We krijgen vaak de vraag of bloed opruimen gevaarlijk is. Dat is afhankelijk van vele factoren. Bloed en lichaamsvloeistoffen zoals lijkvocht, speeksel, sperma, en vaginale afscheiding kunnen virussen bevatten die overgebracht kunnen worden op andere mensen. Als je hiermee in contact komt bestaat er dan ook het risico op besmetting met o.a. HIV, Hepatitis B, Hepatitis C, en andere bloed overdraagbare ziekteverwekkers. Lichaamsvloeistoffen zoals zweet, tranen, braaksel, of urine kunnen virussen bevatten als er bloed aanwezig is in de vloeistof. Het risico op besmetting is hierbij echter wel lager.

Hulp nodig bij het schoonmaken van bloed? Bel ons op 085 06 08 777

Wat moet ik doen als ik aanraking kom met bloed of lichaamsvloeistoffen?

Als je in contact komt met bloed of lichaamsvloeistoffen moet je deze altijd als mogelijk infectieus behandelen. Je weet namelijk nooit welke ziektes iemand met zich meedraagt. Als je jezelf prikt met een gebruikte naald, hou het aangetaste ledemaat dan omlaag om het bloed eruit te laten lopen. Knijp niet in de wond en week deze ook niet in bleekmiddel. Was het gebied met warm water en zeep.

Als er spetters van bloed of lichaamsvloeistoffen op je lichaam terecht komen, en je ergens een kras of open wond hebt op je huid, was het getroffen gebied dan goed met zeep en water. Als de spetters in je ogen, neus, of mond terechtkomen spoel deze dan grondig met water. Wordt je gebeten, was de wond dan met zeep en water.

Indien je op een van de bovenstaande manieren in contact komt met bloed of lichaamsvloeistoffen, moet je zo snel als mogelijk worden behandeld om beschermd te zijn tegen infecties. Het is belangrijk om jezelf zo snel als mogelijk te laten testen bij een mogelijk infectiemoment.

Is het schoonmaken van bloed en lichaamsvloeistoffen gevaarlijk?

Ernstig geweldsdelict met veel bloedverlies.

Wat gebeurt er tijdens het testen?

Je zal bij een test gevraagd worden wat er is gebeurd, en vervolgens zal je bloed worden getest op o.a. HIV, Hepatitis B en C. Je behandeling zal afhangen van het type blootstelling aan bloed of lichaamsvloeistoffen en je testuitslag. Het kan ook zo zijn dat ze zullen proberen te achterhalen of de persoon van wie het bloed of de lichaamsvloeistoffen afkwamen mogelijk besmet is met HIV, Hepatitis B en C, of andere ziektes.

Bij een mogelijke blootstelling aan HIV zal je een kuur starten van antivirale medicatie nog voordat de testresultaten binnen zijn. Deze medicijnen moeten zo snel als mogelijk worden ingenomen, en zijn het meest effectief als zij worden ingenomen binnen 2 uur na blootstelling.

Om te helpen bij bescherming tegen hepatitis B, kan het zo zijn dat je een hepatitis B vaccinatie krijgt toegediend en Hepatitis B-immunoglobuline. Hepatitis B-immunoglobuline bevat antilichamen die directe maar korte-termijn bescherming bieden tegen het hepatitis B virus. Het hepatitis B vaccin biedt langere bescherming door je lichaam te helpen eigen antilichamen aan te maken tegen het virus.

Er is geen vaccin voor bescherming tegen een hepatitis C infectie. Een bloedtest zal tonen of je blootgesteld was aan Hepatitis C en of je het virus hebt opgelopen.

Als je een serieuze snee of wond hebt kan het zo zijn dat je een tetanus prik moet halen afhankelijk van het type wond en je vaccinatiehistorie.

Om uit te vinden of je een infectie hebt opgelopen als gevolg van een incident, zal je een tweede, derde, en vierde bloedtest moeten afleggen na het incident. Dit gebeurt na 3 weken, 6 weken, en 3 maanden.

Opruimen van bloed na een bloederig overlijden.

Wat is het risico op besmetting met HIV, Hepatitis B of Hepatitis C?

Het risico op besmetting door HIV, Hepatitis B of C is afhankelijk van hoeveel van het virus aanwezig was in het bloed of de lichaamsvloeistoffen en hoe je hiermee in contact kwam. Het prikken van de huid vormt bijvoorbeeld een groter risico dan spetters die op de huid terecht komen.

Hoe voorkom ik dat ik anderen besmet?

