Schoonmaak na zelfmoord door verhanging

Frisse Kater B.V. | 10+ Jaar Ervaring | 085 06 08 777

Verhanging is een van de meest veelvoorkomende zelfmoord methodes. Bijna 40% van de zelfdodingen in Nederland vindt plaatst door middel van verhanging. Zowel bij mannen als vrouwen is verhanging de meest gebruikte zelfmoordmethode. Bij mannen betreft het zelfs de helft van het aantal zelfdodingen.

Maar wat gebeurt er precies gedurende een verhanging? En wat gebeurt er met het lichaam als dit pas na enkele dagen, weken of maanden wordt gevonden?

Zelfmoord door verhanging
Zelfmoord door verhanging aan touw.

Wat gebeurt er gedurende een verhanging?

Verhanging kan op twee manieren plaatsvinden. De eerste methode is de meest gebruikelijke voor zelfdodingen. Hierbij wordt de keel afgekneld. Een touw of iets soortgelijks wordt in een lus gebonden en om de nek gehangen. Hierna wordt het touw vastgemaakt aan een ankerpunt. Het lichaam wordt naar beneden gezakt waardoor het touw zich steeds strakker om de nek vastknelt. Deze methode van verhanging kan een persoon op drie verschillende manieren om het leven brengen.

Dood door zuurstoftekort in de hersenen door het (gedeeltelijk) afknellen van de halsslagaders.
Dood door verstikking door dichtsnoering van de luchtpijp.
Dood door reflectoire harstilstand door prikkeling van zintuigen in de sinus caroticus.

Door de druk die wordt uitgeoefend op de slagaderen en aderen drukken deze samen. Hierdoor worden de hersenen afgesneden. Wanneer het samendrukken van de aderen plaatsvindt begint de persoon zijn bewustzijn te verliezen, de spieren spannen niet meer aan, en kunnen vervolgens helemaal niet meer bewegen. Dit kan in seconden plaatsvinden maar heeft over het algemeen minstens enkele minuten nodig. Het samendrukken van de halsslagaders zorgt voor verstikking en gebrek aan zuurstof in de hersenen. Wanneer de hersenen geen zuurstof meer krijgen is de dood imminent.

De tweede methode wordt meer toegepast gedurende executies en is niet zo gebruikelijk als zelfmoordmethode. Het lichaam wordt bij deze methode met een touw om de nek gebonden van substantiële hoogte naar beneden gegooid. De immense druk die door deze val wordt uitgeoefend zorgt ervoor dat de ruggenmerg wordt onderbreken. Over het algemeen wordt dit als de minst pijnlijke dood beschouwd. Als de fractuur van de ruggengraat echter niet tot de dood leidt, kan een persoon soortgelijke verschrikkingen ondergaan als bij de eerste methode zoals hierboven omschreven.

Als de overledene binnen enkele uren na verhanging wordt gevonden is er, hoewel het ontbindingsproces direct na overlijden begint, (vaak) weinig tot geen vervuiling aanwezig. Een plek van overlijden kan echter binnen enkele dagen al veranderen in een zeer toxische omgeving. Het niveau van ontbinding en de snelheid hiervan is afhankelijk van vele factoren. Temperatuur is hierbij vaak de meest belangrijke factor.

Menselijk ontbindingsproces na verhanging

We hebben eerder uitgebreid geschreven over het menselijke ontbindingsproces in dit artikel. Daarom zullen we nu enkel een beknopte samenvatting geven. Het menselijke ontbindingsproces begint vanaf het moment dat een persoon overlijdt. Het ontbindingsproces wordt aangestuurd door miljoenen bacteriën die het stoffelijk overschot ‘consumeren’. Dit proces kan vertraagd worden door het lichaam te balsemen.

Het proces begint met de bacteriën die zich in onze darmen en pancreas begeven. Binnen enkele dagen na het overlijden, zullen deze bacteriën de organen waarin zij gevangen zaten opgegeten hebben, waarna ze bevrijd worden en zo de rest van het lichaam kunnen beginnen te consumeren.

