Woningen die in verval zijn geraakt door een verzamelstoornis behoren tot de grotere en serieuzere schoonmaakuitdagingen die we aantreffen tijdens ons werk. De gevaren van een verzamelstoornis zijn veelsoortig zoals brand, infecties, structurele schade, val en glij risico, bergen met vuil die kunnen instorten, en onopzettelijke vergiftigingen door medicijnen of chemicaliën die in de woning liggen.

We begrijpen dat het genezingsproces voor personen met een verzamelstoornis een lang en intensief traject is. Frisse Kater B.V. staat klaar om te helpen wanneer mensen klaar zijn om te veranderen en hun woning willen opruimen – maar tot die tijd, zijn er enkele simpele voorzorgsmaatregelen die er genomen kunnen worden om de risico’s die een verzamelstoornis met zich meebrengt te reduceren.

Hulp nodig bij het schoonmaken met een verzamelstoornis? Bel ons op 085 06 08 777

Verzamelstoornis risico’s reduceren

1. Maak in elke kamer minstens twee paden vrij om te kunnen ontsnappen in geval van nood. Er zouden te alle tijden in elke kamer van het huis minstens twee voetpaden vrij moeten zijn van rommel. Mocht er een noodgeval uitbreken zoals brand, dan is er tenminste altijd een kans om te ontsnappen. Alle deuren in de woning zouden tevens genoeg ruimte moeten hebben om volledig open en dicht te kunnen gaan. Hou ook de trappen en balustrades vrij van spullen.

2. Houd de voetpaden minstens 1 meter breed vrij. Mocht er ooit een medisch noodgeval optreden, dan kunnen medische hulpverleners, inclusief brandcard, gemakkelijk de ruimte betreden. Ook zorgen vrijgehouden voetpaden ervoor dat bewoners zich dagelijks vrij in de woning kunnen bewegen zonder over voorwerpen heen te vallen of uit te glijden.

3. Controleer of de rookmelders werken. Rookmelders moeten eens per maand getest worden, de baterijen moeten eens per jaar vervangen worden.

4. Pas op voor voorwerpen die branden of explosies kunnen veroorzaken. Propaan tanken, gasflessen, aanstekers, lucifers, en spuitbussen kunnen allen een brand / explosie gevaar vormen. Probeer zo min mogelijk van deze voorwerpen in huis te hebben, en berg ze altijd op een veilige wijze op. Sigarettenpeuken zijn ook veelvoorkomende brandstichters: plaats ze daarom in de asbak, en leeg de asbakken met regelmaat.

verzamelstoornis

Voorbeeld van een gevaarlijke situatie.

5. Creëer een lege ruimte van minstens 60 centimeter tussen hittebronnen en alles wat ontvlambaar is. Alles dat kan branden (kleding, papier, etc.) zou minstens 60 centimeter af moeten staan van voorwerpen die warmte afgeven.

6. Bewaar geen voorwerpen op je fornuis of in je oven. Een andere veelvoorkomende reden van accidentele branden is dat iemand de oven aanzet zonder door te hebben dat er iets in staat. Houd het gehele fornuis leeg, en niet enkel één brander. Het is makkelijk om per ongeluk de verkeerde brander aan te zetten.

7. Voorkom overtollig gebruik van verlengsnoeren. Verlengsnoeren slijten geleidelijk, en kunnen dan kortsluiting veroorzaken. Gebruik verlengsnoeren enkel waar nodig, en vervang beschadigde snoeren. Verlengsnoeren zijn ook een struikelgevaar – hou ze daarom weg van veelgebruikte voetpaden.

8. Laat geen giftige voorwerpen liggen. Schoonmaak chemicaliën, make-up, en medicijnen kunnen allen een serieus gezondheidsrisico vormen wanneer deze worden ingeslikt. Met name als er zich kinderen of huisdieren in de woning bevinden. Bewaar dergelijke voorwerpen in gesloten kasten. Alles wat lekt of over datum is zou moeten worden weggegooid.

Voorbeeld van een uiterst gevaarlijke hoarding situatie.

9. Laat geen voedsel of afval liggen. Voedsel kan wilde dieren en insecten aantrekken, rot voedsel kan tevens inwoners en huisdieren ziek maken. Plaats voedsel in gesloten containers, keukenkastjes, koelkasten, en vriezers. Controleer het voedsel regelmatig om te zien of niks is gaan rotten, en gooi alles weg dat over de houdbaarheidsdatum is.

10. Maak morsingen direct schoon. Gemorst voedsel kan insecten aantrekken. Vloeistof rond stopcontacten of huishoudelijke apparaten kan een brand veroorzaken. Vloeistoffen op de vloer kunnen tot rotting en schimmel leiden.

LEES OOK: VERZAMELDWANG, ROMMEL, VERZAMELING OF ECHT EEN PROBLEEM?

11. Houd het huishouden op orde. Hou essentiële huishoudelijke apparaten werkend: het fornuis, de water boiler, toilet, douche, wasbakken, koelkast, en de oven. Inspecteer de woning op structurele problemen, lekkages, schimmel etc. Verhelp gevaarlijke bekabeling situaties, omdat deze branden kunnen veroorzaken. Controleer elke kamer in het huis op reguliere basis.

12. Probeer dingen weg te gooien. De tips die we hierboven hebben vermeld zijn om de gevaren van een verzamelstoornis te reduceren, maar zijn geen oplossing voor het probleem. Zolang de woning vol staat met spullen zal een verzamelstoornis altijd gevaarlijk zijn. Genezen van een compulsieve verzamelstoornis aandoening kan een lang en moeilijk proces zijn, waarbij de hulp en assistentie van familie, vrienden, en misschien zelfs een professional nodig zullen zijn. Maar uiteindelijk is dit wel de beste oplossing.

(Like ons op Facebook en deel s.v.p. dit artikel via social media zodat je anderen hiermee kunt informeren.)

Over Frisse Kater B.V.

FRISSE KATER B.V. is opgericht in september 2014 en gespecialiseerd in het reinigen van extreme & uitzonderlijke situaties. Wij opereren landelijk en zijn 24/7, 365 dagen per jaar inzetbaar. De resultaten van ons werk zijn meer dan indrukwekkend. In tegenstelling tot andere reinigingsbedrijven houden wij ons (bijna) uitsluitend bezig met de reiniging van extreme & uitzonderlijke situaties. Hierin zijn wij beslist uniek in Nederland. Door deze specialisatie kunnen wij onze klanten compleet ontzorgen, en de persoonlijke aandacht geven die zij verdienen. Onze dienstverlening is altijd persoonlijk, met een ongeëvenaarde standaard van kwaliteit en service.

T: 085 06 08 777 E: info@frissekater.nl