Verzamelwoede schoonmaak (Hoarding)

Frisse Kater B.V. is dé specialist voor verzamelwoede schoonmaak.

Verzamelwoede Schoonmaak (Hoarding)

Frisse Kater B.V. | 10+ Jaar Ervaring | 085 06 08 777

Verzamelwoede schoonmaak behelst het opruimen, schoonmaken en reinigen van een woning die is overgenomen door verzamelwoede, verzamelzucht, of de term waarmee de meeste mensen bekend zijn (door tv): ‘hoarding’. Verzamelwoede kan omschreven worden als een moeite om bezittingen weg te gooien of weg te geven door een aanhoudend idee dat deze bezittingen nodig zijn. In andere woorden, iemand met verzamelwoede zal compulsief voorwerpen verzamelen en deze in zijn woning opslaan totdat alles vol staat (tot aan het plafond).

De symptomen van de aandoening variëren van mild tot zeer ernstig, en kunnen leiden tot schade aan woningen en andere gevaarlijke situaties voor inwoners van de woning of het appartementencomplex. Het schoonmaken van een dergelijke woning kan zeer uitdagend zijn. Met de juiste planning en zorg kan de woning weer leefbaar gemaakt worden.

Soorten vuil waar je tijdens de verzamelwoede schoonmaak mee in aanraking kan komen zijn bijvoorbeeld:

Zakken gevuld met menselijke ontlasting
Flessen gevuld met menselijke urine
Vevuilde matrassen
Kapotte meubels
Overtollige hoeveelheden oud of verrot voedsel
Overleden huisdieren
Overvolle toiletten en wasbakken
Algemene vuil en rommel

Omgaan met een verzamelwoede probleem

Personen met verzamelwoede hebben hulp nodig. Verzamelwoede schoonmaak omvat daarom zowel het fysieke (i.e. opruimen), als het sociale en mentale. Bezorgde en betrokken familieleden en vrienden moeten gevoelig zijn voor het feit dat personen met deze aandoening vaak niet eens herkennen dat het een probleem is. Ze zouden deze personen dan ook moeten aanmoedigen om een dokter of therapeut te bezoeken. Dit is belangrijk omdat een verkeerde aanpak de situatie kan verergeren.

In de tussentijd kunnen bergen met rommel een woning onleefbaar maken vanwege veiligheid en hygiëne problemen. Mogelijke probleemkwesties kunnen brandgevaar zijn (doordat uitgangen zijn geblokkeerd of er grote hoeveelheden papier en andere brandbare voorwerpen verspreid liggen) en het gevaar op ziekten door onhygiënische toestanden in de keuken en badkamer. Wanneer er wordt vastgesteld dat een woning zodanig is beïnvloed door de verzamelwoede, is het belangrijk om de woning professioneel schoon te laten maken zodat de omgeving weer veilig en leefbaar wordt.

Professionele verzamelwoede schoonmaak

Wanneer de persoon met verzamelwoede eraan toe is om te beginnen met schoonmaken, kan het vaak een lang, vermoeiend en stressvol proces zijn. Personen die betrokken zijn bij het schoonmaakproject hebben een strategie nodig om de woning schoon te maken. De beste oplossing is vaak om het gehele project op te breken in diverse, kleinere meer handelbare projecten.

Het schoonmaken van een woning die overgenomen is door verzamelwoede is iets waar absoluut durf voor nodig is. Al onze medewerkers betreden de woning in beschermende werkkleding. Zij beschikken tevens over een scala aan professionele materialen en middelen om de ruimtes te saneren.

Wij raden af om dit werk door ongetrainde en onvoorbereide personen uit te laten voeren. Door de vele Tv-programma’s over hoarding die de afgelopen jaren zijn uitgezonden denkt men dat het er in werkelijkheid net zo aan toe gaat. Dit is absoluut incorrect! Het schoonmaken van een hoarder woning brengt vele gezondheidsrisico’s met zich mee en kan ertoe leiden dat iemand ernstig ziek wordt. Begint u hier dus alstublieft niet zomaar zelf aan!

Mogelijke gevaren tijdens het schoonmaken

Tijdens het reinigen moet er grote zorg gedragen worden voor de veiligheid van degenen die de verzamelwoede schoonmaak verrichten. Met name als er dierlijke of menselijke uitwerpselen aanwezig zijn. Deze worden beschouwd als een biologisch gevaar.

De kans is groot dat je uitwerpselen van ratten, muizen, en andere ongedierte zal aantreffen. Ook is het ongewoon dat huisdieren alles hebben bevuild. Deze uitwerpselen bevatten allerlei soorten ziekten. Als je niet de relevante vaccinaties hebt ontvangen, kan je ernstig ziek worden tijdens het schoonmaken. Er is een reële kans om blootgesteld te worden aan gevaarlijke en dodelijke ziektes.

Er moet tevens goed opgelet worden voor scherpe voorwerpen (messen, gebroken, glas, naalden of andere scherpe objecten). Indien een scherp voorwerp besmet is en iemand zich hieraan snijdt, kan dit tot allerlei nare (en soms levensbedreigende) ziektes leiden.

Verzamelwoede schoonmaak is geen kwestie van alles even weggooien

Sommige objecten in de woning kunnen nog hergebruikt worden. Andere voorwerpen zoals oude post en kranten kunnen (vaak) direct weggegooid worden. Personen met een verzamelwoede stoornis zijn vaak erg aangetrokken zijn tot deze onbruikbare voorwerpen. Het is belangrijk om deze objecten als eerste weg te gooien. Hierna kan er gekeken worden naar meer bruikbare of onbetaalbare voorwerpen.

Voor de verwijdering van grotere voorwerpen gebruiken wij afvalcontainers. Voorwerpen die gerecycled kunnen worden zoals oude koelkasten, wasmachines, tv’s etc. gooien wij niet zomaar weg. Deze leveren wij af bij de juiste afvalverwerkende partijen.

Een schone omgeving creëren voor iemand met verzamelwoede is een helende en gezonde daad. Het is een geweldige manier om iemand te helpen waar je om geeft. Heb jij zoveel verzameld dat er geen overzicht meer is? Of ken je iemand die kampt met verzamelwoede en wil je graag dat jouw / zijn woning er weer schoon en hygiënisch bij staat voor een frisse start? Neem dan contact op met Frisse Kater BV.

Wij zijn 24/7 inzetbaar en voeren verzamelwoede schoonmaak uit voor families, als woningbouwvereniging en andere partijen. Wij staan klaar om te helpen, wacht dus geen moment langer. Neem vrijblijvend contact met ons op via ons contactformulier, of mail / bel ons direct via info@frissekater.nl of 085 06 08 777.