Het is haast iedere persoon wel eens overkomen, je vergeet iets in de koelkast of vriezer wat vervolgens bederft, zodra je de koelkast of vriezerdeur opentrekt komt er een walm vrij waar je haast direct van over je nek gaat. Nadat het bedorven voedsel is weggegooid blijft er vaak nog een zeer onaangename geur hangen, vooral als het om rottend vlees ging. We krijgen dan ook regelmatig de vraag gesteld hoe dit het beste schoongemaakt kan worden.

In dit artikel zullen we dieper ingaan op hoe je met dergelijke situaties moet omgaan, en wanneer het verstandiger is om een professional in te schakelen zoals de Frisse Kater.

Uitgevallen koelcel in achterkant van bestelwagen..

Hoe verwijder je de geur van rottend voedsel / vlees uit een koelkast of vriezer?

Het zelf schoonmaken van koelkasten of vriezers is enkel aangeraden in particuliere situaties. Een professioneel reinigingsbedrijf inschakelen voor de schoonmaak van particuliere apparaten is vaak zodanig duur dat er beter een nieuwe koelkast of vriezer aangeschaft kan worden. Houdt er wel rekening mee dat het zelf schoonmaken enkel aangeraden is bij situaties die nog te overzien zijn, als de inhoud van je koelkast of vriezer weken lang heeft staan rotten, en de gehele vloer besmeurd ligt met bloed en insecten is het uiteraard aan te raden om professionele hulp in te schakelen.

Voor het schoonmaken van een koelkast of vriezer met bedorven voedsel of vlees is er niet veel benodigd. Begin eerst met het weggooien van al het rot voedsel, en compleet leeghalen van de koelkast of vriezer, inclusief alle rekken, planken, houders etc. Spoel alles goed af, en maak alle onderdelen schoon met warm water en afwasmiddel.

Reinig hierna alle onderdelen en de binnenkant van de koelkast of vriezer grondig met een bleekoplossing. Laat dit circa 15 min. luchten, en spoel daarna alles goed af met water. Droog de boel goed af, en zet alle onderdelen weer terug op zijn plek. Plaats hierna een bak met azijn in de koelkast of vriezer om alle onaangename geuren te absorberen.

LEES OOK: KOELKAST SCHOONMAKEN EN ONAANGENAME GEUREN ELIMINEREN

Schoonmaken en saneren van commerciële koelkasten en vriezers

Koelkasten of vriezers kunnen om diverse redenen uitvallen, als men hier snel genoeg achter komt vormt dit vaak geen probleem, maar als de inhoud van de koelkast of vriezer enige dagen of weken blijft staan zonder koeling kan dit voor flinke problemen zorgen.

De geur die zich in dit soort situaties ontwikkelt is vaak het gevolg van bedorven levensmiddelen, schimmel, meeldauw en algemene opbouw van vervuiling. Voor de reiniging van commerciële koelkasten of vriezers zijn er industriële schoonmaak- en reinigingsmiddelen nodig. Wij raden sterk af om de schoonmaak zelf uit te voeren, koelkasten of vriezers met grote hoeveelheden bedorven voedsel vormen namelijk een reëel gevaar voor de gezondheid.

De stappen die er o.a. uitgevoerd zullen moeten worden zijn:

– Het inpakken en afvoeren van de bedorven levensmiddelen. Vooral bij rottend vlees is dit erg belangrijk, dit mag namelijk niet zomaar als regulier afval aangeboden worden. Dit moet door een speciale firma worden opgehaald, welke strenge eisen stelt aan hoe het vlees verpakt moet zijn. Indien er niet aan de eisen wordt voldaan halen zijn het vlees niet op.

– Reinigen van de lucht met speciale luchtreinigers en chemische geurvernietigers.

– Binnenkant en buitenkant van de koelkast en vriezer compleet schoonmaken, denk hierbij aan het verwijderen van schimmels, insecten, maar vaak ook grote hoeveelheden bloed en andere vervuilde en gevaarlijke vloeistoffen.

– Desinfecteren van de complete binnen en buitenkant van de koelkast of vriezer, als ook de gehele ruimte eromheen.

– Mogelijke afvoer van de koelkast of vriezer.

Uitgevallen vriezer / koelkast schoonmaak

Uitgevallen horeca vriezer leegruimen en schoonmaken

De gevaren van het schoonmaken van een uitgevallen vriezer of koelkast en bedorven vlees

Rottend vlees stinkt, ziet er onaangenaam uit, en zit boordevol gevaren. Enkele risico’s van het schoonmaken van uitgevallen vriezers of koelkasten met bedorven voedselwaren zijn:

– Doorgaans bevinden zich in bedorven vlees en groenten de salmonella bacterie en E.coli ‘poepbacterie’.

– Bedorven vlees en groenten kunnen na verloop van tijd in vloeistoffen veranderen. Deze vloeistoffen lekken in allerlei openingen en barstjes, waardoor het bestrijden van geuren en bacteriën stukken lastiger wordt en soms haast onmogelijk.

– Er zijn vele soorten pathogenen die resistent zijn geworden voor huishoudelijke reinigingsmiddelen en bleek.

– Degenen die de reiniging gaan uitvoeren moeten beschikking hebben over de juiste persoonlijke beschermingsmiddelen, zoals correcte oogbescherming, handschoenen, overalls en ademhalingsbescherming om infecties te voorkomen.

– Bij een slechte reiniging zullen achtergebleven biologische vervuilingen blijven stinken en een broedplaats voor bacteriën zijn, zelf weken, maanden en soms jaren na de schoonmaak.

Frisse Kater beschikt over de juiste schoonmaakmiddelen en technieken om de schoonmaak van elk type koelkast of vriezer aan te pakken. We regelen het gehele proces van desinfectie tot het helpen bij het verwijderen van de inhoud of het apparaat zelf.

(Like ons op Facebook en deel s.v.p. dit artikel via social media zodat je anderen hiermee kunt informeren.)

Over Schoonmaakbedrijf Frisse Kater

FRISSE KATER is opgericht in september 2014 en gespecialiseerd in het reinigen van extreme & uitzonderlijke situaties. Wij opereren landelijk en zijn 24/7, 365 dagen per jaar inzetbaar. De resultaten van ons werk zijn meer dan indrukwekkend. In tegenstelling tot andere reinigingsbedrijven houden wij ons (bijna) uitsluitend bezig met de reiniging van extreme & uitzonderlijke situaties. Hierin zijn wij beslist uniek in Nederland. Door deze specialisatie kunnen wij onze klanten compleet ontzorgen, en de persoonlijke aandacht geven die zij verdienen. Onze dienstverlening is altijd persoonlijk, met een ongeëvenaarde standaard van kwaliteit en service.

T: 085 06 08 777 E: info@frissekater.nl