Schoonmaken met azijn! Alhoewel het eigenlijk geen echt schoonmaakproduct is, kan het wel toegepast worden voor diverse schoonmaaktaken in en rondom het huis. Het is goedkoop, natuurlijk, gemakkelijk verkrijgbaar, en veilig voor huisdieren, mensen, en de omgeving. Helaas heeft het wel een zeer distinctieve, onaangename geur. Deze geur is gelukkig maar van korte duur, waarna je een heerlijk frisse oppervlakte overhoudt. Maar wat is dit wondermiddel genaamd azijn eigenlijk?
Voordat we de schoonmaaktips gaan bespreken zullen we eerst een overzicht geven over wat azijn nou precies is en waarom het, in sommige gevallen, als schoonmaakproduct kan functioneren. Er bestaan namelijk veel misvattingen over azijn, een bekende misvatting is bijvoorbeeld dat azijn gebruikt kan worden als desinfectiemiddel, dit is echter incorrect. Ben je op zoek naar meer informatie over desinfecteren dan kun je het beste deze pagina doornemen.
Wat is azijn?
Azijn is een zuurhoudende oplossing met een pH van organische zuren, voornamelijk azijnzuur, en andere organische verbindingen, waarvan vele vluchtige organische stoffen (VOS’s) zijn. Het is een tamelijk sterk zuur met een pH waarde van circa 2.0 á 3.0 en is corrosief voor vele soorten oppervlakken. Doordat azijn een redelijk sterk zuur is, kan deze perfect gebruikt worden om hard water opbouw en zeepaanslag te verwijderen.
Het proces van azijn begint met de fermentatie van ethanol door azijnzuurbacteriën. Het geproduceerde azijnzuur wordt gecombineerd met water waarna er een vloeistof ontstaat die wij kennen als azijn. Het fermentatie proces kan snel gaan (20 uur tot 3 dagen) of zeer langzaam (weken of zelfs maanden) afhankelijk van het type azijn dat men wenst te produceren. Er zijn vele variaties azijn verkrijgbaar, waarvan de meeste specifiek gemaakt worden voor culinaire doeleinden. Veelvoorkomende azijn soorten zijn appelazijn, balsamiek azijn, rijst azijn, witte azijn, en wijn azijn.
Azijn kan gebruikt worden om kalkaanslag mee te verwijderen.
Waarom is azijn zo populair als schoonmaakmiddel?
Het internet staat er letterlijk vol mee, azijn, azijn en nog meer azijn. Schijnbaar kan alles schoongemaakt worden met azijn, het wondermiddel dat alles miraculeus schoon kan krijgen. Maar waar komt deze liefde voor azijn nou precies vandaan?
Het begon eigenlijk allemaal met de introductie van detergenten in de jaren 50. Deze detergenten lieten residuen achter, elke schoonmaak taak had daarom een verplichte was en afspoel procedure. Als er gespoeld werd met zuur water, verrichte dit een beter taak om alle zeepresten te verwijderen en de oppervlakte ‘stralend schoon’ te krijgen. Aangezien azijn een veelvoorkomend en gemakkelijk verkrijgbaar zuur was en is, voegden veel personen azijn aan het spoelwater toe om de oppervlakte stralend schoon te krijgen. De meeste mensen begrepen echter de chemie achter dit gehele proces niet en gingen er dus van uit dat azijn gewoonweg een geweldig schoonmaakmiddel was. Azijn is een goed spoel middel (in combinatie met water), maar een goed schoonmaakmiddel, nee … niet perse.
Hedendaags is het veel minder gebruikelijk om op deze manier te werken. Mocht je toch een alkalisch residu hebben, dan functioneert azijn nog steeds als een geweldige toevoeging aan het spoelwater. Tevens is het ook effectief voor het afbreken van alkalische vervuilingen zoals zeepaanslag of hard-water vlekken, maar het is veel minder geschikt voor andere soorten vervuiling.
Schoonmaken met azijn, is het eigenlijk wel veilig?
Men denkt vaak onterecht dat omdat azijn een natuurproduct is, het veilig op alle soorten oppervlakken gebruikt kan worden. Helaas is dit niet zo. Doordat azijn zo zuur is kan het o.a. houten vloeren beschadigen, maar ook marmer, travertin en kalksteen. Zelfs een korte contactduur van enkele seconden kan soms al leiden tot beschadigingen. Ook is men er zich vaak niet van bewust dat bij het gebruik van azijn voor grote-schaal schoonmaakklussen, zoals het besproeien van een douche, er wordt aangeraden om azijn niet te gebruiken zonder oogbescherming en mondbescherming.
Azijn zal nooit zo goed schoonmaken als professionele schoonmaakmiddelen.
Kan je azijn als desinfectiemiddel gebruiken?
Omdat azijn een zuur is, creëert het een omgeving die onherbergzaam is voor vele soorten (maar niet alle) ongewenste pathogenen. Er is aangetoond tijdens laboratorium studies dat het gebruik van pure-azijn circa 90% van de pathogenen dood. Echter, om als disinfectant gebruikt te mogen worden, moet het een bacterie dodend percentage van minstens 99% behalen. Ieder middel dat het zuur neutraliseert, zoals een alkalisch detergent (wat in de meeste schoonmaakmiddelen gevonden kan worden), leid er definitief toe dat de antimicrobiële kwaliteiten van azijn afnemen.
