Praktische tips & strategieën om hoarders te helpen

Frisse Kater B.V. | 10+ Jaar Ervaring | 085 06 08 777

Ken je iemand die met een hoarding probleem kampt? Dan ben je waarschijnlijk al stukken dichterbij gekomen dan andere personen in diegene zijn omgeving. De meeste hoarders zijn namelijk experts in het verbergen van hun aandoening en leefsituatie, inclusief voor vrienden en familie.

Geen enkel mens ziet een ander mens graag leven in een vervuilde, haast mensonterende omstandigheid. Het is dan ook normaal dat velen van ons direct in actie willen komen en de hoarder willen helpen. Echter is het allemaal niet zo simpel als het lijkt. Mocht je de kans toch willen wagen, dan hebben we hieronder enkele praktische tips en strategieën opgeschreven die zouden kunnen helpen bij het opstarten van het hulptraject.

Hoe is het hoarden ter sprake gekomen?

Voordat er nagedacht kan worden over hoe je iemand kan helpen, moet eerst de vraag worden beantwoord hoe het hoarding probleem überhaupt aan het daglicht is gekomen. De wijze waarop je achter iemands hoarding probleem bent gekomen zal ook bepalen welke beginstappen je kunt nemen om te laten zien dat je graag hulp wilt bieden.

Ben je indirect achter het hoarding probleem gekomen zonder dit ooit direct met de hoarder te bespreken, dan is de eerste stap om hier een gesprek over aan te boren met de hoarder zelf. Er zijn drie belangrijke punten waarmee je hierbij rekening moet houden.

Ten eerste, de meeste hoarders vertellen niks over hun aandoening aan anderen omdat zij zich hiervoor schamen. Ten tweede, vaak wordt er niet over het hoarden gesproken omdat de persoon in kwestie gelooft dat zijn of haar gedrag normaal is en er dus niks aan gedaan hoeft te worden. Zij vertellen niemand over hun hoarding probleem, niet omdat zij zich hiervoor schamen, maar omdat ze van mening zijn dat anderen niet begrijpen hoe belangrijk en noodzakelijk het hoarden is. Ten derde, er zijn ook personen die zich niet voor het hoarden schamen, noch denken dat het verzamelen van zoveel spullen en rommel iets noemenswaardigs is. Deze personen vertellen niks over hun hoarding probleem omdat ze bang zijn dat iemand hun woning met dwang zal leegruimen en alle spullen en troep zal weggooien.

Wanneer je ervoor kiest om iemand te benaderen die niet direct met jou over zijn of haar hoarding probleem heeft gesproken, moet je goed rekening houden met de bovengenoemde punten. Ook is het van belang dat wanneer je uiteindelijk het gesprek aangaat, dat dit gebeurt op een wijze die compleet non-beschuldigend, en non-agressief is. Als een hoarder zichzelf openstelt over hetgeen waar hij of zij mee kampt, dan is dit een uitzondering op de regel, en heb je de eerste barrière al kunnen doorbreken. Echter, om nogmaals te herhalen, wees in het gesprek met de hoarder nooit agressief of beschuldigend, zelfs als de hoarder vanuit zichzelf over zijn of haar verzamelstoornis begint.

Hoarder woning
Schoonmaak hoarder woning.

Vertrouwen kweken

Voordat er überhaupt gesproken kan worden over het onderwerp van hulp bij het leegruimen van de woning, moet er eerst een bepaald niveau van vertrouwen gecreëerd worden. Hoarders zijn van nature vaak zeer wantrouwend, en dit gevoel van wantrouwen wordt alleen maar versterkt als iemand direct suggereert om alle rommel en spullen weg te gooien. Wie op deze wijze begint zal alleen maar nog verder van huis zijn, en de hoarder zal nog sterker aan zijn spullen gaan vastklampen.

Om het vertrouwen van een hoarder te winnen is het belangrijk om in hun schoenen te leren staan, en vanuit hun ogen naar de spullen te kijken. Beeld je maar eens in hoe het zou voelen als iemand plotseling je huis in zou komen en al je sieraden en erfstukken zou verzamelen, om vervolgens deze in de vuilniscontainer te gooien. Alhoewel het waar is dat het overgrote deel van de spullen die hoarders verzamelen geen tot weinig waarde hebben, is dat niet hoe zij dit beschouwen. De hoarder hecht evenveel waarde aan zijn spullen als jij doet aan je sieraden en erfstukken.

Kleine stappen voorstellen

Iemand die met een verzamelstoornis kampt kan zomaar in een woning leven die tot aan het plafond toe met spullen is gevuld. Soms is het zelfs zo erg dat de woning compleet onbewoonbaar is geworden. Elektrische apparaten werken vaak niet meer of zijn onbruikbaar door de grote hoeveelheden rommel en spullen. De badkamer is vaak ook niet meer bruikbaar.

