Iedereen heeft ze wel eens gezien, in de films of in het echt, de mannen in witte pakken die een ruimte komen ‘schoonmaken’. De witte pakken heten eigenlijk overalls en zijn een vorm van beschermende kleding met als doel bescherming te bieden tegen chemicaliën en / of gevaarlijke soorten vervuiling. Overalls vallen onder de noemer ‘persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM’s)’, een breed begrip waarmee niet enkel wordt verwezen naar overalls, maar ook bijv. handschoenen, ademhalingsbescherming, oogbescherming, schoenovertrekken, hoofdkappen en meer.

De te dragen PBM’s variëren per opdracht en de mogelijke aanwezige gevaren. Dit is waarom je ons soms bijvoorbeeld een witte overall ziet dragen, en de andere keer weer een gele of misschien oranje overall. Standaard hebben wij vijf verschillende soorten overalls op voorraad waarbij ieder type overall een ander niveau van bescherming biedt. Bij de Frisse Kater werken wij uitsluitend met wegwerpoveralls om mogelijke kruisbesmettingsincidenten te voorkomen. Sommige firma’s kiezen ervoor om herbruikbare overalls te gebruiken en financieel voordeliger uit te zijn, maar de keerzijde daarvan is dat het ook weer een extra besmettingsrisico met zich meebrengt.

Het type overall dat een trauma & biohazard schoonmaaktechnicus aanheeft zegt ook veel over zijn of haar vakkundigheid. Vaak zie je dat personen die geen idee hebben waar ze mee bezig zijn overalls dragen van onbekende, goedkope merken en / of overalls die geen adequate bescherming bieden voor de aanwezige gevaren. Als leek zal je dit onderscheid moeilijk kunnen maken, maar een getraind professional ziet direct of iemand de juiste overall draagt of niet.

witte pakken schoonmaak

Een van onze collega’s in een van onze mooie ‘witte pakken’.

Het aan en uittrekken van de biohazard overalls

Wanneer PBM’s correct aangetrokken en gebruikt worden bieden zij een uitstekende bescherming tegen veelvoorkomende biohazards zoals bloed, lichaamsvloeistoffen, infectieziektes, schimmels, of andere biologische vervuilingen. Het is hierbij wel noodzakelijk dat de gebruikte PBM’s non-poreus zijn om de infiltratie van schadelijke stoffen te voorkomen.

Een belangrijk onderdeel van het veilige gebruik van PBM’s is het aandachtig aantrekken ervan, en nog belangrijker, het uiterst zorgvuldig uittrekken. Wanneer iemand bijv. een overall aantrekt in combinatie met een paar handschoenen, en tijdens het aantrekken de aanwezigheid van een kleine opening over het hoofd ziet, zou deze kleine opening in het ergste geval al voldoende kunnen zijn om besmet te raken door een van de aanwezige biohazards. Het is dan ook niet zonder reden dat schoonmaaktechnici vaak erg zorgvuldig hun PBM’s aan- en uittrekken, en al helemaal in situaties met een verhoogd infectiegevaar.

Wanneer een opdracht is afgerond en de ruimte weer vrijgegeven wordt kan het zomaar zo zijn dat er nog gevaarlijke vervuilingen aanwezig zijn op de tijdens de opdracht gebruikte PBM’s. Om deze reden moeten de PBM’s uitgetrokken worden zonder de buitenkant ervan direct aan te raken. Ook moet er zorg gedragen worden dat alle biohazards uit de buurt van de huid en ademhalingswegen worden gehouden. Meestal zijn er twee getrainde technici nodig om deze procedure correct en veilig uit te kunnen voeren. Over het algemeen lopen schoonmaaktechnici het grootste besmettingsrisico niet tijdens de opdracht, maar tijdens het uittrekken van de PBM’s.

Zo ziet het eruit als we in onze witte pakken werken.

Van welke materialen worden biohazard overalls gemaakt?

