Wie regelmatig onze vlogs bekijkt over het schoonmaken na een overlijden zal zich vast al eens afgevraagd hebben waarom er (vaak) zoveel vliegen aanwezig zijn. Een terechte vraag. Want waarom zijn er bij een onopgemerkt overlijden haast altijd grote, zwarte zoemende vliegen aanwezig? Bij de wat ernstigere opdrachten zijn er vaak ook veel maden aanwezig. Ook deze zijn vaak te zien in onze video’s. Waar komen deze vandaan? En wat is hun rol eigenlijk tijdens een overlijden?

24/7 schoonmaak na overlijden | 085 06 08 777 | Actief door geheel Nederland

Een overlijden trekt verschillende soorten necrofage en necrofiele insecten aan, welke allen een belangrijke functie hebben tijdens het ontbindingsproces. Daar hebben we eerder over geschreven in dit blog-artikel. In dit artikel willen we het specifiek hebben over de vlieg.

Waarom komen vliegen en maden op een dood lichaam af?

Duizenden maden na een onopgemerkt overlijden.

Bromvliegen

De eerste, en meest belangrijke groep die een overleden lichaam detecteert en koloniseert is de bromvlieg, ook wel bekend als de vlees- of aasvlieg. Bromvliegen zijn metaalachtig gekleurde vliegen die we vaak zien rondom vuilnisbakken of aangereden wild. Ze zijn van middelmatige grootte en hebben normaliter een metaalachtige blauwe of groene kleur.

Een vraag die ons vaak wordt gesteld is hoe bromvliegen een overleden lichaam detecteren? Dit doen zij door middel van hun scherpe reukvermogen, waarmee zij minuscule sporen van ontbindingsgeur kunnen opvangen en vervolgens het lichaam kunnen detecteren.

Wanneer bromvliegen bij een lichaam arriveren, of een ander soort organische materie in ontbinding, proeven zij hier eerst aan. Wanneer zij het gevoel hebben dat het een geschikte plek is om eieren te leggen, begint de volwassen vrouwelijke bromvlieg met het leggen van haar eieren. Zij legt clusters van honderden eieren in natuurlijke lichaamsopeningen, zodat de eieren vochtig en beschermd blijven. Waar de bromvlieg eieren legt, doet de vleesvlieg het net iets anders. De vleesvlieg legt namelijk larven in plaats van eieren. Een klein maar belangrijk onderscheid.

Uit de eieren van de bromvliegen komen kleine larven tevoorschijn. Hoe snel deze op de wereld komen hangt af van het type vlieg, het seizoen, de temperatuur, weersomstandigheden, relatieve luchtvochtigheid, en enkele andere variabelen. Wanneer de kleine wormachtige beestjes eindelijk tevoorschijn komen zijn ze ontzettend vraatzuchtig, en beginnen direct het lichaam te consumeren.

Tijdens hun levenscyclus gaan de maden door drie verschillende stadia heen, gedurende zij telkens groter en groter worden. Wanneer de maden genoeg hebben gegeten, verlaten zij het lichaam, en migreren naar een droge plek om te verpoppen. Hun buitenste ‘laag’ wordt hard en donker, hier binnenin ontwikkelt de volwassen vlieg zich. Deze bruine cilindervormige poppen verplaatsen zich niet, en blijven in deze hoedanigheid totdat de volwassen vlieg binnenin gereed is om uit te komen.

Wanneer de vlieg klaar is om uit te komen ontpopt hij zich, en laat een leeg omhulsel achter. Pas uitgekomen vliegen zijn nog niet volledig gepigmenteerd, hun kleur is daarom helderder, en hun vleugels zijn om hun lichaam heen gevouwen. Ze lijken in het begin meer op een spin dan een vlieg. Het proces begint hierna weer opnieuw, waarbij de nieuwe vliegen weer eieren leggen die uiteindelijk weer geboorte geven aan nieuwe vliegen enzovoorts.

Lijkvinding na 3 maanden met extreme lijklucht.

Nog meer vliegen

Naast de bekende bromvliegen heb je ook de dambordvliegen (grijze vleesvlieg). Deze vliegen zijn groter, en gemakkelijker te herkennen met het blote oog vanwege hun typische kleurpatroon: zwarte en grijze strepen op de borst en een geruite buik. Zoals hierboven vermeld legt de vleesvlieg geen eieren, maar geeft geboorte aan larven.

Een andere veelvoorkomende groep vliegen is de ‘echte vlieg’; dit zijn onze welbekende huisvliegen / kamervliegen en zijn soortgelijk aan de bromvlieg. De echte vlieg vertoont echter zelden de metaalachtige kleur van de bromvlieg.

LEES OOK: LIJKVOCHT SCHOONMAKEN: WAT ZIJN DE GEZONDHEIDSRISICO’S?

Een kleinere groep, maar ook redelijk veelvoorkomend is de kaasvlieg. Het interessante aan deze familie van vliegen is dat hun maden niet enkel kruipen, maar ook springen! Als een defensiemechanisme gebruiken deze kleine larven hun lichaam om zichzelf de lucht in voort te duwen. In Italië worden deze larven gebruikt om een speciale kaas mee te maken, casu marzu.

Het is een kaas die men extreem lang laat rijpen, tot er larven van de kaasvlieg in nestelen. De kaas wordt gegeten tezamen met duizenden kleine, springende maden en schijnbaar is de smaak verrukkelijk (wij slaan ‘m even over …).

(Like ons op Facebook en deel s.v.p. dit artikel via social media zodat je anderen hiermee kunt informeren.)

Over Frisse Kater B.V.

FRISSE KATER B.V. is opgericht in september 2014 en gespecialiseerd in het reinigen van extreme & uitzonderlijke situaties. Wij opereren landelijk en zijn 24/7, 365 dagen per jaar inzetbaar. De resultaten van ons werk zijn meer dan indrukwekkend. In tegenstelling tot andere reinigingsbedrijven houden wij ons (bijna) uitsluitend bezig met de reiniging van extreme & uitzonderlijke situaties. Hierin zijn wij beslist uniek in Nederland. Door deze specialisatie kunnen wij onze klanten compleet ontzorgen, en de persoonlijke aandacht geven die zij verdienen. Onze dienstverlening is altijd persoonlijk, met een ongeëvenaarde standaard van kwaliteit en service.

T: 085 06 08 777 E: info@frissekater.nl