Stof, er lijkt soms geen einde aan te komen. Je hebt net je woning schoongemaakt, en binnen een mum van tijd is er alweer een dunne laag stof merkbaar. Het is haast om gek van te worden! Hoeveel stof er zich in je woning begeeft is afhankelijk van diverse factoren. De factoren die hier o.a. aan bijdragen zijn waar de woning zich bevindt, welk seizoen van het jaar het is, hoeveel mensen er in de woning verblijven, of er huisdieren aanwezig zijn, en hoe het schoonmaakproces eruitziet.
Stof zelfs is een nogal complex iets, en wordt tot de dag van vandaag nog uitgebreid onderzocht door wetenschappers. In dit artikel zullen we ietwat ingaan op waar stof uit bestaat, maar het zal voornamelijk gaan over hoe je het kan verwijderen. Oftewel, waar komt stof vandaan, welke impact heeft het op onze gezondheid, en hoe krijg je een woning zo stofvrij mogelijk?
Waar komt stof vandaan?
Vaak lijkt het alsof stof uit het niets tevoorschijn komt, met name als er net is schoongemaakt. Alhoewel het bestrijden van stof aanvoelt als een strijd niet nooit gewonnen kan worden, is het zeer zeker wel een strijd die de moeite waard is om aan te gaan. Stof is, in essentie, een combinatie van piepkleine deeltjes die binnen en buiten ronddwarrelen, en via de lucht op allerlei oppervlakken terechtkomen. Stof kent zoveel bestandsdelen dat het haast onmogelijk is om een lijst te creëren met alle deeltjes die erin zitten verwerkt. Daar gaat dit artikel ook niet over.
Stof zoals wij dat binnenhuis tegenkomen bestaat uit een variërende mix, en is in elk huishouden uniek. Dit heeft o.a. te maken met het klimaat, de leeftijd van de woning, het aantal bewoners, en de leefgewoontes van bewoners m.b.t. koken, schoonmaken en roken. Het overgrote deel van het stof dat binnenhuis te vinden is komt van buitenaf, ongeveer 60% om precies te zijn, en betreed onze woningen via ramen, deuren, ventilatieroosters, en voor een groot deel ook via onze schoenzolen.
Woning met extreme stofopbouw …
Veelvoorkomende deeltjes in stof
Pollen, natuurlijke aarde, en fijnstof
Ongeveer 60% van het huishoudelijke stof komt van buitenaf. Pollen, een welbekende allergeen, kunnen je woning betreden via je schoenzolen, kleding, en zelfs je hoofdharen. Terwijl jij door je woning loopt, verspreid je zonder hier enig idee van te hebben, allerlei pollen die vervolgens door de lucht heen zweven en na een aantal uur op diverse oppervlakken neerdalen. Hetzelfde geldt voor natuurlijke aarde, fijnstof, en andere kleine deeltjes die zich in de buitenlucht bevinden.
Huisstofmijt
Huisstofmijten zijn microscopische, spinachtige insecten die met name gedijen in vochtige, warme omgevingen. Zelfs als je woning niet abnormaal warm of vochtig is, bestaat er nog steeds een grote kans dat huisstofmijten zich huisvesten in je matrassen, bedlinnen, tapijten en gordijnen. Aangezien stof o.a. bestaat uit huidschilfers van huisdieren en mensen – een van de lievelingssnacks van huisstofmijten – kan er gesteld worden dat hoe meer stof er zich in je woning bevindt, des te meer last je zult hebben van huisstofmijt.
Huidschilfers van huisdieren
Dierlijke huidschilfers zijn minuscule spatjes huid die dieren afwerpen. Huidschilfers van dieren staan er met name bekend om dat ze allergieën kunnen veroorzaken bij mensen. Zelfs als je thuis helemaal geen huisdieren hebt, kan het toch zo zijn dat bezoekers die thuis bij je over de vloer komen huidschilfers van dieren met zich meenemen via hun kleding. Wanneer dierlijke huidschilfers zich via de lucht verspreiden en uiteindelijk neerdalen, trekken deze stof en huisstofmijt aan, waarmee het stofprobleem enkel verergerd wordt.
Menselijke huidschilfers
Het is incorrect om te denken dat stof voornamelijk bestaat uit dode huidcellen. Alhoewel het klopt dat dode huidcellen in stof voorkomen, bestaat stof maar voor een gedeelte uit dode huidcellen. Het is wel zo dat dode huidcellen die door de lucht zweven als een soort van magneet functioneren voor huisstofmijt en andere luchtvervuilers die binnenhuis te vinden zijn.
