Wanneer het op adembescherming aankomt is de keuze enorm. Er zijn stofmaskers, halfgelaatsmaskers, volgelaatsmaskers, aanblaassystemen en nog meer. En alsof dat nog niet genoeg is, zijn er ook allerlei verschillende merken te koop met verschillende prijzen voor hetzelfde type masker. Dit zorgt voor veel verwarring bij consumenten, waardoor er vaak een verkeerd masker wordt aangeschaft met een te laag beschermingsniveau. We zien in de praktijk bijvoorbeeld vaak dat er een stofmasker wordt gebruikt terwijl de gebruiker zich tegen gasdampen wilt beschermen. Dit is niet enkel verkeerd, maar ook gevaarlijk. Helaas weet men vaak gewoonweg niet beter. In dit artikel zullen we daarom toelichten wat voor typen maskers er bestaan, en wat voor bescherming deze bieden voor de gebruiker.
Onze collega aan het werk met afhankelijke adembescherming.
Welke verschillende soorten maskers zijn er?
Het niveau van bescherming dat een masker je zal bieden is logischerwijs afhankelijk van het type masker dat je gebruikt. Algemeen gesproken heb je vijf soorten maskers:
Operatiemaskers. Dit zijn dunne, simpele maskers die je vaak in ziekenhuizen gedragen ziet worden. Ze lijken op een stuk papier / stof dat d.m.v. een elastiek over het hoofd wordt gedragen en de mond en neus bedekt. Deze maskers zijn niet ontworpen om wat dan ook te filteren dat in de lucht oplost. Maar, ze bieden wel bescherming tegen het binnenkomen van vloeistof druppels in de neus en mond. De enige echte reden waarom deze gebruikt worden is zodat infecties niet worden overgedragen van patiënten aan verzorgers en medisch personeel.
Mondmaskers. Een mondmasker is een voorwerp dat het gebied rondom je mond afdicht om bescherming te bieden tegen deeltjes die in de lucht zweven. Mondmaskers zijn primair ontworpen om kleine deeltjes tegen te houden zodat deze niet de longen betreden via de neus of mond. De meeste bestaan uit een vezelachtige stof die strak over de mond en neus wordt gespannen. Op het gebied van mondmaskers heb je drie verschillende beschermingscategorieën waarbij de letter N, R of P iets zegt over het niveau van bescherming tegen oliën in de lucht en de cijfers 95, 99 en 100 iets zeggen over het percentage van filtratie dat de maskers bieden.
Gasmaskers. Een gasmasker is een soort van mondmasker, maar bevat als extra onderdeel een filtratie element dat niet enkel bescherming biedt tegen kleine deeltjes maar ook tegen gas. Wanneer de persoon het masker opheeft en ademhaalt, wordt er lucht het masker ingezogen en automatisch gefilterd d.m.v. een filter cartridge. Gasmaskers hebben gewoonlijk losse filter cartridges die er op- en afgedraaid moeten worden. Wanneer het filter verzadigd raakt moet deze vervangen worden. Je hebt ook kant-en-klare gasmaskers die je na gebruik kan weggooien.
Afhankelijke adembescherming. Afhankelijke adembescherming lijkt heel veel op een gasmaker, het grote verschil zit hem in het feit dat een afhankelijk ademluchtsysteem gebruikt maakt van een accu die een ventilator laat ronddraaien en de buitenlucht naar binnenzuigt via een filter cartridge. De bescherming is iets beter dan bij een regulier gasmasker, maar het grote voordeel zit hem voornamelijk in het gemakkelijker en comfortabeler kunnen ademhalen. Dergelijke systemen zijn vooral handig wanneer je het masker voor een langere tijdsduur op moet houden.
Onafhankelijke adembescherming. Onafhankelijk adembescherming is duur en zwaar, en bestaat vaak uit een luchtfles die op de rug wordt gedragen, of uit een gasmasker dat via een lange slang aan een zuurstoffles wordt vastgekoppeld. Dit type adembescherming wordt gebruikt wanneer er bijvoorbeeld weinig zuurstof in een ruimte is, of als er giftige stoffen aanwezig zijn waarbij de kans dat deze ingeademd worden groot is. Dergelijke systemen mogen enkel gebruikt worden wanneer een persoon hiervoor is getraind, en hij of zij geen noemenswaardige gezondheidsproblemen heeft.
Hoe kies ik een geschikt masker?
