9 Tekenen dat jij kampt met verzamelstoornis (Hoarding)
Frisse Kater B.V. | 10+ Jaar Ervaring | 085 06 08 777
Hoarding, hamsteren of verzamelwoede zijn allemaal omschrijvingen voor het moeite hebben met het weggooien of wegdoen van spullen, ongeacht de daadwerkelijke waarde van deze voorwerpen. Hoarders onderscheiden zich meestal van andere mensen door de hoeveelheid aan verzamelde voorwerpen, die doorgaans variëren van kranten en tijdschriften, tot aan foto’s, tassen, huishoudelijke benodigdheden, kleding en voedsel. Het verzamelen gaat vaak gepaard met het dwangmatig kopen of verkrijgen van gratis spullen, of de dwangmatige zoektocht naar specifieke voorwerpen.
Hoarders hebben vaak het idee dat de verzamelde spullen later nog van pas zullen komen. Ook is er de overtuiging dat de voorwerpen waarde zullen hebben in de toekomst. Tevens bestaat er vaak een sentimentele hechting aan de voorwerpen. Hierdoor ziet de hoarder het voorwerpen als iets van onschatbare waarde.
Hoarding is een stoornis die op zichzelf kan voorkomen of als symptoom van een andere stoornis. Het wordt vaak gekoppeld aan obsessieve compulsieve stoornis (OCS), obsessief-compulsieve persoonlijkheidsstoornis (OCPS), aandachtstekortstoornis met hyperactiviteit (ADHD) en depressie. In mindere mate kan hoarding ook worden geassocieerd met eetstoornissen, het Prader-Willi Syndroom (PWS), psychose of dementie.
Hoarding als stoornis
Het overmatig bewaren van voorwerpen die anderen als waardeloos beschouwen, wordt beschouwd als hoarding (verzamelstoornis). Het obsessief verwerven van spullen kan leiden tot overmatige rommel in huis die het vermogen van mensen om hun leef- of werkruimtes te gebruiken (ernstig) verstoort. Hoarding en verzamelen zijn niet hetzelfde. Verzamelaars zijn op zoek naar specifieke voorwerpen, vaak met waarde, terwijl hoarding het opslaan en bewaren van willekeurige voorwerpen omvat.
Ongeveer twee tot zes procent van de bevolking leidt aan verzamelstoornis. Het komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen, en meer bij oudere volwassenen tussen 55 en 94 jaar.
Tekenen van verzamelstoornis
Hoarding kan vaak herkend worden aan de volgende negen tekenen:
Teken 1: Moeite hebben om spullen weg te doen
Gebeurtenissen uit het verleden worden in herinnering gebracht door de aanwezige voorwerpen, waardoor de spullen een gevoel van comfort en veiligheid creëren. Wanneer hoarders spullen proberen weg te gooien, lijkt het alsof ze een deel van zichzelf verliezen of een vriend sterft. Hoarders verbinden hun identiteit aan hun bezittingen. Dit wordt een punt van zorg wanneer hoarders menselijke eigenschappen aan voorwerpen die zij bezitten beginnen toe te kennen.
Teken 2: Grote hoeveelheid rommel
De grote hoeveelheden bezittingen van hoarders zal op den duur ertoe leiden dat deze spullen gaan opduiken op plaatsen zoals kantoor, thuis, in de auto of in andere ruimtes, waardoor het moeilijk wordt om rond te bewegen of meubels of apparaten te gebruiken. Wat initieel begint als een kleine verzameling kan uitmonden tot een chaotische en ongeorganiseerde situatie. Uiteindelijk is het bijna onmogelijk om nog te onderscheiden wat waarde heeft en wat niet, en waar de waardevolle bezittingen zich bevinden.
Teken 3: Moeite hebben met categoriseren of organiseren van bezittingen
Hoarders hebben moeite met besluitvorming. Ze zijn ervan overtuigd dat het in hun belang is om een overmatig aantal spullen in bezit te hebben. Tevens zijn hoarders geneigd besluiteloos te zijn over welke voorwerpen moeten worden weggegooid of bewaard, wat waarde heeft, en op welke manieren ze hun bezittingen moeten organiseren. Hoarders doen er ook langer over om hun eigendommen te sorteren en ervaren hierbij hogere niveaus van stress.
