De geur van lijklucht kan zeer extreem en onprettig zijn. De meeste mensen die de geur van een ontbindend lichaam wel eens hebben geroken vergeten deze vaak nooit meer. We hebben al eens eerder geschreven over de gevaren van lijklucht, maar vandaag willen we ingaan op het proces zelf en hoe lijklucht nou precies gevormd wordt.

Professioneel lijklucht verwijderen | 085 06 08 777 | Actief door geheel Nederland

Het menselijk lichaam na een overlijden

Om volledig te kunnen begrijpen waarom een menselijk lichaam na overlijden gaat ruiken moet er eerst uitgelegd worden wat er nou precies gebeurt tijdens het overlijdensproces. Zodra het menselijk hart stopt met kloppen, begint eigenlijk al het proces van de dood. Er zal gedurende een korte periode nog wel hersenactiviteit waarneembaar zijn, maar dit betekent niet dat het overlijdensproces nog niet is begonnen. Het is door ons hart dat alle voedingsstoffen en energie binnenin ons lichaam de verschillende delen kunnen bereiken en daarmee kunnen blijven functioneren. Wanneer er geen bloed meer door het lichaam stroomt, betekent dit dan ook dat het leven tot een einde is gekomen. De spieren verslappen, en dat geldt ook voor de urinaire sluitspier en ingewanden. Deze laten de eerste vervuiling en onaangename geur vrij in het ontbindingsproces (maar zeker niet de laatste).

Nadat het hart stopt met kloppen, begint het afkoelproces van het lichaam. De eerste fase van dit proces heet algor mortis. Tijdens deze fase koelt het lichaam geleidelijk af tot kamertemperatuur. Het gebrek aan bloed dat niet meer door het lichaam stroomt zorgt ervoor dat het lichaam zich steeds verder gaat afkoelen en uiteindelijk ook steeds verder verstijft. Dit staat ook wel bekend als rigor mortis.

Ondanks dat een lichaam zich binnenshuis bevindt, kunnen de eerste vliegen al binnen een paar uur op het lichaam beginnen af te komen – maar gaan zich hier nog niet direct aan voeden. In plaats daarvan zoeken ze een holte (oren, neus, etc.) om eieren te leggen voor de volgende generatie. Per legbeurt kunnen er wel 500 eieren gelegd worden door één vlieg. Indien het lichaam zich buitenshuis bevindt, kunnen er ook andere dieren of insecten op afkomen zoals: kevers, ratten, wasberen, wolven, kraaien, aasgieren, enzovoorts. Er zijn zelfs incidenten bekend waarbij huisdieren zich zijn gaan voeden aan hun eigenaar. Honden wachten hier gewoonlijk mee tot zij bijna verhongeren, maar katten kunnen al na enkele dagen van het lichaam beginnen te eten.

Lijkvinding na 3 maanden met extreme lijklucht.

Leven na de dood: Wat gebeurt er binnenin het menselijk lichaam

De meeste mensen zijn tamelijk bekend met de hierboven genoemde externe veranderingen die plaatsvinden na een overlijden. Het interne ontbindingsproces van een lichaam is net wat complexer, en verantwoordelijk voor de geur die wordt geassocieerd met de dood. Nadat een lichaam als dood wordt verklaard, blijven er nog genoeg organismen binnenin het menselijk lichaam springlevend. De menselijke huid bijvoorbeeld blijft nog minstens 24 uur leven na een overlijden.

Een ander voorbeeld van wat blijft leven na de dood zijn bacteriën die in sommige van onze organen leven, zoals bijvoorbeeld de bacteriën in onze ingewanden en pancreas. Wanneer het lichaam overlijdt, zorgt dit ervoor dat de aanwezige bacteriën hun gastheer gaan aanvallen of afbreken. Dit is het proces van verrotting. Wanneer er namelijk geen bloed meer door het lichaam stroomt worden bacteriën afgesneden van hun natuurlijke voedingsbron en gaan zich hierdoor voeden aan het lichaam in een proces genaamd autolyse. De pancreas is hiervan een mooi voorbeeld. De menselijke pancreas bevat een hoge concentratie aan bacteriën welke na verloop van tijd het orgaan compleet verteren. Hetzelfde proces gebeurt, op een minder dramatische wijze, binnenin de ingewanden. Wanneer de bacteriën geen voeding meer kunnen halen uit de ingewanden, verplaatsen deze zich naar andere organen binnenin het lichaam. Wanneer de pancreas bijvoorbeeld compleet verdwijnt, worden de bacteriën vrijgelaten in het menselijk lichaam.

overlijden

Lichaamsafdruk op matras na langdurig onopgemerkt overlijden.

