Het onverwacht overlijden van een dierbare of bekende is iets waar niemand zich mentaal of emotioneel op kan voorbereiden. Vooral als het een onopgemerkt overlijden betreft. Helaas bestaat er in Nederland nog het idee dat de schoonmaak na overlijden door de nabestaanden zelf verricht moet worden. Of, dat dit aan te raden is als ‘verwerkings- of afsluitingsproces’. Dit is niet het geval, en wij raden zelf schoonmaken absoluut niet aan. Wij staan 24/7 klaar om u te helpen in moeilijke tijden. Onze getrainde schoonmaaktechnici maken niet enkel schoon, maar zij ontsmetten en ontgeuren de ruimte ook compleet. Na ons vertrek is het alsof er nooit iets is gebeurd.
24/7 schoonmaak na overlijden | 085 06 08 777 | Actief door geheel Nederland
Schoonmaak na overlijden is specialistisch werk
De schoonmaak na overlijden en onopgemerkte dood is een zeer specialistische vorm van reiniging die niet zomaar uitgevoerd kan worden door de eerste de beste schoonmaker. Het incorrect reinigen van een ruimte waarin een persoon is overleden kan tot allerlei gezondheidsrisico’s leiden voor zowel de schoonmaker, als huidige en toekomstige bewoners van de ruimte. Ruimtes bevuild met grote hoeveelheden bloed en lichaamsvloeistoffen kunnen schadelijke bloedoverdraagbare ziekteverwekkers bevatten. Zoals: HIV, hepatitis B, hepatitis C, en MRSA. Kennis, expertise en aandacht zijn dus een absolute vereiste.
Schoonmaak na overlijden als ‘afsluitingsproces’
Sommige personen zien de schoonmaak na overlijden als een afsluitingsproces of manier om het verdriet te verwerken. Echter moet hier niet zo gemakkelijk over gedacht worden. Mensen rouwen op verschillende manieren. Er is geen universeel ‘vijf-staps’ rouwproces dat op iedereen toepasbaar is. Mensen rouwen op hun eigen tempo, met hun eigen mix van emoties, en hun eigen culturele achtergrond die bepaalt hoe zij denken over de dood. Maar iedereen heeft hetzelfde doel: de overleden persoon blijven herdenken, maar tegelijkertijd ook door kunnen gaan met het leven.
Voor sommigen lijkt het schoonmaken na overlijden van een dierbare een verstandig onderdeel van dit proces. Maar het schoonmaken kan niet vergeleken worden met het opbergen en uitruimen van iemands bezittingen na overlijden. Een manier om herinneringen op te halen aan de overleden persoon, hem of haar te herdenken, en de verdrietige periode af te sluiten. Een bitterzoet proces.
Schoonmaak na overlijden is confronterend en traumatisch
We kunnen je vertellen dat de schoonmaak verre van bitterzoet zal zijn, noch mooi. Zelfs een ’simpel’ overlijden, zonder geweld of ontbinding, kan een zeer onaangename ervaring zijn om mee te maken. De ruimte kan medisch, rommelig, misselijkmakend, en soms zelfs schokkend zijn. De geuren en beelden waar je mee geconfronteerd wordt zijn moeilijk om kwijt te raken, en niet de soort zaken die je als herinnering aan iemand wilt overhouden.
Het is nog bedroevender wanneer de herinneringen zijn verbonden aan een woning. Het is dan ook niet ongebruikelijk dat sommige personen besluiten te verhuizen nadat ze een traumatisch incident meemaken. De ruimte zal voor altijd verbonden zijn aan de herinnering van hetgeen dat heeft plaatsgevonden. Als het desbetreffende overlijden al zwaar was, dan kan de schoonmaak na overlijden net zo traumatisch zijn. De mix van het normale plezierige aspect van je woning gemengd met de vreemde kant van de dood is een verontrustende combinatie.
Wij staan 24/7 paraat om te helpen met de reiniging na overlijden / onopgemerkte dood.
Wie is er verantwoordelijk voor de schoonmaak na overlijden?
