Schoonmaak na Zelfmoord Door polsen doorsnijden

Frisse Kater B.V. | 10+ Jaar Ervaring | 085 06 08 777

Ieder jaar doen in Nederland ongeveer 100.000 mensen een poging om zichzelf te doden. Ongeveer 1.500 mensen hiervan komen om het leven, en circa 10.000 mensen belanden in het ziekenhuis. Zelfmoord is de nummer één doodsoorzaak voor mensen tussen de 20 en 25 in Nederland. Al eerder hebben wij over zelfmoord door verhanging geschreven, bijna 40% van de zelfdodingen in Nederland vindt plaats door middel van verhanging. In dit artikel willen we het hebben over een andere veelvoorkomende methode: het doorsnijden van de polsen.

Polsen doorsnijden zelfmoord
Poging tot zelfmoord d.m.v. doorsnijden van de polsen.

Zelden fataal

Het toebrengen van een fatale, zelf toegebrachte wond aan de pols wordt vaak voorafgegaan aan verschillende aarzelende oppervlakkige pogingen die bekend staan als proef- of aarzelingssneden. Voor iedere zelfdoding d.m.v. het doorsnijden van de polsen, zijn er vele niet-dodelijke pogingen.

Het aantal daadwerkelijke sterfgevallen door deze methode is dan ook zeer laag. Het is namelijk bijna onmogelijk om jezelf te doden door bloedverlies als gevolg van het doorsnijden van de polsen. De slagaders liggen diep en zijn beschermd door spieren, botten en pezen. Om het scherpe voorwerp diep genoeg te krijgen om de slagader door te snijden, moet iemand door de huid, pezen en spieren snijden.

Een niet-fatale poging betekent echter niet dat het geen ernstige schade kan veroorzaken. Wonden als gevolg van deze zelfmoordmethode betrekken vaak de niet-dominante hand, waarbij schade kan worden toegebracht aan de nervus medianus, nervus ulnaris, radiale slagader, musculus palmaris longus en musculus flexor carpi radialis. Dergelijke verwondingen kunnen ernstige gevolgen hebben voor het functioneren van de hand.

Exsanguinatie (verbloeding)

Exsanguinatie staat in de volksmond bekend als ‘uitbloeden’, en is meestal het gevolg van schade aan de slagader(s). Men richt zich hierbij vaak op de carotis, radiale, ulnaire of femorale slagaders. De dood kan hierbij direct optreden als gevolg van de ontbloeding van het lichaam of via totale hypovolemie (bloedverlies). Een hypovolemische shock is een shock die ontstaat omdat er te weinig bloed in de bloedvaten zit. Wanneer er te weinig bloed is, wordt de bloeddruk dusdanig laag dat het hart het bloed niet meer kan rondpompen. Dit kan ernstige gevolgen hebben, omdat het schade kan veroorzaken aan organen en uiteindelijk leidt tot het stilvallen van het lichaam.

Zelfdoding door polsen doorsnijden in bad.

Polsen doorsnijden

Bij het doorsnijden van de polsen probeert iemand een klasse 4 hemorragie (bloeding of overmatig bloedverlies) door traumatische bloedingen zelf toe te brengen. Dit houdt in dat men door de polsen snijdt en hierbij de pezen, de ulnaire en mediane zenuwen die de spieren van de hand controleren, kan beschadigen. Dit kan leiden tot tijdelijke of permanente vermindering van sensorische en motorische vaardigheden.

Keel doorsnijden

Een andere methode van exsanguinatie is het doorsnijden van de keel. Er wordt hierbij schade toegebracht aan de carotisslagader die bloed naar de hersenen voert. Het duurt niet langer dan enkele minuten om voldoende bloed te verliezen voor de dood. De dood kan ook worden veroorzaakt door bloed dat de luchtpijp verstopt. Bij het doorsnijden van de keel snijden mensen vaak de recurrens nervus laryngeus door, de zenuw die naar het strottenhoofd en de larynx gaat, en verliezen hierbij hun stem.

Hopelijk zal nooit de dag aanbreken dat je verantwoordelijk gesteld wordt voor het schoonmaken na een zelfmoord (poging). Mocht de situatie zich onverhoopt toch voordoen, weet dan dat onze schoonmaaktechnici 24/7 klaar staan om jou te ontzorgen.

Hulp nodig bij het schoonmaken na het doorsnijden van de polsen? Neem dan contact op met Frisse Kater BV. Wij zijn 24/7 inzetbaar en voeren werkzaamheden uit voor families, als woningbouwvereniging en andere partijen. Wij staan klaar om te helpen, wacht dus geen moment langer. Neem vrijblijvend contact met ons op via ons contactformulier, of mail / bel ons direct via info@frissekater.nl of 085 06 08 777.

(Like ons op Facebook en deel s.v.p. dit artikel via social media zodat je anderen hiermee kunt informeren.)

Over Frisse Kater B.V.

FRISSE KATER is opgericht in september 2014 en gespecialiseerd in het reinigen van extreme & uitzonderlijke situaties. Wij opereren landelijk en zijn 24/7, 365 dagen per jaar inzetbaar. De resultaten van ons werk zijn meer dan indrukwekkend. In tegenstelling tot andere reinigingsbedrijven houden wij ons (bijna) uitsluitend bezig met de reiniging van extreme & uitzonderlijke situaties. Hierin zijn wij beslist uniek in Nederland. Door deze specialisatie kunnen wij onze klanten compleet ontzorgen, en de persoonlijke aandacht geven die zij verdienen. Onze dienstverlening is altijd persoonlijk, met een ongeëvenaarde standaard van kwaliteit en service.

T: 085 06 08 777 E: info@frissekater.nl

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Ontvang de maandelijkse e-mail nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste Frisse Kater nieuws.