Nicotineaanslag verwijderen: Wat zijn mijn mogelijkheden?

Frisse Kater B.V. | 10+ Jaar Ervaring | 085 06 08 777

Je wilt een woning verkopen, kopen of hebt deze net aangeschaft. Er is echter één probleem: nicotineaanslag. De plafonds en muren zijn geel en plakkerig, evenals de deuren, kozijnen, radiatoren en andere oppervlakken. Het oogt vervelend en ruikt ook zeer onaangenaam. De grote vraag is alleen: hoe krijg je de aanwezige nicotineaanslag weg?

Na honderden woningen nicotineaanslag vrij te hebben gemaakt kunnen wij gerust een meester op het gebied van nicotineaanslag verwijderen genoemd worden. In dit blogartikel leggen wij jou uit wat je mogelijkheden zijn m.b.t. het verwijderen van nicotineaanslag, en maken wij korte metten met de vele huis-tuin-en-keuken tips die overal en nergens worden gedeeld op het internet.

Ventileren en overschilderen is geen oplossing

Men denkt vaak onterecht dat bij nicotineaanslag en sigarettenlucht je de ramen open kan zetten, en dat het probleem dan is opgelost. Met de ramen open zal het minder stinken. Zodra de ramen weer dicht gaan, zal de stank even sterk terugkomen. Ook als je de ramen weken of maandenlang open laat zal de geur niet verdwijnen.

Online staan er veel tips tegen sigarettenlucht. Een veelvoorkomende tip is het neerzetten van schaaltjes azijn of gemalen koffie. Dit kan mogelijk werken als er maar kortstondig is gerookt. Bij stevige rokerswoningen zal het echter geen effect hebben. Hetzelfde geldt voor het aansteken van wierook.

De oppervlakken overschilderen zal korstondig de geur maskeren. De nicotineaanslag zal door de nieuwe verflaag heen bloeden en weer gaan stinken. Ook zal het de kwaliteit van het schilderwerk aantasten. En, het meest belangrijke, je zult nog steeds al die giftige chemicaliën van de nicotineaanslag blijven inademen.

Derdehands rook

De meeste mensen hebben wel eens gehoord van tweedehands rook (meeroken), en zijn bekend met de risico’s. Maar wat is derdehands rook precies? En waarom zou je hier aandacht aan moeten besteden?

Derdehands rook is de reden waarom de woning stinkt. Ook is het even gevaarlijk als tweedehands rook (meeroken). Als iemand in je auto rookt, is de kans groot dat je de sigarettenlucht uren later nog zal ruiken. Dit komt door derdehands rook. Hetzelfde gebeurt in woningen. Derdehands rook is niet alleen onplezierig. Het kan ook gevaarlijk zijn voor personen die ermee in contact komen.

Roken is wereldwijd de grootste oorzaak van kanker. Longkanker ontstaat niet alleen doordat mensen zelf roken. Maar ook doordat mensen de sigarettenrook van anderen inhaleren (meeroken). Zelfs af en toe roken verhoogt de kans op kanker.

Elke hijs aan een sigaret laat honderden – zo niet duizenden – chemicaliën vrij. De chemicaliën die o.a. vrijkomen zijn ammonia, koolmonoxide, en cyanide. Het is daarom geen verassing dat ruimtes die naar sigaretten ruiken schadelijk zijn voor de gezondheid.

Wie loopt er risico?

Blootstelling aan derdehands rook vindt meestal plaats door contact via de huid, meer zo dan inhalatie. Het is daarom niet verassend dat jonge kinderen het meeste risico lopen. Zelfs als sigaretten buiten worden gerookt, is er nog steeds een risico voor anderen die dichtbij de persoon staan, of een woning of auto delen met de roker.

Nicotineresiduen en de gifstoffen die worden vrijgelaten tijdens het roken trekken in de huid, kleding, en haren van de roker. Deze gifstoffen worden mee naar binnen gedragen met de roker, en verspreiden zich naar andere oppervlakken in de woning of auto.

Wanneer iemand zijn hand op een vervuild oppervlak plaats, kunnen deze derdehands rook en nicotine residuen worden overgebracht op zijn of haar hand. Als zij bijvoorbeeld hun hand op hun gezicht leggen, kan dit een gezondheidsrisico vormen.

