Hoarding problematiek wordt vaak verkeerd begrepen, er bestaan dan ook nog veel incorrecte opvattingen over wat hoarden nou precies is en hoe je het beste met een hoarder kan omgaan. In dit artikel zullen we enkele van de meest voorkomende vragen over hoarding beantwoorden.

Hulp nodig bij het schoonmaken van een hoarder woning? Bel ons op 085 06 08 777

De definitie van hoarden

Hoarden is het verzamelen of accumuleren van grote hoeveelheden spullen die de meeste mensen als onbruikbaar of waardeloos zouden beschouwen. Voor hoarders is het erg lastig om te differentiëren tussen troep en waardevolle voorwerpen. Wat een normaal persoon als rommel beschouwt kan voor een hoarder de waarde van een diamant hebben.

In sommige gevallen verzamelt de hoarder een overvloed van één bepaald voorwerp, object, of levend wezen zonder hier adequaat voor te kunnen zorgen. Een goed voorbeeld hiervan zijn dieren hoarders. Vaak houden deze mensen ontzettend veel van dieren maar zijn niet in staat om goed voor de beesten te zorgen waardoor zij niet enkel hun eigen gezondheid op het spel zetten maar ook die van de dieren die zij in huis nemen.

Over het algemeen worden hoarder woningen als compleet onbewoonbaar beschouwd door mensen die niet leiden aan verzamelzucht vanwege de stank, troep, en opbouw van vuil.

Veelgestelde vragen over hoarding

Extreem vervuilde hoarding situatie.

Wat zijn de gevaren van hoarden?

Hoarding is gevaarlijk voor zowel mensen als dieren door de gezondheidsrisico’s die het leven in een vervuilde omgeving met zich meebrengt. Om te beginnen zal het hoarden van enorme hoeveelheden spullen na verloop van tijd leiden tot de opbouw van grote stapels troep. Er zijn gevallen bekend waarbij hoarders of huisdieren bedolven zijn geraakt onder een berg met omgevallen spullen met de dood als gevolg.

Ten tweede kan de onhygiënische toestand van de woning allerlei insecten, ongedierte, en ongewenste dieren aantrekken. Deze beesten dragen allerlei nare ziektes met zich mee en zullen de gehele woning besmetten d.m.v. hun urine en ontlasting. Daarnaast vreten ze aan bouwmaterialen en richten daardoor fysieke schade aan de woning aan.

Hoe confronteer je een hoarder?

Kortgezegd confronteer je een hoarder nooit. Wanneer je vermoed dat iemand met verzamelzucht kampt ga je geen confrontatie aan, het is namelijk geen strijd waar je in verwikkelt zit. Stel je eens voor dat je iedere dag geconfronteerd zou worden door mensen op straat omdat je een broek draagt. Hoarders beleven het net zo, zij beschouwen het hoarden namelijk als iets normaals dat net zo ‘gewoon’ is als het dragen van een broek als je naar buiten gaat. Als je het gesprek met een hoarder wilt aangaan moet dit op een vriendelijke en respectvolle manier gebeuren waarbij je een welgemeende interesse en zorg voor de persoon toont.

Ik denk dat ik een hoarder ben, waar moet ik beginnen?

De eerste stap om een gelukkiger en gezonder leven te leiden is het toegeven dat je een probleem hebt waar iets aan gedaan moet worden. Als je denkt dat je een ‘hoarder’ bent, is de kans groot dat je moeite hebt om je woning opgeruimd, schoon, en hygiënisch te houden. Het belangrijkste om mee te beginnen is het verwijderen van alle voorwerpen waar je door overweldigt wordt. Je hoeft niet de gehele woning in een keer op te ruimen, maar maak minstens 15 minuten per dag vrij voor het organiseren, sorteren, schoonmaken, of weggooien van voorwerpen. Het gaat er niet om hoe snel het gaat, maar dat je iedere dag 15 minuten vrijmaakt en dit de volgende dag ook weer doet. Als je dit lang genoeg volhoudt zal je vanzelf zien dat de rommel verdwijnt en je weer van je woning kan genieten.

Vervuilde woning leegruimen en bezemschoon opleveren.

Wat kan de Frisse Kater voor mij betekenen?

