Ben je een huisbaas? Of misschien eigenaar van een onbewoond leegstaand pand? Als dit zo is, dan heb je waarschijnlijk weleens gedacht aan de mogelijkheid dat krakers je pand intrekken. Het probleem van krakers is veelvoorkomend, zowel in de particuliere als commerciële sector. Sinds het kraakverbod is het onbekend hoeveel krakers er in Nederland actief zijn omdat zij nu voornamelijk in stilte kraken.

Kraakpand laten schoonmaken? Bel ons op 085 06 08 777 voor meer informatie

Wat is kraken?

Kraken is wanneer iemand bewust een pand probeert binnen te komen dat niet van hem of haar is, en waar hij of zij geen toestemming van de eigenaar van het pand voor heeft gekregen, met als doel daar te wonen. Kraken is per 1 oktober 2010 per wet verboden. Op het kraken van een pand staat maximaal 1 jaar gevangenisstraf. Mensen die ergens al wonen, maar stoppen met het betalen van de huur, zijn geen krakers. De term kraker is enkel toepasbaar voor hen die een pand betreden zonder toestemming van de huisbaas of degenen die daar wonen.

Kraken van commerciële panden

Niet alleen het kraken van particuliere woningen is verboden, maar ook dat van commerciële gebouwen. Het maakt hierbij niet uit of het gebouw al heel lang leegstaat, dicht is voor renovatiewerkzaamheden, of tijdelijk gesloten is i.v.m. vakantie.

kraakpand

Krakers laten vaak enorme hoeveelheden afval achter.

Schade veroorzaakt door krakers

Kraken is een groot probleem voor verhuurders. Het ontruimen van krakers kan een lang, moeilijk, en duur proces zijn. Maar wat gebeurt er precies in een pand als krakers intrekken? Het is niet ongewoon om te horen dat er voor honderden kilo’s aan troep wordt achtergelaten, drugsparafernalia en menselijke ontlasting inbegrepen.

Als er geen gas, elektriciteit, en water in het pand beschikbaar is maar krakers toch intrekken, is de kans groot dat zij kaarsen gebruiken voor verlichting, kleine brandjes veroorzaken voor verwarming, en geen stromend water hebben om de toiletten door te spoelen. Dit creëert niet enkel een gevaarlijke omgeving die specialistische reiniging vereist, maar er kan ook veel rook en roetschade ontstaan door de vele aangestoken kaarsen en kleine brandjes. Daarnaast zullen er veel kleine algemene schades zijn, en is er grote kans dat er door de gehele ruimte heen schimmelvorming is ontstaan.

Rechten van krakers

Je zou denken dat als mensen je eigendom onrechtmatig intrekken, je hen er gemakkelijk uit kan krijgen. Helaas is dat niet het geval. Het recht op wonen wordt als een grondrecht erkend, en daarom genieten krakers nog altijd bescherming als ze zichzelf eenmaal in een pand vestigen. De politie kan enkel tot ontruiming overgaan als zij 1) de krakers op heterdaad betrappen, of 2) na een rechterlijke uitspraak in een kort geding. In de periode dat er gewacht wordt op uitspraak van de rechter mogen de krakers in het pand verblijven.

LEES OOK: WORDT JE HUURPAND ALS HENNEPKWEKERIJ GEBRUIKT?

De troep opruimen

De vervuiling die krakers achterlaten kan immens zijn. Van drugsparafernalia en naalden, tot aan menselijke ontlasting. Regulier huishoudelijk afval wordt niet weggegooid en bouwt zich vaak op tot bergen met rotzooi in het gebouw.

Het geconfronteerd worden met de enorme rotzooi die krakers achterlaten kan overweldigend zijn. De sterke geuren en aanwezigheid van gevaarlijke vervuiling kan het erg moeilijk maken om dit zelf op te moeten ruimen. Gelukkig kunnen gespecialiseerde reinigingsfirma’s zoals de Frisse Kater hierbij helpen. Wij bezitten over de juiste kennis, materialen, en ervaring om jouw pand weer te herstellen ongeacht de grootte of staat van vervuiling.

Mocht je hulp nodig hebben bij het herstellen van je kraakpand neem dan contact op met de Frisse Kater. Wij zijn 24/7 inzetbaar en voeren werkzaamheden uit voor families, als woningbouwvereniging en andere partijen. Wij staan klaar om te helpen, wacht dus geen moment langer. Neem vrijblijvend contact met ons op via ons contactformulier, of mail / bel ons direct via info@frissekater.nl of 085 06 08 777.

(Like ons op Facebook en deel s.v.p. dit artikel via social media zodat je anderen hiermee kunt informeren.)

Over Schoonmaakbedrijf Frisse Kater

FRISSE KATER is opgericht in september 2014 en gespecialiseerd in het reinigen van extreme & uitzonderlijke situaties. Wij opereren landelijk en zijn 24/7, 365 dagen per jaar inzetbaar. De resultaten van ons werk zijn meer dan indrukwekkend. In tegenstelling tot andere reinigingsbedrijven houden wij ons (bijna) uitsluitend bezig met de reiniging van extreme & uitzonderlijke situaties. Hierin zijn wij beslist uniek in Nederland. Door deze specialisatie kunnen wij onze klanten compleet ontzorgen, en de persoonlijke aandacht geven die zij verdienen. Onze dienstverlening is altijd persoonlijk, met een ongeëvenaarde standaard van kwaliteit en service.

T: 085 06 08 777 E: info@frissekater.nl

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Ontvang de maandelijkse e-mail nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste Frisse Kater nieuws.