Is schoonmaken een kunst of wetenschap? Een veel gestelde vraag waar diverse antwoorden op zijn gegeven met uiteenlopende argumenten ter onderbouwing. Zelf beschouwen wij schoonmaken als een wetenschap, en dit is waarom.

Wanneer we iets als kunst zien, beschouwen we het als uniek, iets dat anders is dan al het andere dat de artiest heeft geproduceerd – misschien lijkt het op een eerder werk, maar het is nooit precies hetzelfde. En dat is het mooie aan kunst, het is altijd nieuw, altijd anders, soms spectaculair, maar nooit hetzelfde.

Wetenschap vereist exactheid en bewijs. Voordat een feit wetenschappelijk bewezen kan worden moet het reproduceerbaar zijn. Dit betekent dat door dezelfde methode te volgen, er altijd een identiek resultaat geproduceerd moet kunnen worden. De producten van wetenschappelijke processen zijn hetzelfde; en alhoewel dit saai klinkt, is het juist deze kwaliteit die ervoor zorgt dat een schoonmaakproces effectief is.

Laten we bijvoorbeeld het voorbeeld nemen van het dweilen van een vloer met een conventionele dweil mop, emmer en pers. De vloer is smerig, vervuild door voetverkeer, morsingen en stof. De persoon die de vloer dweilt zal continue moppen, uitpersen en afspoelen, dit proces herhalend totdat het water te smerig is om nog mee door te kunnen werken. Sterker nog, nadat de mop voor de tweede keer wordt afgespoeld, raakt het water bevuild en word daarmee minder effectief voor de reiniging van de vloer.

Schoonmaken

Je kunt niet zomaar ”even gaan dweilen”

Ook moet de schoonmaker een bepaald niveau van vakkundigheid bezitten, dit om te voorkomen dat er vervuild dweilwater achtergelaten wordt in hoeken en randen die vervolgens opdrogen en leiden tot een korst van vuil. Het moge dan ook duidelijk zijn dat deze methode veel van de schoonmaker vraagt waarbij hij of zij constant een oordeel moet vellen over de volgende stap; en misschien is dit waarom sommigen schoonmaken als een kunst beschouwen.

Als het schoonmaken met dweil en emmer een kunst is, legt het gelijk ook uit waarom we zo een wijde variëteit aan resultaat zien wanneer deze methode wordt gebruikt. Het ergste hierbij is nog wel de biologische besmetting die achtergelaten wordt tijdens het dweilen. Om de gezondheid van bezoekers te beschermen, moet het schoonmaakbedrijf demonsteren dat de schoonmaak correct en effectief wordt uitgevoerd, vandaag en iedere andere dag van het jaar. De enige manier om er zeker van te zijn dat dit ook echt gebeurt, is door een methode te hebben die altijd hetzelfde schone resultaat levert, en door diverse partijen uitgevoerd zou kunnen worden met altijd hetzelfde resultaat. Dit soort schoonmaak is werkelijk een wetenschap.

Een manier om dit bijvoorbeeld te kunnen realiseren is door het toepassen van de schrob en zuig methode. Hierbij wordt er een schoonmaakmiddel op de vloer aangebracht dat in combinatie met manuele of machinale druk vuil losweekt en vervolgens direct kan worden opgezogen in een aparte vuilwater tank.

LEES OOK: DWEILEN IS NIET MEER VAN DEZE TIJD!

De druk zorgt ervoor dat vuil zowel van platte oppervakken als spleten en hoeken wordt losgeweekt; waarna deze simpel opgezogen kan worden. Ook leidt het direct opzuigen van al het vuil en vocht tot een minimale droogtijd waardoor schimmels en bacteriën minder de kans krijgen om te groeien.

Omdat er bij deze methode ook constant gebruik wordt gemaakt van vers water en schoonmaakmiddel bestaat er geen risico op verspreiding van vuil water of schoonmaakmiddel. Tevens hoeft de schoonmaker ook niet constant te ‘’beoordelen’’ of het nog veilig is om door te werken of niet.

Het klakkeloos rond bewegen met een vuile dweil of smerige schoonmaakdoek voor een optisch schoon resultaat is gewoonweg niet meer van deze tijd. Zowel voor de schoonmaak van vloeren als andere oppervlakken zijn er hedendaags betere alternatieven beschikbaar. Alternatieven met een wetenschappelijke onderbouwing die niet enkel een visueel schone ruimte opleveren, maar ook een ruimte die veilig en gezond is.

(Like ons op Facebook en deel s.v.p. dit artikel via social media zodat je anderen hiermee kunt informeren.)

Over Schoonmaakbedrijf Frisse Kater

FRISSE KATER is opgericht in september 2014 en gespecialiseerd in het reinigen van extreme & uitzonderlijke situaties. Wij opereren landelijk en zijn 24/7, 365 dagen per jaar inzetbaar. De resultaten van ons werk zijn meer dan indrukwekkend. In tegenstelling tot andere reinigingsbedrijven houden wij ons (bijna) uitsluitend bezig met de reiniging van extreme & uitzonderlijke situaties. Hierin zijn wij beslist uniek in Nederland. Door deze specialisatie kunnen wij onze klanten compleet ontzorgen, en de persoonlijke aandacht geven die zij verdienen. Onze dienstverlening is altijd persoonlijk, met een ongeëvenaarde standaard van kwaliteit en service.

T: 085 06 08 777 E: info@frissekater.nl

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Ontvang de maandelijkse e-mail nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste Frisse Kater nieuws.