Schoonmaak na overlijden / zelfmoord door vuurwapen

Frisse Kater B.V. | 10+ Jaar Ervaring | 085 06 08 777

In Nederland komen er ongeveer 300 mensen per jaar terecht op de spoedeisende hulp waarbij sprake is van letsel door een schot van een vuurwapen. Vrijwel alle slachtoffers van vuurwapengeweld zijn man (94%).

Vuurwapengeweld in Nederland is nauw verweven met het criminele milieu. Bijna de helft van alle fatale schietpartijen is te relateren aan criminele activiteiten en georganiseerde misdaad. Bij niet-fataal vuurwapengeweld is minstens een derde van de te linken aan het criminele milieu.

overlijden zelfmoord vuurwapen
Vuurwapengeweld kan veel bloedverlies veroorzaken.

Categorieën schietincidenten

Wanneer er een schietincident plaatsvindt, of dat nou een moord of zelfdoding betreft, is het altijd een traumatische ervaring voor een ieder die hierbij betrokken is. Schietpartijen met dodelijke afloop kunnen verschillende oorzaken hebben zoals politie gerelateerd geweld, zelfverdediging, zelfmoord, moord of de nalatige opslag van vuurwapens.

Nalatigheid

Een vuurwapen moet altijd behandeld worden alsof het geladen is. Dat is de eerste regel van vuurwapenveiligheid. Toch kunnen zelfs ervaren vuurwapeneigenaren nalatig worden in hun omgang met vuurwapens waardoor ongelukken, soms met dodelijke afloop, kunnen plaatsvinden.

Moord

Er worden circa 130 moorden per jaar gepleegd in Nederland. Het overgrote deel hiervan zijn mannen. Een op de zeven gevallen betreft een afrekening in het criminele circuit. Mannen worden in driekwart van de gevallen omgebracht met een vuurwapen of steekwapen.

Bij vrouwen vinden de moorden in de meeste gevallen thuis plaats. Het overgrote deel komt te overlijden door verwurging, verstikking of met een slag- of steekwapen. Ongeveer een vijfde van de vermoorde vrouwen in Nederland wordt doodgeschoten.

Fataal vuurwapengeweld – dus moord en doodslag gepleegd met vuurwapens – is gehalveerd sinds de jaren 90. In 1999 werden er nog 100 vuurwapendoden geregistreerd; de afgelopen jaren zijn het er tussen de 35 en 40. Legaal vuurwapenbezit in Nederland is relatief zeldzaam als je het vergelijkt met andere Europese landen. De meerderheid van alle schietincidenten wordt gepleegd met illegale wapens.

Zelfmoord

Bij 4% van de zelfdodingen in Nederland wordt een vuurwapen gebruikt. Het overgrote deel hiervan betreft mensen die bij de politie en koninklijke marechaussee werkzaam zijn. Bijna de helft van deze groep gebruikt een vuurwapen als zij besluiten zelfmoord te plegen. Personen die zelfmoord proberen te plegen met een vuurwapen slagen veel vaker dan degenen die een andere methode gebruiken zoals verhanging of het doorsnijden van de polsen.

Huiselijk geweld

Huiselijk geweld eindigt waarschijnlijker met de dood als er een vuurwapen in huis is. De toegang tot een vuurwapen door de gewelddadige partner vergroot het risico op doodslag met acht keer voor vrouwen in fysiek gewelddadige situaties.

Reiniging na dodelijk ongeval.

Overlijden door shotgun

Moorden en zelfdodingen waarbij een shotgun is gebruikt vanaf korte afstand creëren enorm veel bloed, bot en zacht weefsel dat opgeruimd zal moeten worden. Schoten met een shotgun op het hoofd zullen de schedel verpulveren waardoor menselijke resten vaak achterblijven op muren, plafonds en vloeren. Het bloed zal zich over een redelijk groot gebied verspreiden. Bij shotgun incidenten is het niet ongebruikelijk om bloed, bot, huid en haar op onverwachte plekken aan te treffen.

Overlijden door groot kaliber geweren

Kogels hebben de neiging om het menselijk lichaam te doorboren, tenzij het botweefsel raakt. In veel gevallen vernietigt de hoge snelheidsimpact vaak het bot en duwt het naar buiten. De kogel kan in muren achter het slachtoffer belanden en hierbij biologisch materiaal in wandholtes achterlaten. De uitgangswonden op het lichaam zijn zeer groot en veroorzaken veel bloedverlies. In de meeste gevallen verspreid het bloed zich over een groot oppervlak.

Overlijden door pistolen

Full metal jacket (FMJ) munitie is de meest voorkomende kogel bij het gebruik van pistolen. Net als bij groot kaliber geweren gaan FMJ-kogels vaak dwars door het lichaam heen. Hollow points (JHP, HP) zijn het meest gebruikelijk bij wetshandhaving personeel. Deze kogels zijn ontworpen om uit te zetten en veroorzaken de meeste weefselschade.

Wanneer een persoon wordt neergeschoten met een vuurwapen van een kleiner kaliber zal er aanzienlijk minder fysiek trauma zijn dan bij grotere kalibers. De kans is ook groter dat zij zullen blijven vechten voor hun leven voordat zij bezwijken aan bloedverlies. Als er wordt geschoten om iemand uit te schakelen, zullen er waarschijnlijk meerdere kogels worden afgeschoten. Bloed verspreidt zich niet enkel via de schotwond(en) maar ook via voetverkeer.

Hulp nodig bij het schoonmaken na een moord of zeldoding door een vuurwapen? Neem dan contact op met Frisse Kater BV. Wij zijn 24/7 inzetbaar en voeren werkzaamheden uit voor families, als woningbouwvereniging en andere partijen. Wij staan klaar om te helpen, wacht dus geen moment langer. Neem vrijblijvend contact met ons op via ons contactformulier, of mail / bel ons direct via info@frissekater.nl of 085 06 08 777.

(Like ons op Facebook en deel s.v.p. dit artikel via social media zodat je anderen hiermee kunt informeren.)

Over Frisse Kater B.V.

FRISSE KATER is opgericht in september 2014 en gespecialiseerd in het reinigen van extreme & uitzonderlijke situaties. Wij opereren landelijk en zijn 24/7, 365 dagen per jaar inzetbaar. De resultaten van ons werk zijn meer dan indrukwekkend. In tegenstelling tot andere reinigingsbedrijven houden wij ons (bijna) uitsluitend bezig met de reiniging van extreme & uitzonderlijke situaties. Hierin zijn wij beslist uniek in Nederland. Door deze specialisatie kunnen wij onze klanten compleet ontzorgen, en de persoonlijke aandacht geven die zij verdienen. Onze dienstverlening is altijd persoonlijk, met een ongeëvenaarde standaard van kwaliteit en service.

T: 085 06 08 777 E: info@frissekater.nl

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Ontvang de maandelijkse e-mail nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste Frisse Kater nieuws.