Kleine kinderen, vooral die nog kruipen, komen het meest in contact met verschillende oppervlakken. Zij zijn dan ook het meest kwetsbaar. Op een jonge leeftijd stoppen zij ook alles in hun mond. Vanwege hun kleine omvang is hetzelfde niveau van blootstelling vele malen schadelijker dan bij een volwassene. Hersenen in ontwikkeling zijn veel vatbaarder voor gifstoffen, zelfs in lage niveaus, vergeleken met volledig ontwikkelde hersenen.

nicotineaanslag verwijderen
Losweken van de nicotineaanslag m.b.v. onze eigen methode.

Waar blijft derdehands rook aan plakken?

Sigaretten bevatten chemicaliën en gifstoffen. De gifstoffen die worden vrijgegeven blijven in de sigarettenrook aanwezig terwijl zich dit door de lucht verspreid. Wanneer deze zich combineren met de chemicaliën, ontstaat er een soort van coating effect. Deze coating creëert een laag op de oppervlakken waar het mee in contact komt, en bouwt steeds verder op. Iedere opgestoken sigaret creëert een nieuwe ‘laag’ van gifstoffen en chemicaliën, en houdt de sigarettenlucht gevangen wanneer het op een oppervlak neerdaalt.

Derdehands rook kan zich bijna aan ieder oppervlak hechten. Denk hierbij aan huid, haren, muren, plafonds, tapijten, en meubels. Het openzetten van deuren en ramen helpt, maar bij verre na niet zoveel als men denkt.

Het merendeel van hetgeen dat wordt verbrand tijdens het roken van een sigaret is teer. Hierdoor wordt de rook plakkerig. Wanneer het opdroogt creëert het een gele vlek / gloed op oppervlakken.

Hoe lang blijft sigarettenlucht hangen?

Tabak residuen – of derdehands rook – kan aanwezig blijven op muren, plafonds, meubels, tapijten, stoffen bekleding, kleding en haren voor een periode van dagen, weken, maanden of zelfs jaren.

De gifstoffen die worden vrijgelaten tijdens het roken kunnen niet worden geëlimineerd door enkel het open van deuren en ramen. Hoe lang de sigarettenlucht exact aanwezig zal blijven is afhankelijk van het formaat van de ruimte, hoe goed deze wordt geventileerd, en hoe sterk de luchtstroom is.

Sigarettenlucht verwijderen

Wanneer er maar enkele sigaretten zijn opgestoken zal goed ventileren voldoende zijn. Indien er jarenlang, veelvuldig binnenshuis is gerookt adviseren wij altijd een professionele schoonmaak. Schilder nooit zomaar over oppervlakken heen alvorens deze zijn schoongemaakt! Dit zal op den duur veel problemen opleveren met stankoverlast en vlekkenvorming.

Firma’s die geen ervaring hebben in het verwijderen van sigarettenlucht werken met luchtzuiveringsmachines. Althans, het is iets dat ze aanbieden / adviseren. Dit is een optie, maar in onze optiek geen goede. Je kan hiermee (soms) de sigarettenlucht verwijderen, maar de fysieke nicotineaanslag blijft nog aanwezig. Dat betekent dat alle chemicaliën en gifstoffen ook nog aanwezig zijn.

Nicotineaanslag & rooklucht verwijderen op de Frisse Kater manier.

Kan ik zelf de nicotineaanslag verwijderen?

Wanneer je de informatie die online staat moet geloven kan iedereen nicotineaanslag zelf verwijderen. Deze teksten zijn echter geschreven door mensen op een kantoor die een product willen verkopen, en zelf nog nooit nicotineaanslag hebben verwijderd. Neem deze informatie dan ook met een flinke korrel zout.

Als we bijvoorbeeld de meeste populaire artikelen op het internet moeten geloven, kan nicotineaanslag verwijderd worden door de oppervlakken eerst schoon te maken met allesreiniger of een mengsel van warm water en afwasmiddel. En hierna de oppervlakken weer af te gaan met een ander middel op de nicotineaanslag te verwijderen.