Bacteriën en een overleden lichaam

Wanneer de bacteriën eenmaal aan het werk gaan buiten de ingewanden en pancreas, begint het proces van de uitstoot van onaangename gassen en de bijbehorende geuren. Hierbij komen er twee gassen vrij (putrescine en cadaverine) die verantwoordelijk zijn voor de zoete onaangename geur die geassocieerd wordt met een ontbindend lichaam. Het lichaam gaat zich steeds verder vullen met gas waardoor het lichaam opzwelt. De uitstoot van de gassen tijdens dit proces is zodanig sterk dat, welke ruimte of kamer dan ook waarin het lichaam wordt geplaatst zich direct zal vullen met een sterke, haast onuitstaanbare geur. De geur die hier het dichts bijkomt is de geur van rottend vlees. De kracht en hoeveelheid van het gas dat zich opbouwt tijdens dit proces moet niet worden onderschat. De interne druk binnenin het lichaam kan zodanig hoog worden dat, ondanks dat er ook was gassen uit het lichaam ontsnappen, het lichaam zelfs kan exploderen.

Dit is tevens ook de periode waarin het lichaam begint met verkleuren. Eerst wordt deze groen, daarna paars, en tot slot zwart. Ook beginnen nu de eieren van de vliegen te ontpoppen, en honderden kleine made komen tevoorschijn. Zij beginnen zich direct te voeden aan lichaamssappen die uit het lichaam lekken, en delven zich na verloop van tijd steeds verder in het lichaam op zoek naar meer voedsel.

LEES OOK: STANKOVERLAST: ELKE ONAANGENAME GEUR KOMT ERGENS VANDAAN

Na verloop van tijd begint er een groen-zwartachtige mix van putrescine, cadaverine, bloed, ontlasting, en andere lichaamssappen uit het lichaam te lekken. De geur van dood is nu zodanig sterk dat het moeilijk is voor mensen om in de ruimte adem te kunnen halen, maar functioneert ook als een signaal dat nog meer vliegen en dieren aantrekt. De vrijkomende lichaamssappen trekken in en door tapijt, vloeren, en komen soms zelfs in de ondervloer terecht. Deze sappen zijn tevens ook zeer gevaarlijk en kunnen je flink ziek maken. Als de overleden persoon al ziek was, dan is het risico om iets op te lopen nog groter.

De aanwezige maden floreren in deze omgeving. Binnen enkele dagen worden ze tien keer zo groot, totdat ook zij in vliegen veranderen. Direct hierna beginnen ze met paren, en worden er weer duizenden nieuwe eieren gelegd. Het lichaam is nu al in een zeer verre staat van ontbinding en eigenlijk al compleet onherkenbaar geworden. Uiteindelijk breekt het lichaam steeds verder af totdat er geen vloeistof meer over is. Het enige wat er dan nog overblijft is de huid, het kraakbeen, en de botten.

(Like ons op Facebook en deel s.v.p. dit artikel via social media zodat je anderen hiermee kunt informeren.)

Over Frisse Kater B.V.

FRISSE KATER B.V. is opgericht in september 2014 en gespecialiseerd in het reinigen van extreme & uitzonderlijke situaties. Wij opereren landelijk en zijn 24/7, 365 dagen per jaar inzetbaar. De resultaten van ons werk zijn meer dan indrukwekkend. In tegenstelling tot andere reinigingsbedrijven houden wij ons (bijna) uitsluitend bezig met de reiniging van extreme & uitzonderlijke situaties. Hierin zijn wij beslist uniek in Nederland. Door deze specialisatie kunnen wij onze klanten compleet ontzorgen, en de persoonlijke aandacht geven die zij verdienen. Onze dienstverlening is altijd persoonlijk, met een ongeëvenaarde standaard van kwaliteit en service.

T: 085 06 08 777 E: info@frissekater.nl