Wanneer er een bepaald niveau van vertrouwen is gecreëerd met de hoarder, kunnen er langzamerhand kleine stappen voorgesteld worden. Je zou bijvoorbeeld kunnen vragen of de hoarder niet de behoefte voelt om eens een frisse douche thuis te kunnen nemen. Je moet hierbij geen druk op de hoarder zetten. Maar door het vooruitzicht te creëren dat hij of zij een lekkere douche zou kunnen nemen, of gebruik zou kunnen maken van de wasbak, zou dit mogelijk een klein verlangen kunnen creëren bij de hoarder om bepaalde spullen weg te doen.

Leren of de realiteit van hoarding

Indien je een hoarder echt wilt kunnen helpen, zal je onderzoek moeten doen en jezelf inlezen over de realiteiten van een verzamelstoornis. Veel mensen denken van alles te weten over hoarden, maar vaak is de aanwezige informatie gebouwd op incorrecte aannames. De informatie die mensen over hoarden hebben komt vaak van tv-programma’s, die helaas meer op sensatie dan realiteit zijn berust.

Vervuilde woning leegruimen en bezemschoon opleveren.

Geef de hoarder keuzes

Als je een hoarder echt wilt helpen, dan kan je deze persoon niet tot oplossingen dwingen, noch kan je aandringen tot een bepaalde handelswijze. Je moet de hoarder diverse opties en keuzes voorleggen. De hoarder simpelweg dwingen om spullen weg te gooien werkt absoluut niet. Wat wel werkt is om te suggereren dat hij of zij de hoeveelheid spullen in een woning kan reduceren d.m.v. diverse opties. Ja, een van deze opties kan zijn om alles simpelweg in een keer weg te gooien. Echter, er kan ook voorgesteld worden om de spullen bijvoorbeeld in diverse stapels te sorteren, en later te beslissen wat er met zekerheid weg kan en wat niet.

Gooi niet te snel spullen weg

Een ander belangrijk onderdeel van het hulpproces is om de snelheid van het verwijderen / weggooien van spullen onder controle te houden. Het probleem met hoarden is niet alleen dat de hoarder spullen verzamelt, maar ook dat hij of zij niet in staat is om deze spullen weg te doen.

In sommige gevallen is een hoarder in staat om vooruitgang te boeken door spullen stuk voor stuk weg te doen, op een rustige en gecontroleerde wijze. Wanneer je een hoarder hierbij helpt, zorg er dan voor dat je zijn of haar tempo aanhoudt en niet gaat haasten. Het tempo kan voor jou dodelijk sloom zijn, maar voor de hoarder voelt dit compleet anders aan.

Als je een hoarder te veel gaat pushen en het tempo onnodig verhoogt, dan kan dit het omgekeerde effect hebben van wat je wilt bereiken. De hoarder kan zich terugtrekken, of compleet stoppen met het willen weggooien van voorwerpen. Soms kan het effect zo drastisch zijn dat de hoarder langere tijd niks meer wil of kan weggooien.

Besteed extra aandacht aan hoarders met huisdieren

Hoarders verzamelen niet alleen spullen, maar soms ook dieren, en dan met name katten en honden, alhoewel ze soms ook andere dieren kunnen verzamelen. Soms komt het ook voor dat een hoarder enkel dieren verzamelt. In andere situaties, verzamelt een hoarder enkel levenloze voorwerpen. Soms verzamelt de hoarder zowel dieren als levenloze voorwerpen.

Wanneer je te maken hebt met een hoarder die dieren verzamelt moet er hier speciaal rekening mee gehouden worden. Om te beginnen moet je voorbereid zijn op een woning die er zwaar, maar dan ook echt zeer zwaar verwaarloosd bij staat. Ook moet er rekening worden gehouden met het feit dat er waarschijnlijk veel dieren aanwezig zijn die in zeer armoedige toestand leven.

Hoewel dit allen vanzelfsprekend lijkt, ziet een dieren hoarder dit heel anders, en is waarschijnlijk compleet blind betreffende de toestand van zijn of haar woning en de dieren die er leven. Vaak denken dieren hoarders ook dat zij een uitstekende taak verrichten in het beschermen en verzorgen van de aanwezige dieren. Ondanks hoe slecht de situatie er ook uit mag zien, houden dieren hoarders zielsveel van hun huisdieren. Dit maakt het vaak extra lastig om het onderwerp van de huisdieren aan te kaarten, en voor te stellen om de aantallen iets te reduceren.

