Wat is een onopgemerkt overlijden en wat houdt het in?

Frisse Kater B.V. | 10+ Jaar Ervaring | 085 06 08 777

Wat gebeurt er wanneer iemand thuis komt te overlijden, en pas na lange tijd wordt gevonden? Officieel wordt dit een onopgemerkt overlijden genoemd. Het betreft het overlijden van iemand buiten de normale medische zorg om en zonder de aanwezigheid van andere personen gedurende het overlijdingsproces.

Hoe kan het dat mensen onopgemerkt overlijden?

Sensationele verhalen over lijkvindingen waarbij personen pas na enkele maanden of jaren worden gevonden zijn met regelmaat te lezen in het nieuws. Bij ieder nieuwsbericht vragen mensen zich af hoe zulke incidenten kunnen plaatsvinden zonder dat ook maar iemand het opmerkt?

Wanneer wij buren spreken gedurende het schoonmaken na een lijkvinding zeggen ze vaak wel iets te hebben geroken. Meestal wordt dit omschreven als een onaangename geur die zij niet goed kunnen plaatsen. Verdere informatie over de overledene hebben zij vaak niet. Het zijn over het algemeen mensen die een rustig leven leiden en weinig contact hebben met hun omgeving.

Mensen die met gevoelens van depressie kampen, trekken zich geleidelijk terug uit de samenleving, en de stoffelijke resten van zelfmoordslachtoffers kunnen dagen, weken of zelfs maanden onontdekt blijven.

Schoonmaak na onopgemerkt overlijden / lijkvinding in badkuip
Schoonmaak na onopgemerkt overlijden in badkuip.

Wie loopt er risico om onopgemerkt te overlijden?

Onopgemerkte overlijdens vinden het meeste plaats onder ouderen. Vaak zijn het hoogbejaarde personen die nog zelfstandig thuis wonen, en weinig contact hebben met familie of hun omgeving. Alhoewel dit de groep is waarbij het risico op een onopgemerkt overlijden het hoogst is, komen dergelijke incidenten ook met regelmaat voor onder jongeren en mensen van middelbare leeftijd. Het is een probleem waar iedereen mee te maken heeft.

Waarom mist niemand hen?

Denk aan een vriend van jou die alleen woont. Jullie zien elkaar één keer per maand gedurende een vaste maandelijkse bijeenkomst. Als deze vriend één of twee bijeenkomsten zou missen, zou je dan gelijk bellen om te controleren hoe het met hem gaat?

Of wat dacht je van een oude collega die je volgt op Facebook. Zijn berichten waren enkele weken geleden tamelijk somber … maar je beseft nu pas dat je hem al een tijd niks hebt zien posten online.

Door alle drukte en waan van de dag verdwijnen mensen al snel van onze radar. Onopgemerkte overlijdens komen met regelmaat voor, maar er wordt niet altijd over geschreven in de krant. Wanneer iemand onopgemerkt komt te overlijden laat hij of zijn niet alleen een gevoel van gemis achter. Gedurende het ontbindingsproces komen er ook (enorm) veel lichaamsvloeistoffen vrij die een woning compleet onbewoonbaar kunnen maken. Het is de verantwoordelijkheid van de nabestaanden om dit op te laten ruimen, maar hoe?

Het lichaam breekt af

Haast onmiddellijk nadat een persoon overlijdt, begint hun lichaam af te breken. Als het een onopgemerkt overlijden betreft, vereist het een professioneel schoonmaakteam om de vrijgekomen vloeistoffen en geuren te verwijderen.

‘’Nadat we enkele weken geen contact konden krijgen met onze neef, besloten we toch maar polshoogte te gaan nemen. Samen met de politie troffen we zijn levenloze lichaam aan op het bankstel”, vertelde een van onze klanten, wiens neef enkele weken dood in huis had gelegen.

‘’De agenten ter plaatse raadden Frisse Kater B.V. aan voor de schoonmaakwerkzaamheden. Zij waarschuwden ons om de woning pas weer te betreden nadat er was schoongemaakt. Het was namelijk een verschrikkelijk gezicht.’’

Na 3 maanden dood in huis gevonden.

Schoonmaak na onopgemerkt overlijden

De schoonmaaktechnici van Frisse Kater B.V. konden aan de slag nadat het lichaam was verwijderd door de uitvaartondernemer. Het bankstel werd gedemonteerd en afgevoerd als medisch afval. De vloer onder het bankstel was ook aangetast en werd gedeeltelijk verwijderd. Hierna konden de bevuilde oppervlakken worden schoongemaakt, gedesinfecteerd en ontgeurd.