Voedselresten
Wie ooit eens een maaltijd of snack in de woonkamer voor de televisie heeft genuttigd weet als geen ander hoe snel er overal kruimels neervallen. Wie deze kruimels direct opzuigt hoeft zich weinig zorgen te maken, echter blijven er vaak her en der toch nog wat kruimels liggen. Deze zullen zich uiteindelijk tot een natuurlijk component van het aanwezige stof gaan vormen.
Insecten en uitwerpselen
Lichaamsdelen en uitwerpselen van insecten, met name die van kakkerlakken, komen zeer vaak voor in stof. Mocht je allergisch zijn voor kakkerlakken uitwerpselen, dan kan het zo zijn dat het aanwezige stof in de woning de allergie verergert. Kakkerlakken kunnen zo een beetje overal voorkomen. Een smetteloos schone woning betekent niet dat kakkerlakken deze direct zullen overslaan, het is namelijk mogelijk dat ze binnenkomen van buitenaf, via de buren, of een andere ingang.
Stof, stof en nog meer stof in een woning waar circa 30 jaar niks aan was gedaan.
Wat gebeurt er wanneer je stofdeeltjes inademend?
Stof zorgt er niet alleen voor dat een woning smerig aanvoelt en oogt, maar kan ook een invloed hebben op onze gezondheid. Over het algemeen bepalen het type en grootte van de stofdeeltjes hoe toxisch deze zijn voor ons. De grotere stofdeeltjes raken vaak gevangen in onze mond en neus, en kunnen gemakkelijk uitgeademd worden. Fijnere stofdeeltjes vormen een groter risico; deze stofdeeltjes kunnen onze longen penetreren, en de allerkleinste fijnstof deeltjes kunnen volgens experts zelfs direct tot onze bloedbaan doordringen.
Anderen factoren die meespelen
Andere factoren die een invloed op onze gezondheid kunnen hebben is de hoeveelheid stof in de lucht, en hoelang we hieraan worden blootgesteld. Zelfs kleine hoeveelheden stof kunnen al tot een allergische reactie leiden bij personen met een stofallergie. Het is belangrijk om ervan bewust te zijn dat ook wanneer je geen ‘stofallergie’ hebt, je alsnog allergisch kan zijn voor een van de deeltjes die zich in het stof bevinden – variërend van dierlijke huidschilfers tot aan pollen. Ook voor personen die geen specifieke allergieën hebben, blijft het inademen van grote hoeveelheden stof een schadelijk iets.
De symptomen die gepaard gaan met een allergische reactie op stof kunnen bestaan uit niezen, een loopneus, een verstopte neus, hoesten, waterige ogen, en jeuk in de keel. Personen die astma hebben en extra gevoelig zijn voor een allergische reactie door stof, kunnen ernstigere symptomen ondervinden zoals moeite met ademhalen, benauwdheid, en een piepende ademhaling.
Verborgen plekken in huis waar stof zich opbouwt
Iedereen is bekend met de ‘standaard’ plekken waar stof zich opbouwt in zijn of haar woning. Eigenlijk bouwt op ieder oppervlak wel een dun laagje met stof op. Alhoewel dit niet altijd even gemakkelijk waar te nemen is, weet je toch dat het er is. Stof op de welbekende plekken is vaak geen groot probleem, omdat deze plekken tijdens het schoonmaken toch wel onder handen genomen worden. Belangrijker is om aandacht te besteden aan de plekken die minder opvallen, en deze ook met regelmaat af te stoffen.
Jaloezieën: De latten van je jaloezieën zijn een ware stof opbouw hotspot, stof deze dus met regelmaat af.
Elektronica: Stof is slecht voor elektronische apparatuur en verzamelt zich vaak op en achter computers, televisies, en game consoles. Alles dat op elektra werkt moet met regelmaat worden afgestoft.
Plafondventilators en lampen: Aangezien stof door de lucht zweeft, zal het de eerste de beste mogelijkheid aangrijpen om zich ergens aan vast te klampen. Dit betekent dat plafondventilators en lampen vaak als eerste de klos zijn.
Bovenkanten van deuren, ramen, en kastjes: Vaak zijn deze hoger gelegen gedeeltes in woningen plekken waar wij niet al te vaak naar omkijken, en dus snel vergeten. Het is echter schokkend hoeveel stof er hier kan liggen.
Stoffeerwerk: Huisstofmijt, dierlijke huidschilfers, en dode huidcellen kunnen allen in je stoffen meubels, gordijnen, en beddengoed belanden.
Plinten en vloerbedekking: Vuil, pollen, en andere vervuilingen van buitenaf kunnen allemaal naar binnen toe gebracht worden en zich op je vloer gaan nestelen.