Privacy is belangrijk, maar niet ten koste van onze eigen veiligheid. Een ongeval hebben en daardoor niet om hulp kunnen roepen en / of onopgemerkt komen overlijden is iets dan niemand wilt. Heb regelmaat contact met de mensen in je omgeving, en respecteer daarbij de omgangsnormen die een ander fijn vindt. De een vindt het fijn om te bellen, en de ander om te sms’en. Wat de voorkeursmethode van communicatie ook is, blijf altijd contact houden.

Spreek nooit neerbuigend over de spullen die een hoarder heeft verzameld

De kans is groot dat de voorwerpen en spullen die je bij de hoarder thuis zult aantreffen weinig tot geen waarde hebben. Sterker nog, het merendeel kan zomaar bestaan uit afval. Een logische eerste reactie is dan ook om te denken dat er niks belangrijks aanwezig is, en alles zo de deur uit kan en rechtstreeks in de vuilniscontainer. Helaas werkt het niet zo en is geduld altijd een vereiste bij het helpen van een hoarder. Een belangrijke tactiek die dan ook toegepast moet worden tijdens het helpen van een hoarder is om nooit neerbuigend over zijn of haar spullen te spreken, zelfs als bijna de gehele woning met afval is gevuld. Wees altijd respectvol.

Werk hand-in-hand met de hoarder

Wanneer een hoarder eindelijk klaar is om spullen weg te gooien, voorkom dan de natuurlijke impuls om apart van elkaar afval in diverse delen van de woning weg te gooien. De enige echte effectieve manier om dit aan te pakken is om hand-in-hand met de hoarder te werken. Dit betekent dat je samen moet focussen op één gedeelte in de woning, en die samen moet leegruimen.

De hoarder moet weten wat je weggooit, of apart zet om weggegooid te worden. Als je beide in verschillende delen van de woning aan de slag gaat, dan zal dit hoogstwaarschijnlijk eindigen in een ruzie. De hoarder zal je gaan wantrouwen en denken dat je eropuit bent om spullen die waardevol voor de hoarder zijn weg te gooien. Hou er dus rekening mee dat als je beide in een verschillend deel van de woning aan de slag gaat, de hoarder direct zijn vertrouwen in jou en het gehele opruimproces zal verliezen.

Vraag hulp bij verschillende professionals

Hou er rekening mee dat je hoogstwaarschijnlijk niet alle hulp kan bieden die een hoarder nodig heeft. Wanneer je enigszins wat vertrouwen hebt gewonnen bij de hoarder, stel dan voorzichtig voor om professionele hulp in te schakelen om de situatie onder controle te krijgen. Dit kan hulp zijn van een psycholoog, maar ook die van professionele reinigingsbedrijven die kunnen helpen met het ontruimen en schoonmaken van de woning.

Plan een interventie in indien nodig

Indien je merkt dat je absoluut geen vooruitgang boekt bij de hoarder, dan kan je altijd nog overwegen om een interventie in te plannen. Een hoarding interventie is net als een interventie die je zou inplannen voor een alcohol of drugsverslaafde. Er zijn therapeuten en coaches die gespecialiseerd zijn in hoarding. Vaak kunnen deze professionals helpen bij het voorbereiden en inplannen van een interventie voor de persoon die aan een verzamelstoornis leidt.

Hulp nodig bij het opruimen en schoonmaken van een hoarder woning? Neem dan contact op met de Frisse Kater. Wij zijn 24/7 inzetbaar en voeren werkzaamheden uit voor families, als woningbouwvereniging en andere partijen. Wij staan klaar om te helpen, wacht dus geen moment langer. Neem vrijblijvend contact met ons op via ons contactformulier, of mail / bel ons direct via info@frissekater.nl of 085 06 08 777.

(Like ons op Facebook en deel s.v.p. dit artikel via social media zodat je anderen hiermee kunt informeren.)

Over Frisse Kater B.V.

FRISSE KATER is opgericht in september 2014 en gespecialiseerd in het reinigen van extreme & uitzonderlijke situaties. Wij opereren landelijk en zijn 24/7, 365 dagen per jaar inzetbaar. De resultaten van ons werk zijn meer dan indrukwekkend. In tegenstelling tot andere reinigingsbedrijven houden wij ons (bijna) uitsluitend bezig met de reiniging van extreme & uitzonderlijke situaties. Hierin zijn wij beslist uniek in Nederland. Door deze specialisatie kunnen wij onze klanten compleet ontzorgen, en de persoonlijke aandacht geven die zij verdienen. Onze dienstverlening is altijd persoonlijk, met een ongeëvenaarde standaard van kwaliteit en service.

T: 085 06 08 777 E: info@frissekater.nl

Hulp nodig bij het schoonmaken van een hoarder woning? Bel ons op 085 06 08 7