Waarom bleekmiddel geen geschikte keuze is voor professionals

Frisse Kater B.V. | 10+ Jaar Ervaring | 085 06 08 777

Bleek doodt alles is het idee. Daarom is het gebruik ervan nog steeds wijdverspreid, en wordt er ook actief geadviseerd om het te gebruiken. We zien het dan ook overal terugkomen. Bij riooloverstromingen, schimmelverwijdering, schoonmaken van overlijdenslocaties en meer. Er is namelijk geleerd dat je alles kunt schoonmaken met bleek. Tijdens de coronapandemie zag je het gebruik van bleekmiddel weer opleven. De gele flessen waren niet aan te slepen.

Ondanks dat het gebruik van bleekmiddel nog steeds enorm populair is, heeft het geen plek in het assortiment van professionals voor het schoonmaken of desinfecteren van oppervlakken. Maar waarom? Het antwoord hierop is gerelateerd aan zowel praktische als juridische bezwaren.

Waarom je als professional nooit bleekmiddel moet gebruiken
Bleekmiddel in toiletruimte.

Praktische overwegingen tegen het gebruik van bleekmiddel

Bleekmiddel wordt door velen geprefereerd vanwege de lange geschiedenis van gebruik door particulieren voor het reinigen van oppervlakken en verwijderen van vlekken. De relatief lage kosten hebben het zo wijdverbreid beschikbaar gemaakt dat door het grote publiek de geur nu vaak wordt geassocieerd met reinheid.

Bleekmiddel is een bijtend middel dat irritatie kan veroorzaken en uiteindelijk aanzienlijke schade aan de huid kan toebrengen. Bleekmiddel stoot chloorgas uit wanneer het wordt gespoten of verdampt. Het effect van bleekdampen op de ogen en het ademhalingssysteem is onmiddellijk duidelijk voor een ieder die zich in een gebied bevindt waar het product is gebruikt.

Vanwege deze mogelijke effecten op het lichaam moeten geschikte persoonlijke beschermingsmiddelen worden gebruikt bij de toepassing van bleekmiddel binnenshuis. Het gebruik van beschermingsmiddelen wordt echter vaak genegeerd vanwege de acceptatie van bleekmiddel als allemansvriend.

Naast de gezondheidszorgen zijn er ook veel praktische gevolgen van het gebruik van bleekmiddel. Het feit dat bleekmiddel vlekken kan verwijderen of witten, betekent dat het ook veel oppervlakken kan verkleuren en beschadigen.

Minder voor de hand liggend is hoe bleekmiddel reageert met andere materialen. Het is corrosief voor veel metalen en steenproducten. Het mag nooit gebruikt worden op roestvrij staal, aluminium, kopen, messing, marmer of graniet. Sterker nog, bleekmiddel is zo sterk dat het glas zal etsen als het niet geneutraliseerd wordt na het aanbrengen op oppervlakken zoals spiegels en ramen.

Reactieve aard van bleekmiddel

De reactieve aard van bleekmiddel is nog sterker wanneer het wordt gemengd. Om de vorming van gevaarlijke dampen te voorkomen mag bleekmiddel nooit met zuren worden gemengd. Zelfs een mengsel van twee onschuldige reinigingsmiddelen zoals bleekmiddel en ammoniak kan dodelijke gassen produceren die met slechts een paar ademhalingen dodelijk kunnen zijn.

Afhankelijk van de verhouding van bleekmiddel tot ammoniak, worden chloorgas, stikstoftrichloride en/of hydrazine geproduceerd wanneer deze twee worden gemengd. Naast het feit dat de laatste twee bijproducten giftig zijn, zijn ze ook explosief. Andere reactieve bijproducten van bleekmengsels zijn giftige chloramines en dioxines.

Met al deze mogelijke ‘bijwerkingen’ zouden schoonmaakprofessionals aanzienlijke risico’s nemen wanneer bleekmiddel of een bleekoplossing worden toegepast op verschillende materialen in een ongecontroleerde omgeving – precies de situatie die zich voordoet wanneer bleekmiddel wordt gebruikt na bijvoorbeeld een riooloverstroming, lijkvinding of brand.