Hoe verwijder je stof in je woning?
Het is onmogelijk om alle stof in een woning compleet te elimineren, maar hoe meer stof je kunt verwijderen, des te beter dit zal zijn. Hieronder volgen enkele tips om een woning zo goed als mogelijk stofvrij te krijgen:
Gebruik een klam vochtige doek om mee af te stoffen: Gebruik geen plumeau om stof van oppervlakken te verwijderen. Dit zorgt er vaak voor dat het stof weer de lucht in wordt geschoten en zich elders nestelt. Gebruik in plaats hiervan een doek, lichtvochtig gemaakt met water of schoonmaakmiddel, en verwijder het stof hiermee. Hierdoor komt het stof als het ware vast te zitten in de doek, en kan vervolgens stukken beter worden verwijderd.
Werk van boven naar beneden: Wanneer je van beneden naar boven toe schoonmaakt, zal je het stof minder efficiënt kunnen verwijderen, omdat het stof later van de hoger gelegen plekken weer naar beneden zal dwarrelen. Werk dus altijd van boven naar beneden om dit probleem te elimineren.
Verwissel je beddengoed iedere week: Huisstofmijt, dierlijke huidschilfers, en dode huidcellen – drie vervuilingen die met regelmaat gevonden worden in stof – kunnen zich opbouwen in je matras en beddengoed. Het wekelijks wassen en verversen van je beddengoed zal helpen bij je strijd tegen het stof.
LEES OOK: ZIJN MUIZEN EN RATTEN KEUTELS GEVAARLIJK VOOR DE GEZONDHEID?
Draag geen schoenen binnenshuis: Eerder vertelden we dat circa 60% van de stofdeeltjes in je woning van buitenaf je woning binnenkomen. Je kan de hoeveelheid stof drastisch reduceren door je schoenen uit te doen voordat je jouw woning betreed. Mocht dit niet mogelijk zijn, trek ze dan direct uit nadat je de voordeur betreed.
Maak je vloeren met regelmaat schoon: Indien mogelijk, kies dan voor harde vloeren i.p.v. vloerbedekking, deze zijn veel gemakkelijker schoon te houden. Stofzuig met regelmaat, het liefst met een stofzuiger dat een HEPA filter bevat.
Houdt de relatieve luchtvochtigheid onder controle: Een luchtvochtigheid van rond de 50% zorgt ervoor dat je woning minder aantrekkelijk zal zijn voor huisstofmijt.
Verzorg je huisdieren: Zelfs als je niet allergisch bent voor dierlijke huidschilfers, is het goed verzorgen van je huisdieren nog steeds aan te raden. Dit zal helpen bij het reduceren van de aanwezigheid van stof en huisstofmijt.
Opruimen: Een rommelige woning lijkt misschien niet zo erg, maar stof is er gek op. Hoe georganiseerder je woning is, hoe minder plekken er zullen zijn waar stof kan neerdalen.
Goede luchtcirculatie: Tijdens het schoonmaken vliegt stof weer de lucht in, het duurt vervolgens enkele uren voordat dit weer neerdaalt. Dit kun je het beste bestrijden door de ramen open te gooien en een ventilator aan te zetten. Hiermee bevorder je de luchtcirculatie in de woning.
Alhoewel je nooit een compleet stofvrije woning zult hebben, zijn er toch genoeg stappen die je kunt nemen om de hoeveelheid stof te minimaliseren. Door regelmatig, grondig schoon te maken kun je het aanwezige stof al aardig wat reduceren. Hiermee verbeter je niet alleen de luchtkwaliteit binnenhuis, maar houdt je ook jezelf en je gezinsleden een stuk gezonder.
(Like ons op Facebook en deel s.v.p. dit artikel via social media zodat je anderen hiermee kunt informeren.)
Over Schoonmaakbedrijf Frisse Kater
FRISSE KATER is opgericht in september 2014 en gespecialiseerd in het reinigen van extreme & uitzonderlijke situaties. Wij opereren landelijk en zijn 24/7, 365 dagen per jaar inzetbaar. De resultaten van ons werk zijn meer dan indrukwekkend. In tegenstelling tot andere reinigingsbedrijven houden wij ons (bijna) uitsluitend bezig met de reiniging van extreme & uitzonderlijke situaties. Hierin zijn wij beslist uniek in Nederland. Door deze specialisatie kunnen wij onze klanten compleet ontzorgen, en de persoonlijke aandacht geven die zij verdienen. Onze dienstverlening is altijd persoonlijk, met een ongeëvenaarde standaard van kwaliteit en service.