Elke onaangename geur wordt ergens door veroorzaakt. Dat klinkt logisch, maar het is een essentiële waarheid die erkend moet worden om de strijd tegen stankoverlast tegen te kunnen gaan. Als je neus iets opmerkt, betekent dit dat je neus iets heeft gedetecteerd in je nabije omgeving dat geur deeltjes de lucht in verspreid. Je zou kunnen stellen dat de neus als het ware als een soort van detectiesysteem functioneert, welke aangeeft dat er iets in de buurt aanwezig is waar je aandacht aan zou moeten besteden.

De menselijke neus is een excellente detector, en kan geuren detecteren met een concentratie van twee miljardste deel. De aanwezigheid van een minuscuul spoor kan dan ook al leiden tot een onaangename geur die lang te ruiken zal blijven. Vaak zien we ook dat schoonmaakwerkzaamheden niet correct worden uitgevoerd, waardoor de bron van de geur niet volledig wordt verwijderd en de stank na verloop van tijd dus weer terugkeert. Geuren bestrijden is al met al een lastige opgave, maar gelukkig zijn er meerdere oplossingen die toegepast kunnen worden.

150 kilo poep in de badkamer zorgt voor aardig wat geuroverlast …

Identificeer de bron van de stankoverlast

Elke geur heeft een bron – waar komt de stankoverlast vandaan? Het antwoord kan soms tamelijk vanzelfsprekend zijn (bijvoorbeeld een overvolle kattenbak of een dood lichaam) maar soms ook zeer lastig. Alhoewel mensen zeer goed zijn in het detecteren van geuren, zijn wij vaak minder capabel in het identificeren van hetgeen dat wij ruiken, met name als het een geur is waar wij niet goed mee bekend zijn.

Het is voor mensen vaak ook moeilijk om geuren te beschrijven. Soms belt een klant ons op met de klacht over een onaangename geur die hij of zij graag verwijderd wilt hebben. Het is dan moeilijk om over de telefoon precies te begrijpen waar het over gaat, en hoe erg het probleem nou precies is. Daarom is langsgaan voor inspectie bij dergelijke problemen bijna altijd verplicht.

LEES OOK: IS LIJKLUCHT WEL OF NIET SCHADELIJK VOOR ONZE GEZONDHEID?

Elimineer de bron van de stankoverlast

Dit is vaak het meest belangrijke onderdeel van geur verwijdering, wanneer de geurbron wordt verwijderd, zal daarmee tevens ook het overgrote deel van de geur verdwijnen. Tijdens het schoonmaken kan de geur tijdelijk verergeren, maar dit komt omdat het vuil wordt aangetast, nat gemaakt, en soms de lucht in verspreid. Echter, nadat alles is opgeruimd en afgevoerd in afgesloten zakken of containers, zal de geur drastisch verbeteren. Indien de geur niet verbetert, weet je dat er ergens nog meer vuil aanwezig is. Dit is voornamelijk het geval met bio-materie, en met name bij lichaamsvloeistoffen, die door meerdere lagen vloerbedekking, hout, ondervloer etc. kunnen doordringen. Soms is het dan ook noodzakelijk om meerdere lagen van een oppervlak weg te slopen om bij de geurbron te komen en deze te kunnen verwijderen.

In de meest extreme gevallen is het nodig om tot het kale beton aan toe door te dringen omdat de vervuiling, door meerdere lagen heen, het beton is ingetrokken. Het probleem met beton is dat het poreus is, wat betekent dat vloeistoffen erin kunnen trekken. Beton uithakken is duur en lastig, dus de beste optie is om het beton te reinigen (om de geurbron te elimineren), en vervolgens te overspoelen met een chemisch product ontwikkeld om geuren te verwijderen. Wanneer het oppervlak is opgedroogd kan het getroffen gebied nog verzegeld worden met een speciale coating, deze zorgt ervoor dat er een permanente barrière wordt gevormd tussen de geurbron en de buitenlucht.

stankoverlast

Hier was de bron zeer duidelijk: Poep!

Schoonmaken en ontgeuren

Wanneer het verwijderen van de bron niet voldoende is om de geur te elimineren, duidt dit er sterk op dat de geur (erg) diep is ingetrokken. Wanneer een geur in een ruimte blijft hangen, zullen de geur deeltjes die rondzweven gevangen komen te zitten in poreuze en zachte materialen zoals kleding, boeken, en meubilair.

Om deze ‘overgebleven geur’ te verwijderen kunnen er geur-neutraliserende chemicaliën gebruikt worden. Deze zijn speciaal geformuleerd om geuren af te breken op een moleculair niveau. Dit is anders dan een luchtverfrisser, die enkel de onaangename geur tijdelijk maskeert door er een fijnere geur erbovenop te leggen. Zelf gebruiken we een verscheidenheid aan geurneutralisatoren, met diverse werkingen.

We kunnen bijvoorbeeld een kant en klaar product gebruiken voor kleine vlekken, of, in ernstigere gevallen, kunnen we een fijne mist creëren met een speciaal apparaat die alles met een dunne laag chemicaliën bedekt, welke vervolgens diep in de poriën van de oppervlakken treedt en de onaangename geur opvreet. Mocht ook dit niet genoeg zijn, dan kunnen we de lucht nog machinaal zuiveren met een speciaal luchtzuiveringsapparaat, success is daarbij gegarandeerd.

(Like ons op Facebook en deel s.v.p. dit artikel via social media zodat je anderen hiermee kunt informeren.)

Over Schoonmaakbedrijf Frisse Kater

FRISSE KATER is opgericht in september 2014 en gespecialiseerd in het reinigen van extreme & uitzonderlijke situaties. Wij opereren landelijk en zijn 24/7, 365 dagen per jaar inzetbaar. De resultaten van ons werk zijn meer dan indrukwekkend. In tegenstelling tot andere reinigingsbedrijven houden wij ons (bijna) uitsluitend bezig met de reiniging van extreme & uitzonderlijke situaties. Hierin zijn wij beslist uniek in Nederland. Door deze specialisatie kunnen wij onze klanten compleet ontzorgen, en de persoonlijke aandacht geven die zij verdienen. Onze dienstverlening is altijd persoonlijk, met een ongeëvenaarde standaard van kwaliteit en service.

T: 085 06 08 777 E: info@frissekater.nl

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Ontvang de maandelijkse e-mail nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste Frisse Kater nieuws.