Soms duurt het enkele maanden alvorens je weet of je besmet bent geraakt tijdens een mogelijk infectiemoment. Als dit wel het geval was, kan het mogelijk zijn dat je de ziekte overbrengt op anderen. Terwijl je aan het wachten bent op je test resultaten kun je het volgende doen om het risico op verspreiding te verkleinen:

  • Onthoud je van seks (vaginaal, oraal, of anaal). Als je seks hebt, gebruik dan iedere keer een mannelijke of vrouwelijke condoom.
  • Doneer geen bloed, plasma, organen, borstmelk, huidweefsel, of sperma.
  • Deel geen tandenborstels, flosdraad, scheermessen, of andere voorwerpen waar mogelijk bloed of lichaamsvloeistoffen op terecht kunnen komen.
  • Bedek open wonden en krassen op de huid totdat deze zijn genezen.
  • Gooi alles bevuild met bloed voorzichtig weg, zoals tampons, maandverband, tissues, flosdraad, en pleisters. Stop scherpe voorwerpen zoals scheermesjes en naalden in een container en plak deze dicht. Gooi deze weg als afval – plaats ze niet in een recycling box.
  • Deel geen drugsparafernalia zoals naalden, rietjes en pijpjes.
Hoe kan ik veilig bloed of lichaamsvloeistoffen opruimen?

Wanneer de op te ruimen plek niet groter is dan een eetbord kan er overwogen worden om het zelf op te ruimen. Indien het getroffen gebied groter is adviseren wij altijd een professional in te huren. Het opruimen van bloed en lichaamsvloeistoffen is gevaarlijk en moet niet onderschat worden.

Als je de schoonmaak zelf wilt uitvoeren draag dan altijd schone, wegwerp handschoenen en gebruik altijd eerst absorberend materiaal zoals papieren handdoeken. Maak het gebied daarna grondig schoon met zeep en water, en desinfecteer deze hierna. Laat het desinfectiemiddel voldoende inwerken alvorens dit op te vegen.

Hoe bescherm ik mezelf en anderen?

Raak naalden, injectiespuiten, of condooms nooit zomaar aan. Het is belangrijk om gebruikte condooms, naalden, of injectiespuiten snel en voorzichtig weg te gooien. Draag hierbij altijd schone wegwerpbare handschoenen of gebruik een tang, grijper of een ander object om gebruikte condooms, naalden, en injectienaalden mee op te rapen. Gooi condooms weg in een afvalzak. Naalden en injectienaalden moeten in een naaldencontainer worden geplaatst en worden afgegeven bij een speciaal afleverpunt. Gooi de gebruikte handschoenen weg in een afvalzak en was je handen grondig met warm water en zeep.

LEES OOK: WAAROM IS SCHOONMAKEN EN DESINFECTEREN ZO BELANGRIJK?

Handen wassen is de beste manier om de verspreiding van bacteriën te voorkomen. Was je handen grondig met zeep en warm water voor minstens 15 tot 20 seconden. Zolang de handen niet zeer vervuild zijn kunnen ook handreinigers op alcohol-basis worden gebruikt.

Was je handen voor en / of na de volgende activiteiten:

  • Voor het bereiden van voedsel en na het werken met rauwe producten;
  • Voor het eten of roken;
  • Voor het borstvoeden;
  • Voor en na het verlenen van eerste hulp;
  • Voor en na het verzorgen van een persoon;
  • Voor het gebruik van het toilet of wisselen van luiers;
  • Na het gebruik van het toilet of wisselen van luiers;
  • Na het in contact zijn geweest te zijn met bloed of lichaamsvloeistoffen;
  • En na het hoesten en niezen.

(Like ons op Facebook en deel s.v.p. dit artikel via social media zodat je anderen hiermee kunt informeren.)

Over Schoonmaakbedrijf Frisse Kater

FRISSE KATER is opgericht in september 2014 en gespecialiseerd in het reinigen van extreme & uitzonderlijke situaties. Wij opereren landelijk en zijn 24/7, 365 dagen per jaar inzetbaar. De resultaten van ons werk zijn meer dan indrukwekkend. In tegenstelling tot andere reinigingsbedrijven houden wij ons (bijna) uitsluitend bezig met de reiniging van extreme & uitzonderlijke situaties. Hierin zijn wij beslist uniek in Nederland. Door deze specialisatie kunnen wij onze klanten compleet ontzorgen, en de persoonlijke aandacht geven die zij verdienen. Onze dienstverlening is altijd persoonlijk, met een ongeëvenaarde standaard van kwaliteit en service.

T: 085 06 08 777 E: info@frissekater.nl