Simpel gezegd houdt dit dus in dat azijn desinfecterende kwaliteiten beschikt, maar bij verre na niet sterk genoeg is om officieel gekwalificeerd te mogen worden als disinfectant – het zou hiervoor 100 keer sterker moeten zijn dan het nu is.
Wel of niet schoonmaken met azijn?
Na de bovenstaande tekst gelezen te hebben denk je nu misschien, ‘Hey, wacht eens even, is schoonmaken met azijn eigenlijk wel zo handig?‘ Nou, azijn kan zeer handig en behulpzaam zijn, laten we dat voorop stellen. Azijn is goedkoop, overal te vinden, heeft een lange houdbaarheidsdatum, is natuurlijk en milieuvriendelijk, niet giftig, eetbaar, biologisch afbreekbaar, veilig voor gebruik rondom kinderen, huisdieren, etc., veilig voor de huid, en kan gebruikt worden voor vele klussen in en rondom het huis. Allemaal pluspunten. Echter heeft azijn in onze optiek geen plek in de professionele schoonmaak (althans niet op de manier waarop de meeste mensen dit gebruiken). Azijn zou enkel gebruikt moeten worden als hulpmiddel bij het verwijderen van zeepaanslag en minerale afzettingen van geschikte (zuur-resistente) oppervlakten en als een hulpmiddel bij het naspoelen van detergenten.
LEES OOK: HOE DESINFECTEER JE EEN OPPERVLAKTE OF VOORWERP?
Het is belangrijk om realistisch te zijn over de schoonmaakeigenschappen van azijn, omdat bij misinformatie men verkeerde verwachtingen kan hebben over de schoonmaak en reinigingskwaliteiten, met alle gevolgen van dien. Dus, ook voor azijn geldt, ga niet zomaar uit van iets wat op het internet staat maar gebruik je verstand en weet wat je doet.
Binnenshuis schoonmaken met azijn: 10 tips
Onze 10 tips voor het binnenshuis schoonmaken met azijn.
- Spray azijn op de ramen en veeg het af voor een streeploze finish (Gebruik 50-50 combinatie van azijn en water. Spray en veeg af).
- Maak je thee en koffiepot schoon. Schenk gelijke gedeelten water en azijn in je koffie of thee pot. Laat dit een nachtje staan en spoel de volgende dag schoon.
- Maak je vaatwasser schoon. Leeg de vaatwasser. Schenk 125 ml azijn in het reservoir en start de vaatwasser.
- Maak glaswerk schoon. Spoel glaswerk af met 250 ml azijn en water voor een vlekkeloze glans.
- Maak de douchekop schoon. Schenk azijn in een boodschappen tas en bind deze vast rondom je douchekop. Verstevig met elastiek indien nodig. Laat dit enkele uren inweken en spoel de douchekop vervolgens af. De azijn zal helpen met het verwijderen van kalk.
- Maak de binnenkant van je strijkijzer schoon. Vul je strijkijzer met gelijke gedeelten water en azijn. Druk enkele keren op de stoomknop. Zet je strijkijzer uit en laat deze afkoelen. Leeg en spoel af. Dit zal helpen met het verwijderen van de kalkaanslag.
- Maak je magnetron schoon. Mix 125 ml azijn en 125 ml water in een kom die geschikt is voor de magnetron. Breng de vloeistof tot kook. Veeg schoon van binnen.
- Verwijder kalkaanslag in je douche. Verhit azijn in de magnetron totdat deze heet is en schenk dit vervolgens in een sprayflacon. Voeg wat afwasmiddel toe, schud voorzichtig, en spray de douche ermee in. Laat dit even intrekken en spoel daarna alles af.
- Maak aanrechten en tegels schoon. Schrob de boel schoon met een combinatie van 50-50 water en azijn.
- Maak urine vlekken van huisdieren schoon. Dep de urine vlek op, spoel na met water, en pas gelijke gedeelten azijn en koud water toe. Blijf deppen totdat de vlek weg is, en spoel deze hierna schoon.
Dit zijn enkel sommige van de toepassingen voor het schoonmaken met azijn. Alhoewel het voor verschillende taken in en rondom het huis gebruikt kan worden, moet er niet vergeten worden dat een professioneel schoonmaakmiddel altijd de betere keus is. Mocht je willen schoonmaken met azijn, gebruik dan normale witte azijn. Speciale typen azijn zoals bijv. balsamicoazijn of appelazijn kunnen ongewenste vlekken en geuren achterlaten.
(Like ons op Facebook en deel s.v.p. dit artikel via social media zodat je anderen hiermee kunt informeren.)
Over Schoonmaakbedrijf Frisse Kater
FRISSE KATER is opgericht in september 2014 en gespecialiseerd in het reinigen van extreme & uitzonderlijke situaties. Wij opereren landelijk en zijn 24/7, 365 dagen per jaar inzetbaar. De resultaten van ons werk zijn meer dan indrukwekkend. In tegenstelling tot andere reinigingsbedrijven houden wij ons (bijna) uitsluitend bezig met de reiniging van extreme & uitzonderlijke situaties. Hierin zijn wij beslist uniek in Nederland. Door deze specialisatie kunnen wij onze klanten compleet ontzorgen, en de persoonlijke aandacht geven die zij verdienen. Onze dienstverlening is altijd persoonlijk, met een ongeëvenaarde standaard van kwaliteit en service.