Een dierbare hebben die kampt met hoarding kan een moeilijke ervaring zijn – en het gaat veel verder dan de onreine, onveilige toestand van de woning. Chronisch hoarden is een serieuze aandoening, en de gewoonte breken kan een lang, moeizaam proces zijn voor iedereen die erbij betrokken is. In dit artikel geven we enkele tips omtrent hoarding, en hoe familieleden, vrienden, en dierbaren kunnen assisteren om hoarders te helpen bij hun herstel.

Hulp nodig bij het schoonmaken van een hoarder woning? Bel ons op 085 06 08 777

Het proces starten

Begin niet te vroeg. Schoonmaken is een van de laatste stappen van een lange weg naar herstel. De hoarder moet eerst zijn vernietigende gedragspatroon en gedrag doorbreken, daarna pas schoonmaken. Anders zullen ze gewoonweg terugvallen in hun oude gewoonte, en je haten omdat je alles hebt weggegooid.

Wees ondersteunend, van begin tot eind. Steun hen, en herinner ze eraan waarom ze dit doen. Onthoud dat hoarding een ziekte is, en iets waar zijn geen controle over hebben. Dingen zeggen zoals ‘’Waarom stop je gewoon niet met hoarden?’’ helpt evenveel als tegen een kankerpatiënt zeggen ‘’Waarom stop je niet met het hebben van kanker?’’

Extreem vervuilde slaapkamer leegruimen.

Bereid je voor op het schoonmaken

Stel specifieke doelen. De hoarding schoonmaak als een kip zonder kop aanpakken is een recept voor falen. Sterker nog, de meeste hoarder schoonmaak klussen zijn té groot om binnen één dag af te kunnen handelen. Stel daarom specifieke, haalbare doelen voor je schoonmaak dag. In het begin zouden doelen klein moeten zijn – zoals het schoonmaken van bijvoorbeeld éen kamer, of één aanrecht.

Prioriteer het verwijderen van veiligheidsrisico’s. Wanneer je begint met schoonmaken, begin dan met de gebieden die een gevaar vormen voor de gezondheid en veiligheid: wankelende bergen rommel, brandgevaren, geblokkeerde uitgangen, en bio-materie afval. Lees onze eerdere blog-post over de gevaren van hoarding voor meer informatie over welke gevaren er zich bevinden in een hoarder woning.

Bereid jezelf voor op een heftige schoonmaak dag. Het maakt niet uit hoe goed de hoarder zich ook heeft voorbereid, de realiteit van het moten weggooien van zijn of haar geliefde voorwerpen kan zeer moeilijk zijn. Mensen kunnen dan ook plotseling beginnen te huilen, gewelddadig worden, in vuilniscontainers springen om hun voorwerpen terug te halen, of simpelweg iedereen wegsturen en weigeren om door te gaan met de schoonmaak.

hoarding

Vergis je niet over hoeveel rommel er weggegooid moet worden.

De dag van de schoonmaak zelf

Denk altijd aan je veiligheid. Hoarder woningen zitten vol met gevaren. Draag de juiste kleding. Houd kinderen en huisdieren weg van de schoonmaak. En begin niet aan een taak waarvan je denkt deze niet veilig af te kunnen handelen – vraag of om hulp, of wacht op een professional.

Blijf kalm, ongeacht hoe emotioneel de hoarder ook kan worden. Onthoud: dit kan mogelijk het meeste moeilijke zijn dat de hoarder ooit heeft moeten doen. Als je met de hoarder gaat kibbelen, kan hij of zij zich aangevallen voelen en weigeren om mee te werken.

Gooi nooit iets weg zonder toestemming van de hoarder. Het moet hun eigen beslissing zijn om te veranderen. Dit kan in het begin betekenen dat je een gesprek zal moeten voeren over elk weg te gooien voorwerp. Later kan je meer algemene schoonmaakregels opstellen – ‘’gooi elk dagblad weg dat ouder is dan 5 jaar,’’ bijvoorbeeld – dit zal het proces versnellen zonder de hoarder het gevoel te geven dat ze controle over de situatie verliezen.

Als de hoarder absoluut weigert om iets weg te gooien, laat het dan liggen. Niet alles hoeft weggegooid te worden, en vooral niet gelijk op de eerste dag. Begin geen debat wanneer dit niet nodig is.

LEES OOK: WONING ONTRUIMEN NA OVERLIJDEN OF ONOPGEMERKTE DOOD

Breng niet te veel mensen mee, en met name geen mensen die de hoarder niet kent (vrienden, ontruimers, en ja, zelfs de Frisse Kater). Een grote groep mensen kan de hoarder het gevoel geven dat hij of zij controle over de situatie verliest. Wanneer de schoonmaak vordert en de hoarder hier meer comfortabel mee is, kan je mensen toevoegen om het proces te versnellen.

Kijk niet op de klok. Al spendeer je de hele dag om enkel 10 voorwerpen weg te gooien, dan zou het zomaar kunnen dat de hoarder in de afgelopen 20 jaar nog geen eens 10 dingen heeft kunnen weggooien. Elke vooruitgang is een overwinning, en een volgende stap op het pad naar herstel.

(Like ons op Facebook en deel s.v.p. dit artikel via social media zodat je anderen hiermee kunt informeren.)

Over Schoonmaakbedrijf Frisse Kater

FRISSE KATER is opgericht in september 2014 en gespecialiseerd in het reinigen van extreme & uitzonderlijke situaties. Wij opereren landelijk en zijn 24/7, 365 dagen per jaar inzetbaar. De resultaten van ons werk zijn meer dan indrukwekkend. In tegenstelling tot andere reinigingsbedrijven houden wij ons (bijna) uitsluitend bezig met de reiniging van extreme & uitzonderlijke situaties. Hierin zijn wij beslist uniek in Nederland. Door deze specialisatie kunnen wij onze klanten compleet ontzorgen, en de persoonlijke aandacht geven die zij verdienen. Onze dienstverlening is altijd persoonlijk, met een ongeëvenaarde standaard van kwaliteit en service.

T: 085 06 08 777 E: info@frissekater.nl

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Ontvang de maandelijkse e-mail nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste Frisse Kater nieuws.