Binnen een week na het overlijden (maar soms ook sneller) zal er toxisch lijkvocht uit het lichaam lopen, welke een serieus gezondheidsgevaar vormt voor levende personen. Wanneer de ruimte bevuild is met lijkvocht betekent het direct dat deze is besmet. In aanvulling op het lijkvocht zal er ook een sterke lijklucht aanwezig zijn.

Zelfdoding door verhanging aan deurhendel.

Fysieke risico’s

Zoals zojuist omschreven komen er allerlei gevaarlijke pathogenen – virussen en bacteriën – vrij bij een overlijden d.m.v. het lijkvocht dat uit het lichaam stroomt. Vanwege de aanwezigheid van deze gevaarlijke pathogenen, zal een ieder die de ruimte probeert schoon te maken hieraan blootgesteld worden. Goede persoonlijke beschermingsmiddelen zijn dan ook een vereiste voor een ieder die de schoonmaak gaat uitvoeren, om zo zijn of haar lichaam te beschermen tegen infectie door gevaarlijke virussen of bacteriën die aanwezig zijn op de plek van overlijden.

Voorbeelden van virussen en bacteriën die overgedragen kunnen worden via menselijk bloed en andere lichaamsvloeistoffen zijn: MRSA, HIV, Hepatitis B, Hepatitis C, en meer.

Emotionele risico’s

Een aspect dat vaak over het hoofd wordt gezien, maar desalniettemin een reëel risico is bij het schoonmaken na lijkvinding, is de serieuze impact op de emotionele en mentale gezondheid van de persoon die de schoonmaak gaat uitvoeren. Als professionele schoonmaaktechnici hebben wij al heel wat uitdagende opdrachten uitgevoerd, en hebben enigszins een manier gevonden om hetgeen dat wij dagelijks zien te verwerken. Echter ruimen wij altijd de restanten op van personen die voor ons onbekenden zijn. Het reinigen van restanten van een bekende is heel anders, en vele malen impactvoller voor de psyché.

Personen die dit soort schoonmaakwerkzaamheden zelf proberen uit te voeren houden er na afloop nog maanden last van, en soms langer. Zo zijn wij personen tegengekomen die leden aan depressie, trauma’s, angststoornissen, en PTST. We hebben ook met regelmaat te horen gekregen dat mensen er door in het ziekenhuis zijn beland door het gebrek aan ervaring, kennis, en benodigde beschermingsmiddelen.

Hopelijk zal nooit de dag aanbreken dat je verantwoordelijk gesteld wordt voor het schoonmaken na een verhanging. Mocht de situatie zich onverhoopt toch voordoen, weet dan dat onze schoonmaaktechnici 24/7 klaar staan om jou te ontzorgen.

Hulp nodig bij het schoonmaken na verhanging? Neem dan contact op met Frisse Kater B.V.. Wij zijn 24/7 inzetbaar en voeren werkzaamheden uit voor families, als woningbouwvereniging en andere partijen. Wij staan klaar om te helpen, wacht dus geen moment langer. Neem vrijblijvend contact met ons op via ons contactformulier, of mail / bel ons direct via info@frissekater.nl of 085 06 08 777.

(Like ons op Facebook en deel s.v.p. dit artikel via social media zodat je anderen hiermee kunt informeren.)

Over Frisse Kater B.V.

FRISSE KATER is opgericht in september 2014 en gespecialiseerd in het reinigen van extreme & uitzonderlijke situaties. Wij opereren landelijk en zijn 24/7, 365 dagen per jaar inzetbaar. De resultaten van ons werk zijn meer dan indrukwekkend. In tegenstelling tot andere reinigingsbedrijven houden wij ons (bijna) uitsluitend bezig met de reiniging van extreme & uitzonderlijke situaties. Hierin zijn wij beslist uniek in Nederland. Door deze specialisatie kunnen wij onze klanten compleet ontzorgen, en de persoonlijke aandacht geven die zij verdienen. Onze dienstverlening is altijd persoonlijk, met een ongeëvenaarde standaard van kwaliteit en service.

T: 085 06 08 777 E: info@frissekater.nl