Biohazard overalls bestaan uit vele verschillende materiaaltypen. Over het algemeen kun je stellen dat hoe duurder de overall is, hoe beter de gebruikte materialen zullen zijn. Het is tevens zo dat fabrikanten continue op zoek zijn naar betere materialen om een steeds veiligere en comfortabelere overall te kunnen ontwerpen.

Overalls lijken vaak uit één stuk materiaal te bestaan, maar in werkelijkheid bestaan ze uit meerdere soorten materialen die laag over laag in de overall worden verwerkt. Het gevaar waar een overall je tegen beschermt is o.a. afhankelijk van de dikte van de overall, hoe de naden zijn afgewerkt, en de gebruikte materiaaltypen. De simpelste overalls zijn al te verkrijgen voor een euro en bieden zo goed als geen bescherming. De betere modellen beginnen tussen de tien á twintig euro en kunnen oplopen tot enkele tientallen euro’s per overall afhankelijk van het merk en beschermingsniveau.

Er zijn ook overalls die enkele honderden euro’s tot zelfs duizend euro plus kosten per stuk! Dit zijn overalls die voor zeer specialistische werkzaamheden worden gebruikt zoals in situaties waarbij er bescherming benodigd is tegen chemische wapens of nucleaire gevaren. Dit soort overalls zie je in het echte leven haast nooit maar komen in rampenfilms wel vaak voorbij waarbij de acteurs dan rondlopen in een soort van astronautenpak.

Het is belangrijk om altijd de juiste overall te kiezen voor de uit te voeren taak. Enkele van de substanties waar een biohazard overall je bescherming tegen kan bieden zijn: bloed en bloed overdraagbare ziekteverwekkers, lichaamsvloeistoffen, bacteriën, virussen, urine, ontlasting, braaksel, traangas, en infectieziektes (C. Diff, MRSA, Hepatitis, HIV, etc.)

LEES OOK: WELK TYPE MONDMASKER HEB JE NODIG? SELECTEER HET JUISTE MASKER

Hoe voelt het om in een biohazard overall te werken?

Een beschermende overall dragen is allesbehalve prettig. Het gevoel van comfort is afhankelijk van het type overall dat gedragen wordt. Een overall met een laag niveau van bescherming is vaak nog redelijk comfortabel om in te werken, maar hoe hoger het beschermingsniveau wordt, des te moeilijker het zal zijn om met de overall aan jezelf rond te kunnen bewegen.

Daarnaast zijn de overalls met een hogere beschermingsklasse ook van een dikker materiaal en houden meer warmte vast waardoor het erg snel, erg warm kan worden in zo een overall. Vooral in de zomermaanden is dit gevaarlijk en moet er goed opgelet worden om uitdroging en oververhitting te voorkomen. Mocht je ooit met een overall aan gaan werken, neem dan regelmatig pauze om het lichaam af te laten koelen en de verloren vloeistoffen bij te vullen. Je merkt het niet altijd even goed, maar met een overall aan verlies je ontzettend veel vocht en is het belangrijker om regelmatig wat te drinken, ook als je geen ‘dorst’ hebt.

(Like ons op Facebook en deel s.v.p. dit artikel via social media zodat je anderen hiermee kunt informeren.)

Over Schoonmaakbedrijf Frisse Kater

FRISSE KATER is opgericht in september 2014 en gespecialiseerd in het reinigen van extreme & uitzonderlijke situaties. Wij opereren landelijk en zijn 24/7, 365 dagen per jaar inzetbaar. De resultaten van ons werk zijn meer dan indrukwekkend. In tegenstelling tot andere reinigingsbedrijven houden wij ons (bijna) uitsluitend bezig met de reiniging van extreme & uitzonderlijke situaties. Hierin zijn wij beslist uniek in Nederland. Door deze specialisatie kunnen wij onze klanten compleet ontzorgen, en de persoonlijke aandacht geven die zij verdienen. Onze dienstverlening is altijd persoonlijk, met een ongeëvenaarde standaard van kwaliteit en service.

T: 085 06 08 777 E: info@frissekater.nl