Teken 4: Overweldigd voelen door de hoeveelheid bezittingen
Hoarders zijn vaak overweldigd door de hoeveelheid bezittingen die zij daadwerkelijk hebben verzameld, en zijn niet in staat beslissingen te nemen over hoe zij deze moeten ordenen of wegdoen. Hoarders hebben een gebrek aan bewustzijn wanneer het aankomt op de ernst van hun gedrag. Velen van hen worden boos en defensief wanneer er kritiek wordt geuit op hun obsessieve verzamelgedrag.
Teken 5: Veiligheidsnetten bouwen
Hoarders kunnen veiligheidsnetten voor zichzelf bouwen. Dit doen zij door spullen te verzamelen waarvan zij denken dat deze als een financieel vangnet kunnen dienen in de toekomst. Het afval van vandaag is de schat van morgen is het idee. Een andere manier waarop hoarders veiligheidsnetten bouwen is door zichzelf vast te klampen aan fysieke voorwerpen binnenshuis. Dit is vaak het gevolg van een verwoestend verlies in het verleden.
Teken 6: Niks weggooien
Hoarders kunnen zeer moeilijk afval weggooien. Dit komt voort uit het idee dat zij niet kunnen verdragen dat artikelen op vuilnisbelten liggen of het idee dat iets wordt verspild. Ze zijn ervan overtuigd dat bewaarde artikelen in de toekomst zullen worden gebruikt; daarom vermijden ze verspilling. Door creativiteit en verbeeldingskracht kunnen ze verschillende manieren bedenken om een artikel te recyclen en uiteindelijk de noodzaak om het weg te gooien, te verwerpen.
Teken 7: Zichzelf isoleren
Door de grote hoeveelheid rommel in huis kan het moeilijk zijn voor hoarders om zich binnenshuis te verplaatsen. Het wordt hierdoor lastig om voor henzelf te zorgen (i.e. douchen, koken, wassen enz.). Dit kan op den duur sociale isolatie verergeren, vooral als de hoarder zichzelf angst aanpraat en deze gedachten de overhand laat nemen. De hoarder trekt zich hierdoor terug in een sociaal isolement, in plaats van te socialiseren vanwege de angst om berispt of belachelijk gemaakt te worden.
Teken 8: Weigeren mensen toe te laten in huis
Hoarders kunnen weerstand vertonen tegen het binnenlaten van andere mensen in hun woning. De hoarder voelt schaamte met betrekking tot zijn of haar bewaargedrag. Er bestaat ook een reële angst voor juridische problemen of huisuitzetting – waardoor hoarders hun leefsituatie het liefst verborgen houden.
Teken 9: Hoarders bezitten voorwerpen zonder waarde
Hoarden omvat niet enkel het bezitten van veel spullen, maar ook het bezitten van waardeloze voorwerpen. De verzamelde spullen kunnen variëren van tijdschriften en kranten tot kleding die al jaren niet gedragen is, en zelfs oude post.
Het is normaal om af toe een rommelig huis te hebben, maar een huis dat zo rommelig is dat dit het dagelijkse leven en de gezondheid aantast, kan wijzen op een (ontwikkelende) verzamelstoornis.
Hulp nodig bij de schoonmaak van een vervuilde en/of overvolle woning? Neem dan contact op met Frisse Kater BV. Wij zijn 24/7 inzetbaar en voeren werkzaamheden uit voor families, als woningbouwvereniging en andere partijen. Wij staan klaar om te helpen, wacht dus geen moment langer. Neem vrijblijvend contact met ons op via ons contactformulier, of mail / bel ons direct via info@frissekater.nl of 085 06 08 777.
(Like ons op Facebook en deel s.v.p. dit artikel via social media zodat je anderen hiermee kunt informeren.)
Over Frisse Kater B.V.
FRISSE KATER is opgericht in september 2014 en gespecialiseerd in het reinigen van extreme & uitzonderlijke situaties. Wij opereren landelijk en zijn 24/7, 365 dagen per jaar inzetbaar. De resultaten van ons werk zijn meer dan indrukwekkend. In tegenstelling tot andere reinigingsbedrijven houden wij ons (bijna) uitsluitend bezig met de reiniging van extreme & uitzonderlijke situaties. Hierin zijn wij beslist uniek in Nederland. Door deze specialisatie kunnen wij onze klanten compleet ontzorgen, en de persoonlijke aandacht geven die zij verdienen. Onze dienstverlening is altijd persoonlijk, met een ongeëvenaarde standaard van kwaliteit en service.