Schoonmaak na zelfmoord door springen van hoogte

Frisse Kater B.V. | 10+ Jaar Ervaring | 085 06 08 777

Vergeleken met andere zelfmoordmethodes is er bij springen van hoogte een zeer reële kans op sterfte en ernstige verminking. Van de verschillende manieren om zelfmoord te plegen, is springen van hoogte dan ook een bijzonder dodelijke vorm. Daarnaast zijn de psychologische trauma’s voor slachtoffers en nabestaanden enorm.

Schoonmaak na zelfmoord door springen van hoogte
Sprong van hoogte met dodelijke afloop.

Statistieken

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) plegen ieder jaar meer dan 700.000 mensen zelfmoord en zijn er nog veel meer mensen die een zelfmoordpoging doen. Zelfmoord komt voor in alle leeftijdscategorieën en was in 2019 wereldwijd de vierde belangrijkste doodsoorzaak onder 15-29 jarigen. Zelfmoord is een wereldwijd fenomeen en komt voor in alle regio’s van de wereld. In 2019 vonden volgens de WGO meer dan 77% van de wereldwijde zelfmoorden plaats in landen met lage en middeninkomens.

In 2022 kwamen volgens het centraal bureau voor statistiek 160 mensen in Nederland om door het springen van hoogte. Ter vergelijking kwamen er 888 mensen om door ophangen/verwurging, 304 door medicijnen en/of alcohol, en 208 door het springen voor de trein of metro.

Springen van hoogte is een veelgebruikte methode omdat het geen apparatuur vereist, gemakkelijk kan worden uitgevoerd met weinig planning, en in alle waarschijnlijkheid een dodelijk afloop kent. Ruim 55% van de mensen overlijdt bij een sprong van hoogte ter plaatse of binnen de spoedeisende hulp.

Opzettelijke sprongen vinden plaats vanaf verschillende soorten gebouwen, waaronder woongebouwen, bruggen en hotels. Het is bekend dat het voorkomen van zelfmoord door middel van anti-zelfmoordnetten of andere beschermingen op bruggen het aantal zelfmoord incidenten op de locatie vermindert.

Ernstige verwondingen met vaak fatale afloop

Het oppervlak waarop de persoon landt, beïnvloedt zowel de verwondingen als de overlevingskans. Terwijl springen van gebouwen waarschijnlijk eindigt op een harde ondergrond, kan springen van een brug leiden tot een landing op water. Bij het vallen in water is verdrinking dan ook eerder de doodsoorzaak dan letsel dat is veroorzaakt door de val.

De wervelkolom

De wervelkolom is het lichaamsdeel dat het meest beschadigt raakt na een opzettelijke val van hoogte. Elke breuk van de halswervelkolom heeft ernstige gevolgen vanwege de locatie ten opzichte van het ruggenmerg. Een nekbreuk kan botfragmenten veroorzaken die het ruggenmerg of de omliggende zenuwen, die van het ruggenmerg aftakken, beknellen en beschadigen. Schade of letsel aan het ruggenmerg kan leiden tot verlamming of de dood.

Het hoofd

Hoofdletsel is verantwoordelijk voor een significant deel van de vroege sterfgevallen door zelfmoord via springen van hoogte. Hoofdletsel is een brede term die een groot aantal verwondingen beschrijft die optreden aan de hoofdhuid, schedel, hersenen en onderliggende weefsels en bloedvaten in het hoofd. Hoofdletsels worden ook vaak aangeduid als hersenletsel of traumatisch hersenletsel (TBI), afhankelijk van de ernst van het hoofdtrauma. Ernstig hoofdletsel is in ongeveer 50% van de gevallen fataal. Van de mensen die het letsel overleven, blijft ongeveer 20% lijden aan ernstige beperkingen.

De ledematen

Letsel aan de ledematen – ofwel een been of arm, of aan de tenen en vingers is vanzelfsprekend bij een sprong van hoogte. Echter, de mate waarin iemand verwond raakt loopt erg uiteen. Botten kunnen breken of ontwrichten, spieren kunnen verreken, en er kunnen bloedingen in of onder de huid plaatsvinden.

Borst- en buikletsel

Borstletsel is een verwonding aan het borstgebied – ergens tussen de nek en de buik. Schade kan aan de borstwand plaatsvinden – de botten (inclusief ribben en borstbeen), huid, vet en spieren die de longen beschermen – of aan een van de organen binnenin de borst (bijvoorbeeld het hart of de longen). Buikletsel komt in mindere mate voor bij een sprong van hoogte, maar kan in sommige gevallen fataal zijn doordat deze bijvoorbeeld voor ernstige bloedingen zorgt.

Hulp nodig bij het schoonmaken na een sprong van hoogte? Neem dan contact op met Frisse Kater BV. Wij zijn 24/7 inzetbaar en voeren werkzaamheden uit voor families, als woningbouwvereniging en andere partijen. Wij staan klaar om te helpen, wacht dus geen moment langer. Neem vrijblijvend contact met ons op via ons contactformulier, of mail / bel ons direct via info@frissekater.nl of 085 06 08 777.

(Like ons op Facebook en deel s.v.p. dit artikel via social media zodat je anderen hiermee kunt informeren.)

Over Frisse Kater B.V.

FRISSE KATER is opgericht in september 2014 en gespecialiseerd in het reinigen van extreme & uitzonderlijke situaties. Wij opereren landelijk en zijn 24/7, 365 dagen per jaar inzetbaar. De resultaten van ons werk zijn meer dan indrukwekkend. In tegenstelling tot andere reinigingsbedrijven houden wij ons (bijna) uitsluitend bezig met de reiniging van extreme & uitzonderlijke situaties. Hierin zijn wij beslist uniek in Nederland. Door deze specialisatie kunnen wij onze klanten compleet ontzorgen, en de persoonlijke aandacht geven die zij verdienen. Onze dienstverlening is altijd persoonlijk, met een ongeëvenaarde standaard van kwaliteit en service.

T: 085 06 08 777 E: info@frissekater.nl

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Ontvang de maandelijkse e-mail nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste Frisse Kater nieuws.