Een van de meest verkeerd bergrepen aspecten van bleekmiddel is dat, wanneer het wordt ingezet als reinigingsmiddel, de effectiviteit ervan sterk wordt verminderd door de aanwezigheid van organisch materiaal.

Om een succesvol desinfectiemiddel te zijn, moet bleekmiddel worden gebruikt op schone materialen en oppervlakken. De effectiviteit van bleekmiddel als desinfectiemiddel wordt ook aangetast door warmte en licht. Ondanks het feit dat de chloorgeur na gebruik nog enige tijd kan blijven hangen, verliest bleekmiddel zo snel kracht dat het niet kan worden beschouwd als een middel dat een blijvend effect heeft om toekomstige bacteriële of schimmelgroei te voorkomen.

Het laatste, maar zeker niet het minste, probleem met betrekking tot de praktische bruikbaarheid van bleekmiddel voor schoonmaakprofessionals is dat er veel alternatieven beschikbaar zijn. Deze producten zijn specifiek ontwikkeld voor bijvoorbeeld herstelwerkzaamheden na een riooloverstroming of lijkvinding.

Deze professionele producten zijn getest op de soorten omstandigheden en verontreinigingen waarmee de professional te maken heeft. In gebieden waar er geen toegang is tot schoon water, kunnen kant-en-klaar formuleringen gebruikt worden zodat het product niet gemengd hoeft te worden met verontreinigd water.

Naast kostenefficiëntie en gebruiksgemak, hebben veel desinfectiemiddelen die zijn ontwikkeld voor de professionele gebruiker een werkelijk blijvend effect dat hergroei van bacteriën of schimmels voorkomt.

Het probleem met etiketinstructies

Als de bovenstaande praktische redenen niet genoeg zijn om het gebruik van bleekmiddel door professionele gebruikers te veranderen, zouden de juridische gevolgen dit wel moeten doen. De meeste bleekproducten zijn niet geregistreerd bij het CTGB als een antimicrobieel middel.  

Bovendien vermelden etiketinstructies voor bleekmiddel vaak alleen de desinfecterende capaciteit voor harde, niet-poreuze oppervlakken. Het gebruiken van bleekmiddel als antimicrobieel middel op tapijten, gipsplaten, houten balken of andere oppervlakken zal automatisch dus betekenen dat het product ‘off-label’ wordt gebruikt. Indien er een probleem ontstaat zal de fabrikant de gebruiker dan ook niet ondersteunen.

Bleekmiddel is goedkoop, handig en wordt nog steeds veelvuldig aanbevolen als reinigingsmiddel. Het is echter niet de beste keuze, noch voor particulieren als professionals. Gebruik bleekmiddel enkel om voorwerpen of oppervlakken te witten, en laat het voor de rest achterwege. Er zijn gewoonweg betere en veiligere alternatieven beschikbaar.

(Like ons op Facebook en deel s.v.p. dit artikel via social media zodat je anderen hiermee kunt informeren.)

Over Frisse Kater B.V.

FRISSE KATER is opgericht in september 2014 en gespecialiseerd in het reinigen van extreme & uitzonderlijke situaties. Wij opereren landelijk en zijn 24/7, 365 dagen per jaar inzetbaar. De resultaten van ons werk zijn meer dan indrukwekkend. In tegenstelling tot andere reinigingsbedrijven houden wij ons (bijna) uitsluitend bezig met de reiniging van extreme & uitzonderlijke situaties. Hierin zijn wij beslist uniek in Nederland. Door deze specialisatie kunnen wij onze klanten compleet ontzorgen, en de persoonlijke aandacht geven die zij verdienen. Onze dienstverlening is altijd persoonlijk, met een ongeëvenaarde standaard van kwaliteit en service.

T: 085 06 08 777 E: info@frissekater.nl