Ten eerste is dit nergens voor nodig. En ten tweede maak je hiermee een opdracht onnodig twee keer zo groot. Als het enkel een kleine kamer betreft is dat misschien prima. Maar als je een woning van 100 of 150 vierkante meter moet schoonmaken, betekent dit dat je dus twee keer de gehele woning van top tot teen moet afnemen … gekkenwerk!

Ook vertellen de artikelen online dat je nicotineaanslag met een aantal producten kan verwijderen. Nicotineverwijderaar is daar een van. Een product speciaal ontworpen om nicotineaanslag weg te halen. Wij hebben verschillende van deze producten getest, en deze werken enkel op oppervlakken met zeer lichte aanslag.

Er worden ook diverse ‘schoonmaakmiddelen’ en ‘natuurlijke’ middelen aangeraden zoals groene zeep, dasty, chloor, witte azijn of baking soda. Dit werkt nog slechter dan het gebruik van een nicotineverwijderaar. Sommige artikelen adviseren ook het gebruik van een stoomreiniger. Dit is enkel handig voor het verwijderen van aanslag op textiel.

Onduidelijke instructies

Een ander probleem met de online tips is dat de instructies erg vaag zijn. Dit is geen toeval. De artikelen zijn geschreven door personen die zelf nog nooit nicotineaanslag hebben verwijderd. Zij kunnen dus onmogelijk weten hoe dit gedaan moet worden.

Een van de veelvoorkomende instructiepunten is dat je het te gebruiken product goed laat intrekken. Dit moet je nooit doen bij nicotineaanslag verwijderen. Het creëert namelijk schade aan je oppervlakken.

Ook is de methode van verwijderen belangrijk. Hierbij wordt er online altijd geadviseerd om de oppervlakken af te vegen. Dit is een incorrecte werkwijze. Bij afvegen wordt de vervuiling enkel verder verspreid. Visueel oogt het schoon, maar in werkelijkheid is de vervuiling alleen maar verergerd.

Ook wordt er aangeraden om na afloop de oppervlakken af te spoelen. Dit is bij de correcte producten nooit nodig. Daarnaast creëert het wederom meer onnodig werk. Je moet dan eerst de oppervlakken schoonmaken, daarna nicotineaanslag vrij maken, en dan nog eens afspoelen. Tevens geeft afspoelen allerlei risico’s op serieuze vochtschade.

Wij hebben al talloze ernstig vervuilde rokerswoningen schoongemaakt, en hebben hier een eigen ontwikkelde methode voor. We breken hierbij niet enkel de sigarettenlucht af, maar verwijderen ook de opbouw van chemicaliën en gifstoffen. Zo blijft er een schone, frisse oppervlakte over waar later overheen geschilderd kan worden.

Ben je op zoek naar een intensieve schoonmaak? En wil je jouw woning, auto, of bedrijfspand weer mooi schoon en fris hebben voor bijvoorbeeld een verkoop? Neem dan contact op met de Frisse Kater. Wij zijn 24/7 inzetbaar en voeren werkzaamheden uit voor families, als woningbouwvereniging en andere partijen. Wij staan klaar om te helpen, wacht dus geen moment langer. Neem vrijblijvend contact met ons op via ons contactformulier, of mail / bel ons direct via info@frissekater.nl of 085 06 08 777.

(Like ons op Facebook en deel s.v.p. dit artikel via social media zodat je anderen hiermee kunt informeren.)

Over Frisse Kater B.V.

FRISSE KATER is opgericht in september 2014 en gespecialiseerd in het reinigen van extreme & uitzonderlijke situaties. Wij opereren landelijk en zijn 24/7, 365 dagen per jaar inzetbaar. De resultaten van ons werk zijn meer dan indrukwekkend. In tegenstelling tot andere reinigingsbedrijven houden wij ons (bijna) uitsluitend bezig met de reiniging van extreme & uitzonderlijke situaties. Hierin zijn wij beslist uniek in Nederland. Door deze specialisatie kunnen wij onze klanten compleet ontzorgen, en de persoonlijke aandacht geven die zij verdienen. Onze dienstverlening is altijd persoonlijk, met een ongeëvenaarde standaard van kwaliteit en service.

T: 085 06 08 777 E: info@frissekater.nl