Een van onze specialismen bij de Frisse Kater is trauma reiniging. Trauma reiniging is een vorm van forensische schoonmaak waarbij er een specifieke focus is op de reiniging van ruimtes waar er een trauma heeft plaatsgevonden zoals een onopgemerkte dood, misdaad, zelfmoord, of (industrieel) ongeval.

De redenen voor trauma reiniging kunnen variëren, maar wat nooit verandert zijn de twee hoofdzaken die elke schoonmaaktechnicus onder de knie moet hebben: Kennis over het correct uitvoeren van een opdracht, en kennis over het veilig te werk gaan tijdens een opdracht. Drie zaken zijn hiervoor van belang: Desinfectie, geurverwijdering, en persoonlijke veiligheid.

Trauma reiniging is niet iets dat je doet voor de sensatie, en vergt extensieve training om bekend te raken met de juiste werkmethodes. Het werken in ruimtes gevuld met bloed overdraagbare ziekteverwekkers is risicovol en niets iets waar je onachtzaam mee om moet gaan.

Trauma reiniging

Medisch afval moet op de juiste wijze afgevoerd worden.

Trauma reiniging en desinfectie

Voorwerpen in de schoon te maken ruimte zijn vaak gecontamineerd door vloeistoffen en / of onaangename geuren. Poreuze voorwerpen zoals kleding kunnen grondig schoongemaakt worden d.m.v. natte reiniging waarna deze weer geschikt zijn voor gebruik. Echter geldt dit niet voor alle voorwerpen. Sommige poreuze voorwerpen kunnen niet nat gereinigd worden en zullen daarom (hoogstwaarschijnlijk) weggegooid en vervangen worden om de ruimte correct te kunnen desinfecteren.

Je kan voor de reiniging niet zomaar elke disinfectant gebruiken. De gebruikte disinfectant moet geschikt zijn om Mycobacterium tuberculosis (TB) te doden (de bacterie die tuberculose bij mensen veroorzaakt). TB is namelijk stukken lastiger om te doden dan omhulde en niet-omhulde virussen, bacteriën en schimmels. Het middel moet tevens legaal zijn voor gebruik in Nederland en toegelaten zijn door het Ctgb (College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden). Producten die niet toegelaten zijn door het Ctgb kunnen tot forse boetes leiden!

Desinfectantia hebben diverse inwerktijden, het is dus geen kwestie van ‘even rondspuiten en klaar is kees’. Voordat er begonnen wordt met het desinfectieproces moet de ruimte grondig schoongemaakt worden, anders zal het desinfectieproces falen.

Herbruikbare producten kunnen grondig nat worden gereinigd. De meeste glazen, metalen en geverfde oppervlakken kunnen tamelijk snel schoongemaakt worden. Oppervlakken van steen, cement en ongelakt hout zullen moeten worden verzegeld / geverfd, of in sommige gevallen compleet worden verwijderd om het desinfectie en / of geurverwijderingsproces te laten slagen.

Het spreekt voor zich dat gebruikte voorwerpen zoals dweilmoppen, sponzen, katoenen doeken enz. maar éénmalig gebruikt kunnen worden waarna deze direct worden weggegooid als medisch afval om kruisbesmetting te voorkomen.

Wij staan 24/7 paraat om te helpen met de reiniging na een overlijden of traumatisch ongeval.

Trauma reiniging en onaangename geuren

Er is waarschijnlijk geen ergere geur dan lijkgeur, en met name als het lichaam langere tijd onopgemerkt in een ruimte heeft gelegen met warm weer. Het verwijderen van besmette voorwerpen en materie is de eerste stap in het geurverwijderingsproces. Dit zal een groot deel van de stank direct verwijderen, maar zeker niet alles.

Alle voorwerpen en oppervlakken waar de geur in heeft kunnen dringen moeten schoongemaakt en / of verzegeld worden om de geur te verwijderen. We gebruiken ook speciale apparaten wanneer nodig om geuren te verwijderen. Deze machines kunnen tot 20 cm in beton dringen om zelfs de meest persistente lijkgeur te verwijderen.

LEES OOK: IS OPGEDROOGD BLOED GEVAARLIJK EN / OF BESMETTELIJK?

Trauma reiniging en veiligheid

Persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) zijn cruciaal voor eenieder die aan het werk is op locatie. Onze schoonmaaktechnici hebben te alle tijden beschikking over volgelaats- en halfgelaatsmaskers, biohazard overalls, chemische handschoenen, gezichtsbescherming en meer.

Onze volledige uitrusting is éénmalig te gebruiken, het enige wat wij hergebruiken zijn onze volgelaatsmasker en kevlar beschermset. Alle herbruikbare materialen worden na gebruik altijd grondig gedesinfecteerd. Elke schoonmaaktechnicus zijn PBM is speciaal op maat besteld zodat alles goed aansluit en geen ruimte creëert voor bacteriën of virussen om naar binnen te treden.

Al onze schoonmaaktechnici zijn ook gevaccineerd voor de ziektes waar zijn aan blootgesteld kunnen worden tijdens het werk. Dit is niet zonder reden, bloed overdraagbare ziekteverwekkers zijn gevaarlijk en niet iets om mee te spotten.

Trauma reiniging is een van de lastigste vormen van schoonmaak, en iets waar wij als een van de weinige bedrijven in Nederland in zijn gespecialiseerd. Wij zijn 24/7 inzetbaar en voeren werkzaamheden uit voor families, als woningbouwvereniging en andere partijen. Wij staan klaar om te helpen, wacht dus geen moment langer. Neem vrijblijvend contact met ons op via ons contactformulier, of mail / bel ons direct via info@frissekater.nl of 085 06 08 777.

(Like ons op Facebook en deel s.v.p. dit artikel via social media zodat je anderen hiermee kunt informeren.)

Over Schoonmaakbedrijf Frisse Kater

FRISSE KATER is opgericht in september 2014 en gespecialiseerd in het reinigen van extreme & uitzonderlijke situaties. Wij opereren landelijk en zijn 24/7, 365 dagen per jaar inzetbaar. De resultaten van ons werk zijn meer dan indrukwekkend. In tegenstelling tot andere reinigingsbedrijven houden wij ons (bijna) uitsluitend bezig met de reiniging van extreme & uitzonderlijke situaties. Hierin zijn wij beslist uniek in Nederland. Door deze specialisatie kunnen wij onze klanten compleet ontzorgen, en de persoonlijke aandacht geven die zij verdienen. Onze dienstverlening is altijd persoonlijk, met een ongeëvenaarde standaard van kwaliteit en service.

T: 085 06 08 777 E: info@frissekater.nl