Momenteel verkeren we in de tweede COVID-19 golf, en de kans is groot dat er ook een derde golf zal aanbreken. Het aantal besmettingen wereldwijd is de 50 miljoen al gepasseerd. Sommige schattingen stellen dat dit aantal zal verdubbelen in de loop van 2021. Met ziekenhuizen die overvol liggen met COVID-19 patiënten, is het belang van infectiecontrole groter dan ooit.
Sommige personen denken hier anders over. Zij zien de huidige focus op schoonmaken en desinfecteren als niks meer dan een show die wordt opgevoerd. De obsessie met schoonmaken, en desinfecteren in het bijzonder, geeft ons enkel een ‘beter gevoel’ maar doet praktisch gezien niks voor het risico op besmetting. Wij zijn het hier niet mee eens.
In dit artikel zullen we uitleggen waarom bewezen protocollen voor infectiecontrole zo belangrijk zijn. En toelichten hoe de welbekende drie-stap benadering enorm kan helpen bij het reduceren van mogelijke infectiemomenten.
24/7 professionele desinfectie | 085 06 08 777 | Actief door geheel Nederland
Het probleem met druppels
Microbiële besmettingen van veelvuldig aangeraakte oppervlakken vinden meestal plaats door handmatige aanraking. Deze oppervlakken worden beschouwd als ‘hot spots’ voor een potentiële besmetting. Alhoewel overdracht via de handen het meest veelvoorkomend is, zijn er ook andere besmettingsmogelijkheden, bijvoorbeeld door hoesten of niezen. De besmette druppels zweven door de lucht, en vormen daarmee een potentieel infectiemoment. Het is om deze reden dat nu, met COVID-19, overheden massaal adviseren om mondkapjes te dragen.
Wanneer een geïnfecteerd persoon hoest of niest, bestaat er ook de kans dat geïnfecteerde druppelsop oppervlakken in de ruimte landen. De micro-organismen die in deze druppels gevonden kunnen worden hechten zich vervolgens aan harde of zachte oppervlakken.
Verreweg de meest veelvoorkomende microbiële besmetting van oppervlakken vindt echter plaats door direct hand contact. Er zijn vele onderzoeken gepubliceerd over de overdracht van pathogenen via handen op oppervlakken. Personen kunnen besmet raken wanneer besmette vingers de mond, neus, of ogen aanraken. Een studie in het bijzonder toonde aan dat een besmette hand tot zeven verschillende oppervlakken kan besmetten!
Wanneer mensen een voorwerp aanraken, dragen zij organismen over op het oppervlak en / of verzamelen meer organismen op hun hand(en). In een drukke ruimte, kan een oppervlak dat besmet is geraakt door één persoon, op zijn beurt weer aangeraakt worden door vele andere personen. Al deze mensen raken vervolgens weer andere oppervlakken aan terwijl ze zich door de ruimte voortbewegen. Deze besmette oppervlakken kunnen dan weer aangeraakt worden door andere personen, en zo gaat het proces van aanraken en besmetten alsmaar door.
De overlevingskans van microbiële pathogenen op verschillende oppervlakken, of deze nou bestaan uit bacteriën, virussen, of schimmels, hangt af van diverse factoren zoals: temperatuur, relatieve luchtvochtigheid, fysieke eigenschappen van het oppervlak materiaal, en of de organismen zijn ingekapseld door een biofilm zoals het geval is bij bijv. speekseldruppels.
Het is dus zeer goed mogelijk dat pathogenen, uren of dagenlang, kunnen overleven op harde of zachte oppervlakken. Daarmee vormen zij binnenshuis een serieus besmettingsgevaar. Dit is met name gevaarlijk voor personen die een verhoogd risico hebben door bijv. ouderdom of een verzwakt immuunsysteem.
De potentie voor een virus om zich te verspreiden via besmette fomieten is, als voornaamste, afhankelijk van het feit of het virus in staat is om besmettelijk te blijven wanneer het zich op de fomiet bevindt. Verschillende factoren bepalen hierbij hoeveel uren, dagen, of weken een virus besmettelijk kan blijven. Respiratoire virussen blijven gewoonlijk enkele uren tot dagen besmettelijk, en omvatten virussen zoals het respiratoir syncytieel virus (RSV), rhinovirus, influenzavirus, parainfluenza virus, adenovirussen, en coronavirussen. Enterische virussen zoals het rotavirus, astrovirus, en hepatitis A, daarentegen kunnen twee maanden of langer overleven.
Een van onze specialisten bezig met de schoonmaak bij een klant.
De wetenschap achter schoonmaken
Wetenschappers blijven keer op keer aantonen dat schoonmaken de beste aanpak is voor het reduceren van het risico op besmetting door ziekteverwekkers. Wanneer we spreken over ‘schoon’ refereren we hiermee naar een staat vrij van ongewenste materie. Schoonmaken is het proces om deze schone staat te kunnen bereiken, zodat mensen hun dagelijkse activiteiten kunnen uitvoeren in een gezonde omgeving.
