. Neem vrijblijvend contact met ons op via ons contactformulier, of mail / bel ons direct via info@frissekater.nl of 085 06 08 777.

(Like ons op Facebook en deel s.v.p. dit artikel via social media zodat je anderen hiermee kunt informeren.)

Over Frisse Kater B.V.

FRISSE KATER is opgericht in september 2014 en gespecialiseerd in het reinigen van extreme & uitzonderlijke situaties. Wij opereren landelijk en zijn 24/7, 365 dagen per jaar inzetbaar. De resultaten van ons werk zijn meer dan indrukwekkend. In tegenstelling tot andere reinigingsbedrijven houden wij ons (bijna) uitsluitend bezig met de reiniging van extreme & uitzonderlijke situaties. Hierin zijn wij beslist uniek in Nederland. Door deze specialisatie kunnen wij onze klanten compleet ontzorgen, en de persoonlijke aandacht geven die zij verdienen. Onze dienstverlening is altijd persoonlijk, met een ongeëvenaarde standaard van kwaliteit en service.

T: 085 06 08 777 E: info@frissekater.nl