‘’Tegen de tijd dat wij bij de woning aankwamen, waren de heren van Frisse Kater B.V. bezig met het inpakken van hun spullen. De woning oogde en rook weer fris. Het was alsof er niets was gebeurd.’’

‘’Het heeft mij, zijn ouders en de rest van zijn vrienden en familie enorm geholpen om beter om te gaan met het verlies van onze neef. Ik denk dat iedereen die achterblijft na een zelfdoding of een traumatische dood al genoeg aan zijn hoofd heeft, emotioneel gezien. Ik kon mij niet voorstellen dat wij ook nog eens zijn restanten hadden moeten opruimen.’’

Hij wou geen contact

Enige tijd geleden werden wij ingeschakeld door een woningcorporatie i.v.m. een onopgemerkt overlijden. De wijkbeheerder in kwestie was een sociale, warme man die begaan was met de mensen in zijn wijk.

‘’Ik ben proactief in het controleren van onze huurders, aangezien velen van hen ouderen zijn in deze wijk. Echter verbiedt de wet ons om te opdringerig te zijn. Deze meneer deed nooit de deur open, hoe hard ik ook mijn best deed om contact te leggen. Uiteindelijk kwam hij alleen te overlijden. Hem kon ik helaas niet helpen. Maar door mijn proactieve houding heb ik gelukkig wel veel anderen kunnen behoeden van een soortgelijk einde.’’

Deze wijkbeheerder was uitermate begaan met zijn huurders. Hij koppelde eenzame ouderen aan een ‘buddy’ en organiseerde allerlei activiteiten om mensen samen te brengen. Indien hij zag dat een huurder het alleen niet meer aan kon, werd er een zorgcontract geregeld. De woningcorporatie knapte de gehele woning op waarna de huurder wekelijks de zorg kreeg die hij of zij nodig had.

‘’Het werkt echt goed. Veel huurders willen niet naar een verpleeghuis, maar raken steeds verder geïsoleerd van familie en vrienden. Op deze manier kunnen we isolement voorkomen of verminderen.’’

Kunnen we onopgemerkte overlijdens voorkomen in onze omgeving?

Het is onmogelijk om onopgemerkte overlijdens compleet te voorkomen. Maar we kunnen wel stappen nemen om het aantal te doen verminderen. Het is met name belangrijk om extra contact te hebben met familie, vrienden en buren die alleen wonen.

Privacy is belangrijk, maar niet ten koste van onze eigen veiligheid. Een ongeval hebben en daardoor niet om hulp kunnen roepen en / of onopgemerkt komen overlijden is iets dan niemand wilt. Heb regelmaat contact met de mensen in je omgeving, en respecteer daarbij de omgangsnormen die een ander fijn vindt. De een vindt het fijn om te bellen, en de ander om te sms’en. Wat de voorkeursmethode van communicatie ook is, blijf altijd contact houden.

Hulp nodig bij het schoonmaken na een onopgemerkt overlijden? Neem dan contact op met de Frisse Kater. Wij zijn 24/7 inzetbaar en voeren werkzaamheden uit voor families, als woningbouwvereniging en andere partijen. Wij staan klaar om te helpen, wacht dus geen moment langer. Neem vrijblijvend contact met ons op via ons contactformulier, of mail / bel ons direct via info@frissekater.nl of 085 06 08 777.

(Like ons op Facebook en deel s.v.p. dit artikel via social media zodat je anderen hiermee kunt informeren.)

Over Frisse Kater B.V.

FRISSE KATER is opgericht in september 2014 en gespecialiseerd in het reinigen van extreme & uitzonderlijke situaties. Wij opereren landelijk en zijn 24/7, 365 dagen per jaar inzetbaar. De resultaten van ons werk zijn meer dan indrukwekkend. In tegenstelling tot andere reinigingsbedrijven houden wij ons (bijna) uitsluitend bezig met de reiniging van extreme & uitzonderlijke situaties. Hierin zijn wij beslist uniek in Nederland. Door deze specialisatie kunnen wij onze klanten compleet ontzorgen, en de persoonlijke aandacht geven die zij verdienen. Onze dienstverlening is altijd persoonlijk, met een ongeëvenaarde standaard van kwaliteit en service.

T: 085 06 08 777 E: info@frissekater.nl