Een schoonmaakbeurt is pas effectief als de ongewenste materie wordt gescheiden van de omgeving. In normale mensen taal betekent dit dat, het verwijderen van vuil (organische stoffen, cellen, oliën, en eiwitachtige stoffen) en de daarmee geassocieerde microben van veel aangeraakte oppervlakken / materialen, dé primaire wijze is om op een gezond binnenklimaat te bereiken.
Tijdens het schoonmaken worden, door middelen van wrijving, op fysieke wijze microben en de daarmee geassocieerde matrices in welke deze zijn verwikkeld – zoals speeksel en / of nasale afscheidingen van de neus of mond die vrijkomen tijdens het hoesten of niezen – verwijderd.
Het schoonmaakproces is cruciaal, omdat het de substanties verwijdert die mogelijk de antimicrobiële werking van desinfectiemiddelen bedoeld voor het doden of inactiveren van achtergebleven microbiële residuen kunnen blokkeren of verstoren.
De laatste tijd zie je dat steeds meer firma’s ruimtes vernevelen met desinfectiemiddelen en deze vervolgens als ‘veilig’ bestempelen. Dit is een prachtig voorbeeld van slechte infectiecontrole en schijnveiligheid. Ja, het vernevelen van antimicrobiële producten kan helpen, maar dit zal vele malen effectiever zijn als er eerst wordt schoongemaakt.
Effectief schoonmaken en reinigen betekent dan ook dat de juiste processen en procedures worden gevolgd. Hiermee probeer je het maximale vuil verwijderingsresultaat te behalen, zo min mogelijk op kruisbesmetting te lopen, en desinfectiemiddelen zo effectief mogelijk in te zetten.
Waarom is schoonmaken en desinfecteren zo belangrijk?
Alhoewel contact met besmette oppervlakken vaak niet de voornaamste wijze zijn waarop zich virussen zich verspreiden, is het bij een besmetting haast onmogelijk om te bepalen hoe iemand exact ziek werd. Schoonmaken en desinfecteren doen we niet voor ons plezier, maar is een essentiële stap in het stoppen van de infectieketting. Alhoewel goede handhygiëne van belang is, kan dit enkel effectief zijn als het wordt gecombineerd met het schoonmaken en desinfecteren van oppervlakken. Hoe vaak deze schoonmaak uitgevoerd moet worden is afhankelijk van de locatie.
Op deze wijze reduceer je het aantal pathogenen op zowel oppervlakken als handen, en reduceert daarmee automatisch het risico op besmetting. De kracht van deze combinatie is door diverse wetenschappelijke studies aangetoond. Er is simpelweg geen effectievere bescherming dan doormiddel van oppervlaktereiniging gecombineerd met handhygiëne.
We moeten continue ons best blijven doen om besmetting via de lucht EN via oppervlakken zoveel mogelijk te reduceren. Als we hier allemaal aan meewerken, zal de ‘schone’ staat veel gemakkelijker te behalen zijn.
Conclusie
Er zullen maar weinigen zijn die door een chirurg geopereerd willen worden zonder dat hij of zij de handen wast, en de operatiekamer grondig is schoongemaakt en gedesinfecteerd. Ja, maar je hebt het over een gezondheidsinstelling hoor ik je nu zeggen. Dat klopt, maar de grootste gezondheidsinstelling is je eigen huis.
LEES OOK: SCHOONMAKEN EN REINIGEN: WAT IS NOU EIGENLIJK HET VERSCHIL?
De meesten van ons behandelen onze gezinsleden thuis, alvorens de symptomen verergeren en er medische hulp wordt ingeschakeld. Het is daarom aan te raden dat de thuisomgeving schoon wordt gehouden, vooral als er thuis zieke mensen aanwezig zijn. Hetzelfde geldt voor scholen en werkomgevingen. Zijn er schoonmaak en desinfectieprogramma’s die te extreem zijn? Absoluut. Ik denk dat we allemaal wel de beelden hebben gezien van schoonmakers die volledig ingepakt de straten vernevelen met desinfectiemiddel.
Maar er is een verschil tussen extreem / overbodig en essentieel. Het schoonmaken en desinfecteren van oppervlakken is absoluut cruciaal in het stoppen van de infectieketting. Het is aan ons allen om deze boodschap met elkaar te delen, na te leven, en zo de pathogenen onder controle te brengen. Dit doe je niet voor de show. Dit doe je voor je gezondheid.
(Like ons op Facebook en deel s.v.p. dit artikel via social media zodat je anderen hiermee kunt informeren.)
Over Schoonmaakbedrijf Frisse Kater
FRISSE KATER is opgericht in september 2014 en gespecialiseerd in het reinigen van extreme & uitzonderlijke situaties. Wij opereren landelijk en zijn 24/7, 365 dagen per jaar inzetbaar. De resultaten van ons werk zijn meer dan indrukwekkend. In tegenstelling tot andere reinigingsbedrijven houden wij ons (bijna) uitsluitend bezig met de reiniging van extreme & uitzonderlijke situaties. Hierin zijn wij beslist uniek in Nederland. Door deze specialisatie kunnen wij onze klanten compleet ontzorgen, en de persoonlijke aandacht geven die zij verdienen. Onze dienstverlening is altijd persoonlijk, met een ongeëvenaarde standaard van kwaliteit en service.