Wij zijn als gespecialiseerd reinigingsbedrijf getraind in het schoonmaken, reinigen, en ontgeuren van zwaar vervuilde ruimtes en worden vaak ingehuurd voor locaties die voor een normaal persoon, of normaal schoonmaakbedrijf te gevaarlijk zijn om schoon te maken. Door een bedrijf als de onze in te huren kan je er zeker van zijn dat al het werk efficiënt en veilig wordt uitgevoerd, wat met name belangrijk is in extreem vervuilde woningen. Ontlasting, urine, braaksel, bloed en andere lichaamsvloeistoffen kunnen allen door ons schoongemaakt en verwijderd worden op correcte wijze. Daarnaast kunnen wij ook helpen bij het herstellen van vervuilde oppervlakken en voorwerpen door ze naar hun originele staat terug te brengen.

Hoeveel zal een ontruiming en schoonmaak mij kosten?

Omdat elke situatie anders is kan er geen uniforme prijs gehanteerd worden die voor elke situatie van toepassing is. Wij hanteren bijvoorbeeld drie verschillende prijstabellen variërend van lichte, normale, tot extreme vervuiling. De beste manier om te achterhalen wat de kosten zullen zijn voor jou specifieke situatie is om contact op te nemen met het bedrijf door wie je de schoonmaak wilt laten uitvoeren. Voor een uitgebreider antwoord kan je ons eerdere artikel hierover lezen.

Ik wil bruikbare spullen behouden maar heb er geen ruimte voor, wat kan ik doen?

Als je veel goede bruikbare spullen in huis hebt die je niet wilt weggooien kun je deze wegbrengen of laten ophalen door een kringloopwinkel. Als wij ontruimingen uitvoeren nemen wij mooie spullen altijd mee om deze weg te geven aan hulpbehoevende mensen. Als we niet direct iemand kunnen vinden voor de spullen slaan we deze tijdelijk op en geven ze dan later weg aan iemand die het goed kan gebruiken. Ook wij vinden het namelijk zonde om goede spullen weg te gooien als iemand anders er nog plezier aan kan beleven.

LEES OOK: ROMMEL OF HOARDING? HOE BEPAAL JE WAAR JE MEE TE MAKEN HEBT?

Worden mijn waardevolle spullen weggegooid tijdens het schoonmaakproces?

Nee, zeer zeker niet. Wij zijn geen bulldozer die klakkeloos door de woning heengaat en alles zomaar weggooit. Alle goede, bruikbare spullen worden bewaard en al het overige wordt van bepaald of het weg kan of een tweede leven krijgt. Wanneer de woning grotendeels is leeggehaald, en de grote schoonmaak is uitgevoerd, krijgen de spullen die nog in de woning achterblijven een mooie plek zodat de woning weer bewoonbaar wordt voor de bewoner(s).

Hulp nodig bij het opruimen en schoonmaken van een hoarder woning? Neem dan contact op met de Frisse Kater. Wij zijn 24/7 inzetbaar en voeren werkzaamheden uit voor families, als woningbouwvereniging en andere partijen. Wij staan klaar om te helpen, wacht dus geen moment langer. Neem vrijblijvend contact met ons op via ons contactformulier, of mail / bel ons direct via info@frissekater.nl of 085 06 08 777.

(Like ons op Facebook en deel s.v.p. dit artikel via social media zodat je anderen hiermee kunt informeren.)

Over Schoonmaakbedrijf Frisse Kater

FRISSE KATER is opgericht in september 2014 en gespecialiseerd in het reinigen van extreme & uitzonderlijke situaties. Wij opereren landelijk en zijn 24/7, 365 dagen per jaar inzetbaar. De resultaten van ons werk zijn meer dan indrukwekkend. In tegenstelling tot andere reinigingsbedrijven houden wij ons (bijna) uitsluitend bezig met de reiniging van extreme & uitzonderlijke situaties. Hierin zijn wij beslist uniek in Nederland. Door deze specialisatie kunnen wij onze klanten compleet ontzorgen, en de persoonlijke aandacht geven die zij verdienen. Onze dienstverlening is altijd persoonlijk, met een ongeëvenaarde standaard van kwaliteit en service.

T: 085 06 08 777 E: info@frissekater.nl

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Ontvang de maandelijkse e-mail nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste Frisse Kater nieuws.