In de eerste acht maanden van 2020 werd er bijna 750 keer gealarmeerd voor een steekincident. Voor heel 2019 kwam de teller uit op 949. Met ons specialisme is het dan ook niet verassend dat wij met regelmaat worden ingeschakeld voor het schoonmaken na een steekpartij. Dit kan zijn voor het reinigen van met bloed besmeurde trappenhuizen, tot aan volledige woningen die compleet onder het bloed zitten.

24/7 schoonmaak van bloed | 085 06 08 777 | Actief door geheel Nederland

Wie is er verantwoordelijk voor de schoonmaak na een steekpartij?

Nadat er een steekpartij heeft plaatsgevonden wordt de locatie afgesloten door de politie voor onderzoek. Pas nadat het onderzoek is afgerond en de locatie is ‘vrijgegeven’ mag deze worden schoongemaakt.

Als het incident buiten in de openbare ruimte heeft plaatsgevonden wordt dit opgeruimd door de gemeente. Zij spoelen het bloed weg met water en een hogedrukreiniger. De gemeente is verder niet verantwoordelijkheid voor het opruimen van dergelijke gebeurtenissen.

Schoonmaak na steekpartij

Schoonmaken na een steekpartij is nooit een fijn gezicht.

Enkel bij zeer uitzonderlijke incidenten neemt de gemeente deze taak op zich. De locatie moet dan z.s.m. worden opgeruimd. Hiervoor huren zij dan een bedrijf in als het onze. Denk bijvoorbeeld aan een steekpartij met dodelijke afloop in een appartementencomplex waarbij enorm veel bloed is vrijgekomen. Om buurtbewoners hier niet mee te confronteren moet er direct actie ondernomen worden. De gemeente schiet de schoonmaakkosten dan voor en verhaalt deze later bij bijv. de woningbouwvereniging of de nabestaanden.

Bij velen bestaat er helaas nog de misconceptie dat de politie verantwoordelijk is voor de schoonmaak na een steekpartij. Dit is nooit en te nimmer het geval. De locatie wordt exact zo achtergelaten als deze wordt aangetroffen door de politie. Zij maken niet schoon.

In essentie betekent dit dus dat slachtoffers en / of nabestaanden direct verantwoordelijk zijn voor de schoonmaak in woningen waar een steekpartij heeft plaatsgevonden. Hetzelfde geldt voor de schoonmaak van bijvoorbeeld trappenhuizen, liften, werkplekken enz. De verantwoordelijkheid hiervoor ligt bij woningbouwverenigingen, bedrijven, verhuurders etc.

Schoonmaak na gewelddadig steekincident in trappenhuis.

Zelf schoonmaken

Het klinkt misschien vreemd dat men in Nederland zelf verantwoordelijk is voor de schoonmaak na een steekpartij. Vooral omdat alles zo goed geregeld lijkt te zijn in ons kleine kikkerland. Helaas zijn wij nog niet zo ver dat hier landelijke regelgeving voor is. Of dat slachtoffers en / of nabestaanden aanspraak kunnen doen op financiële hulp voor het dekken van de schoonmaakkosten.

Omdat steekpartijen zeer gewelddadige, traumatische incidenten zijn met vaak grote hoeveelheden bloedverlies raden wij nooit aan om de schoonmaak zelf uit te voeren. Blootstelling aan bloed kan gevaarlijk zijn. Er moet nooit onachtzaam omgegaan worden met het schoonmaken van bloed.

Het opruimen van bloed kan enorm gevaarlijk zijn. Je kan tijdens het schoonmaken blootgesteld worden aan diverse bloed overdraagbare ziekteverwekkers zoals Hepatitis B, Hepatitis C, MRSA, en andere ziektes.

Ook opgedroogd bloed kan gevaren met zich meebrengen. Sommige virussen kunnen dagen buiten het lichaam overleven en hierdoor nog steeds voor infecties kunnen zorgen. Het Hepatitis B virus bijvoorbeeld kan ongeveer een week overleven in opgedroogd bloed. Hepatitis C kan tot vier dagen overleven.

Bloed is vaak ook erg hardnekkig. Je zult al snel zien dat een ongetraind persoon tijdens het schoonmaken gefrustreerd raakt, en als gevolg nog harder gaat schrobben en boenen. Dit creëert een nog groter risico dat het bloed alle kanten op spettert, en voor een mogelijke infectie zorgt.

Vaak zien we dat men ook verkeerdere beschermingsmaterialen en chemicaliën gebruiken wanneer zij zelf dit soort incidenten proberen op te ruimen. Dit is mogelijk nog gevaarlijker dan het schoonmaken zonder beschermingsmaterialen omdat het een gevoel van schijnveiligheid creëert.

LEES OOK: BLOED SCHOONMAKEN EN VERWIJDEREN: HOE GEVAARLIJK IS HET?

Ons advies is daarom om grote hoeveelheden bloed (alles groter dan het formaat van een eetbord) aan getrainde professionals over te laten. We kunnen het bloed niet alleen op efficiënte en veilige wijze verwijderen. Maar na afloop ook alle oppervlakken desinfecteren en indien nodig ontgeuren. Ook kunnen wij al het bebloede materiaal op veilige wijze afvoeren als medisch afval.

Hulp nodig bij het schoonmaken en verwijderen van bloed na een steekpartij? Neem dan contact op met de Frisse Kater. Wij zijn 24/7 inzetbaar en voeren werkzaamheden uit voor families, als woningbouwvereniging en andere partijen. Wij staan klaar om te helpen, wacht dus geen moment langer. Neem vrijblijvend contact met ons op via ons contactformulier, of mail / bel ons direct via info@frissekater.nl of 085 06 08 777.

(Like ons op Facebook en deel s.v.p. dit artikel via social media zodat je anderen hiermee kunt informeren.)

Over Schoonmaakbedrijf Frisse Kater

FRISSE KATER is opgericht in september 2014 en gespecialiseerd in het reinigen van extreme & uitzonderlijke situaties. Wij opereren landelijk en zijn 24/7, 365 dagen per jaar inzetbaar. De resultaten van ons werk zijn meer dan indrukwekkend. In tegenstelling tot andere reinigingsbedrijven houden wij ons (bijna) uitsluitend bezig met de reiniging van extreme & uitzonderlijke situaties. Hierin zijn wij beslist uniek in Nederland. Door deze specialisatie kunnen wij onze klanten compleet ontzorgen, en de persoonlijke aandacht geven die zij verdienen. Onze dienstverlening is altijd persoonlijk, met een ongeëvenaarde standaard van kwaliteit en service.

T: 085 06 08 777 E: info@frissekater.nl