Waar ruikt lijkenlucht naar?

Frisse Kater B.V. | 10+ Jaar Ervaring | 085 06 08 777

Misschien wel de meest gestelde vraag aan ons is: waar ruikt lijkenlucht naar?! Lijklucht is de geur die ontstaat gedurende het ontbindingsproces van levende materie (dierlijke kadavers en menselijke restanten). De geur staat bekend als zeer onaangenaam.

De eerste lijkluchtgeur is waarneembeer binnen 24 tot 48 uur na overlijden, en intensifieert tussen de vierde en tiende dag na overlijden. Dit is echter compleet afhankelijk van de omstandigheden. In een afgesloten ruimte met hoge temperaturen zal het proces vele malen sneller en intenser zijn dan bij een koele ruimte waar de ramen open staan.

Gedurende het verrotting / ontbindingsproces worden er gassen geproduceerd die verantwoordelijk zijn voor de onaangename lucht (i.e. lijkgeur). De geur kan jarenlang aanhouden indien deze niet professioneel wordt verwijderd. Afhankelijk van de situatie kan de lijklucht gemakkelijk of zeer lastig te verwijderen zijn.

bijzondere schoonmaak
Lichaamsvloeistoffen die zijn vrijgekomen na een onopgemerkt overlijden.

Waarom gaat een dood lichaam stinken?

Simpel gezegd gaat een dood lichaam stinken door de afbraak van eiwitten door micro-organismen in het stoffelijk overschot. Deze eiwitafbraak stoot chemische verbindingen uit in de lucht waaronder de kenmerkende lijklucht ontstaat. De mix van deze chemische verbindingen bestaat o.a. uit:

Waterstofsulfide: een kleurloos, brandbaar, giftig gas dat ruikt naar rotte eieren.

Cadaverine: Een organische verbinding die ruikt naar rottend vlees.

Putrescine: Een organische verbinding met een intense bedwelmende, misselijkmakende geur van rottend vlees.

Scatool: Skatole heeft in hoge concentraties een sterke, aardse, uitwerpselgeur. Bij lage concentraties is de geur aangenaam zoet en bloemig. Indool: Een verbinding met een sterke rioolgeur.

Indool heeft een muffe, uitwerpselachtige en bloemige geur, vergelijkbaar met scatool.

Dimethyldisulfide: Een vluchtige organische verbinding en afbraakproduct dat vliegen aantrekt. Heeft een geur vergelijkbaar met knoflook.

Dimethyltrisulfide: Dimethyltrisulfide heeft een vergelijkbare moleculaire structuur als dimethyldisulfide en trekt eveneens vliegen aan als afbraakproduct. Ruikt ook naar knoflook.

Methaanthiol: Een afbraakproduct dat wordt vrijgegeven tijdens de vroege stadia van eiwitafbraak en een sterke en kenmerkende geur heeft van rotte kool of eieren. Methaanthiol ondergaat een chemische reactie die het oxideert tot dimethyltrisulfide. Chloorbleekmiddel oxideert ook methaanthiol tot dimethyltrisulfide, hierom wordt het gebruik van bleekmiddel afgeraden.

Trimethylamine: Een visachtig ruikend gas dat ook op ammoniak kan lijken. Het is ook verantwoordelijk voor slechte adem en sommige menselijke infecties, waaronder bacteriële vaginose.

Kortom, lijklucht is een zeer intense, penetrante lucht die kan omschreven worden als een combinatie van rotte eieren, rottend vlees, uitwerpselen, rioollucht, knoflook, rotte kool, en ammoniak.

Schoonmaak na lijkvinding.

Is blootstelling aan lijklucht gevaarlijk?

Voor zover bekend is blootstelling aan lijklucht niet gevaarlijk. Wel is directe blootstelling aan de schadelijke vloeistoffen die bij een overlijden vrijkomen gevaarlijk. Tevens creëert lijklucht een ‘vecht of vlucht’ reactie in het menselijk lichaam.

Het kan gebeuren dat blootstelling aan lijklucht allergische symptomen veroorzaakt zoals een piepende ademhaling, hoesten, irritatie van de neus en keel, andere luchtwegproblemen, huiduitslag, en tranende ogen.

Putrefactie

Putrefactie verwijst naar de snelle depletie van eiwitreserves in het stoffelijk overschot door de groei van bacteriën, schimmels en andere micro-organismen. Micro-organismen scheiden enzymen af om de complexe moleculen af te breken tot eenvoudiger verteerbare moleculen.

Deze enzymatische afbraak draagt bij aan een reeks geuren, van zoet tot stinkend, inclusief de rotte eiergeur van waterstofsulfide. Hoge temperaturen en hoge luchtvochtigheid kan ook invloed hebben op het proces en de resulterende geuren.

Het proces van putrefactie treft niet alleen dode lichamen van mensen maar ook voedsel, dode dieren, rioolwater en andere soorten organisch materiaal. Wanneer dit niet op de juiste manier wordt gesaneerd blijven sporen van bacteriën, schimmels en andere schadelijke micro-organismen achter wat het risico op verdere besmetting vergroot en een ernstig gezondheidsrisico creëert.

Het inhuren van een getraind reinigingsteam vermindert dit risico aanzienlijk door ervoor te zorgen dat het juiste contaminatie protocol wordt gevolgd. Het putrefactie proces kan enkele maanden duren. De geur kan echter jarenlang aanhouden totdat de ruimte op de correcte wijze is gesaneerd.

Wat als ik iets ruik maar er geen dood lichaam aanwezig is?

Vaak wordt een andere vieze geur (zoals problemen met het sanitair) verward met lijklucht. Vals alarm dus. Het kan ook zo zijn dat er daadwerkelijk lijklucht te ruiken is omdat de ruimte niet of onvolledig is gesaneerd. Ook kan het voorkomen dat stukken vervuiling over het hoofd zijn gezien, of dat een dier is komen te overlijden in een afgesloten ruimte. Er hoeft dus niet direct alarm geslagen te worden. Wel is het goed om bij twijfel contact op te nemen met de politie.

Hulp nodig met het verwijderen van lijklucht of andere onaangename geuren? Neem dan contact op met Frisse Kater BV. Wij zijn 24/7 inzetbaar en voeren werkzaamheden uit voor families, als woningbouwvereniging en andere partijen. Wij staan klaar om te helpen, wacht dus geen moment langer. Neem vrijblijvend contact met ons op via ons contactformulier, of mail / bel ons direct via info@frissekater.nl of 085 06 08 777.

(Like ons op Facebook en deel s.v.p. dit artikel via social media zodat je anderen hiermee kunt informeren.)

Over Frisse Kater B.V.

FRISSE KATER is opgericht in september 2014 en gespecialiseerd in het reinigen van extreme & uitzonderlijke situaties. Wij opereren landelijk en zijn 24/7, 365 dagen per jaar inzetbaar. De resultaten van ons werk zijn meer dan indrukwekkend. In tegenstelling tot andere reinigingsbedrijven houden wij ons (bijna) uitsluitend bezig met de reiniging van extreme & uitzonderlijke situaties. Hierin zijn wij beslist uniek in Nederland. Door deze specialisatie kunnen wij onze klanten compleet ontzorgen, en de persoonlijke aandacht geven die zij verdienen. Onze dienstverlening is altijd persoonlijk, met een ongeëvenaarde standaard van kwaliteit en service.

T: 085 06 08 777 E: info@frissekater.nl