Om je longen veilig en gezond te houden moet je het juiste masker gebruiken. De keuze voor het te gebruiken masker zal afhangen van de te ondernemen activiteit. Wanneer je bijv. in een ruimte moet werken die vol zit met schimmel zal je een ander niveau van bescherming nodig hebben dan in een ruimte waar maar een klein beetje schimmel aanwezig is.
N95, of FFP2 maskers zijn de meest voorkomende en verkrijgbare mondmaskers en vaak meer dan voldoende voor de meeste ‘reguliere’ werkzaamheden. Dit masker filtert circa 95% van de deeltjes van 0.3 micron en groter. Je hebt ook betere maskers die bescherming bieden met een filtratie van 99% tot zelfs 99.97%.
De letter N, P of R die op het masker staat zegt iets over de bescherming tegen oliën, maar hier hoeft de gemiddelde gebruiker zich niet druk om te maken. Houdt er wel rekening mee dat hoe hoger de olie-resistentie is van een masker, des te lastiger het zal worden om hiermee adem te halen.
LEES OOK: BESCHERMT EEN MONDMASKER TEGEN HET CORONAVIRUS?
Koop nooit ademhalingsbescherming dat geen keurmerk bezit, en wees altijd op je hoede voor namaak beschermingsmiddelen. Bij het gebruik van ademhalingsbescherming is het aan te raden om deze goed nauwsluitend te krijgen op je gezicht. Mocht je dus een baard hebben, trim deze dan iets korter zodat je een goede aansluiting hebt. Houdt er ook rekening mee dat niet elk masker op ieder gezicht past. Je hebt verschillende merken en verschillende maten, en soms is het zo dat iemand enkel één maat past van één specifiek merk.
Sommige mondmaskers hebben een uitademventiel in het midden van het masker. Dit zorgt ervoor dat je adem kan ontsnappen uit het masker. Alhoewel dit de effectiviteit van het masker iets vermindert, zorgt het er wel voor dat kooldioxide, warmte, en vocht uitgeademd kunnen worden via het ventiel.
Koop altijd meerdere mondmaskers, ze gaan in het beste geval namelijk maar een aantal uur mee waarna het masker verzadigd raakt en vervangen moet worden. Er wordt vaak onterecht gedacht dat een masker dagenlang gebruikt kan worden, maar dit is niet het geval. Je zult vanzelf merken dat het masker verzadigd is geraakt wanneer ademhalen een stuk lastiger wordt.
Beschermt een mondmasker tegen het coronavirus?.
Gasmaskers
Halfgelaat en volgelaat gasmaskers zijn stukken prijziger, en vereisen aparte filter cartridges. Indien je erg last hebt van astma, of gevoelig bent voor chemicaliën geniet een dergelijk masker de voorkeur over een mondmasker. Mocht je hart- of longproblemen hebben waardoor je last hebt van kortademigheid, dan is een accu aangedreven afhankelijk ademhalingssysteem een beter idee. Houd er wel rekening mee dat je bij gezondheidsproblemen nooit zomaar een gasmasker moet gebruiken. Bespreek het gebruik eerst altijd eerst met een medisch professional.
Het gebruik van het juiste type adembescherming kan veel gezondheidsproblemen voorkomen. In de meeste gevallen is een N95 (FFP2) masker voldoende, maar in sommige gevallen is er, zoals uitgelegd, een hoger niveau van bescherming nodig. Mocht je onzeker zijn over je keuze, informeer dan altijd bij een professional.
(Like ons op Facebook en deel s.v.p. dit artikel via social media zodat je anderen hiermee kunt informeren.)
Over Schoonmaakbedrijf Frisse Kater
FRISSE KATER is opgericht in september 2014 en gespecialiseerd in het reinigen van extreme & uitzonderlijke situaties. Wij opereren landelijk en zijn 24/7, 365 dagen per jaar inzetbaar. De resultaten van ons werk zijn meer dan indrukwekkend. In tegenstelling tot andere reinigingsbedrijven houden wij ons (bijna) uitsluitend bezig met de reiniging van extreme & uitzonderlijke situaties. Hierin zijn wij beslist uniek in Nederland. Door deze specialisatie kunnen wij onze klanten compleet ontzorgen, en de persoonlijke aandacht geven die zij verdienen. Onze dienstverlening is altijd persoonlijk, met een ongeëvenaarde standaard van kwaliteit en service.