Er zijn vele opties beschikbaar voor het bestrijden van virussen. Enkele van deze opties bestaan uit: filtratie systemen, desinfectiemiddelen, elektrostatische sproeiers, hand desinfectie gels, etc. De optie waar we het in dit artikel over gaan hebben is het gebruik van ultraviolet-C (UVC) lampen – met golflengtes variërend van 100 tot 280 nm. De vraag naar UVC lampen is vooral met de recente COVID-19 pandemie enorm gestegen.

UVC straling staat bekend om zijn desinfecterende werking voor lucht, water, en non-poreuze oppervlakken. Het wordt al decennia lang gebruikt om de verspreiding van bacteriën te verminderen. Om deze reden worden UVC lampen vaak ‘kiemdodende’ lampen genoemd. Er is aangetoond dat UVC straling in staat is om de eiwitmantel van bepaalde virussen te vernietigen, wat uiteindelijk leidt tot inactivering van het virus.

24/7 professionele desinfectie | 085 06 08 777 | Actief door geheel Nederland

UVC lampen inzetten: Optie 1

In de schoonmaakindustrie zijn er drie manieren waarop UVC lampen ingezet kunnen worden. De eerste manier is voor het tegengaan van aerosole virusverspreiding. Dit doet een UVC lamp door de lucht in een ruimte door het UVC compartiment heen te trekken. Hiermee vindt er directe blootstelling aan de UVC straling plaats. Belangrijk hierbij is dat er voldoende UVC lampen aanwezig zijn, en de luchtcirculatie in een ruimte extra wordt bevorderd.

UVC lampen inzetten: Optie 2

De tweede manier waarop UVC lampen ingezet kunnen worden is door het gebruik van draagbare UVC lampen. Voor een effectieve inzet is het belangrijk om onderzoek te doen naar de specifieke UVC golflengtes van de te gebruiken lamp, dosering, geadviseerde afstand tot het te behandelen oppervlak, en duur van blootstelling aan de straling.

Het is een welbekend feit dat UVC een virus of bacterie niet kan inactiveren als het niet is blootgesteld aan directe UVC straling. Dit kan het geval zijn bij bacteriën die zijn bedekt met een laag stof, genesteld zitten in een poreus oppervlak, of verborgen zijn aan de onderkant van een oppervlak.

Wanneer je goed bekend bent met de werking en correcte inzet van UVC straling, kan het een mooie toevoeging zijn in je arsenaal voor het reinigen van voorwerpen en oppervlakken die je liever niet wilt inspuiten met chemicaliën. Het inzetten van UVC lampen, waarbij richtlijnen voor afstand en inwerktijd worden nageleefd, kan een mooie manier zijn om betere desinfectieresultaten te behalen.

uv-lamp desinfectie

Een van onze specialisten bezig met de reiniging na overlijden.

UVC lampen kunnen gevaarlijk zijn

Hoewel UVC lampen zeer effectief kunnen zijn, hebben ze zo ook hun risico’s. Het grootste punt van aandacht is mogelijke blootstelling van de ogen of huid aan onzichtbaar UVC licht op korte afstand. Dit kan gezondheidsschade veroorzaken. Nog verontrustender is dat de schade niet direct plaatsvindt – het kan tot enkele dagen duren voordat je doorhebt dat er schade aan de ogen is ontstaan of er verbrandingsachtige huidreacties ontstaan.

Personen die met UVC licht aan de slag gaan zouden hiervoor getraind moeten zijn. Daarnaast moeten zij altijd de specifieke richtlijnen volgen voor de specifieke UVC lamp die gebruikt wordt. De lampen moeten nooit zomaar achtergelaten worden op een plek waar iedereen er vrij toegang to heeft. Gebruikers moeten zich ervan bewust zijn dat bepaalde materialen zoals plastics, polymeren, geverfd textiel etc. aangetast kunnen raken als ze op verkeerde wijze worden blootgesteld aan UVC.

UVC lampen inzetten: Optie 3

De derde wijze waarop UVC lampen ingezet kunnen worden is door de toepassing van machines die meer dan een UVC golflengte gebruiken om oxidanten te produceren – in het specifiek oxidanten die in staat zijn om pathogenen te deactiveren. Deze type machines produceren hydroxol, oxy, en peroxide radicalen die uit de machine worden geblazen. Vervolgens circuleren zij in de ruimte om pathogenen in de lucht en op harde oppervlakken te bestrijden.

LEES OOK: SCHOONMAKEN EN REINIGEN: WAT IS NOU EIGENLIJK HET VERSCHIL?

Net als met andere UVC opties, is het belangrijk om te weten hoe je de machines moet inzetten. De meest belangrijke factoren om rekening mee te houden zijn 1) het formaat van de te behandelen ruimte(s), en 2) hoe lang de machines moeten opereren om effectief hun werk te kunnen doen.

Conclusie

Bij het bestrijden van virussen en bacteriën is een multifunctionele aanpak soms benodigd. UVC lampen zijn niet bedoeld om bestaande en bewezen desinfectieopties te vervangen. Je kunt het meer zien als een mooie toevoeging aan het assortiment van desinfectieopties die al bestaan. Het biedt desinfectiespecialisten een extra bestrijdingsoptie en geeft gebruikers van de ruimte een additionele laag van gemoedsrust.

(Like ons op Facebook en deel s.v.p. dit artikel via social media zodat je anderen hiermee kunt informeren.)

Over Schoonmaakbedrijf Frisse Kater

FRISSE KATER is opgericht in september 2014 en gespecialiseerd in het reinigen van extreme & uitzonderlijke situaties. Wij opereren landelijk en zijn 24/7, 365 dagen per jaar inzetbaar. De resultaten van ons werk zijn meer dan indrukwekkend. In tegenstelling tot andere reinigingsbedrijven houden wij ons (bijna) uitsluitend bezig met de reiniging van extreme & uitzonderlijke situaties. Hierin zijn wij beslist uniek in Nederland. Door deze specialisatie kunnen wij onze klanten compleet ontzorgen, en de persoonlijke aandacht geven die zij verdienen. Onze dienstverlening is altijd persoonlijk, met een ongeëvenaarde standaard van kwaliteit en service.

T: 085 06 08 777 E: info@frissekater.nl

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Ontvang de maandelijkse e-mail nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste Frisse Kater nieuws.