In tegenstelling tot wat veel mensen denken is de politie niet verantwoordelijk voor de schoonmaak na overlijden. Zij maken een plek van overlijden dan ook nooit schoon. Wettelijk gezien valt de verantwoordelijkheid hiervoor altijd bij de directe familie (i.e. erfgenamen). Indien zij de erfenis verwerpen vervalt ook hun verantwoordelijkheid voor de schoonmaak en ontruiming.
Alhoewel het schoonmaken en ontruimen van een woning na overlijden de verantwoordelijkheid is van de directe familie. Betekent dit natuurlijk niet dat u de werkzaamheden ook daadwerkelijk zelf hoeft uit te voeren. Sterker nog, wij raden dit ten strengste af.
Waarom niet zelf schoonmaken na overlijden of onopgemerkte dood?
Wanneer een lichaam wordt gevonden en het ontbindingsproces al is begonnen, moet het ontsmettingsproces worden uitgevoerd door professioneel opgeleide schoonmaaktechnici om de huidige en toekomstige bewoners van de woning te beschermen. Het menselijk lichaam begint 15 minuten nadat het hart stopt met kloppen te ontbinden. De bacteriën die zich van nature in het lichaam bevinden beginnen deze dan van binnenuit op te eten. Deze bacteriën produceren gassen die ervoor zorgen dat het lichaam zichzelf opblaast als een ballon. Uiteindelijk zorgt dit proces ervoor dat het lichaam scheurt waardoor lichaamssappen weglopen uit het lichaam.
Hiernaast zijn er ook insecten aanwezig tijdens het bovenstaande proces. Ze leggen eieren in open wonden, de ogen, neus en mond. Deze eieren ontwikkelen zich tot maden. De maden eten het lichaam op en ontwikkelen zich uiteindelijk ook weer tot vliegen waarna het proces zich weer herhaalt. De eerste vliegen kunnen al binnen 15 minuten na het overlijden verschijnen.
Ontbinding brengt gevaren met zich mee
Soms kunnen er dagen, weken of zelfs maanden voorbijgaan voordat het ontbindingsproces wordt opgemerkt. De GGD Amsterdam meldt bijvoorbeeld dat er in Amsterdam om de dag het lijk van iemand wordt aangetroffen die langer dan 24 uur dood is. Wij krijgen zelf meerdere van zulke verzoeken per week binnen. Gedurende deze periode zullen zeer extreem onaangename geuren, (vormen van zwaveldioxide), de ruimte doordringen en zich gaan vestigen in meubels en andere voorwerpen en oppervlakken.
Hiernaast is er ook een direct gevaar voor de gezondheid wanneer men zelf gaat schoonmaken. Gebrek aan kennis over de schoonmaak na overlijden kan tot allerlei ziektes leiden zoals hepatitis A, B, C, D, E en G. Maar ook HIV, en HTLV-I.
De schoonmaak na overlijden is al met al dus een complexe, lange taak. De periode van rouw is een tijd om te reflecteren, samen te zijn met je dierbaren, en zorg te dragen voor je eigen mentale gezondheid – en dat komt bovenop alle praktische zaken die er geregeld moeten worden na een overlijden. Waarom zou je meer stress en uren bovenop deze mix toevoegen?
De schoonmaak na overlijden kan zeer confronterend zijn voor nabestaanden.
Professionele schoonmaak na overlijden of onopgemerkte dood
Het schoonmaken van een ruimte waarin iemand is overleden en is gaan ontbinden omvat – maar is niet beperkt tot – het desinfecteren, herstellen, verwijderen en verpakken voor verwijdering van alle materialen die een ’biohazardous infectiegevaar vormen’, en voorwerpen die besmet zijn geraakt met lichaamssappen, (bloed, urine etc.), en onaangename geuren.
De eerste stap
In de praktijk betekent dit dat wij bij aankomst op een overlijdenslocatie eerst een plan van aanpak maken betreffende wat er moet gebeuren om de ruimte weer naar een normale, veilige toestand te brengen. Alle vervuilde voorwerpen en oppervlakken worden geïdentificeerd en schoongemaakt. Indien deze niet schoon te maken zijn worden deze, waar mogelijk, verwijderd als medisch afval.
De tweede stap
Na de eerste fase oogt de ruimte ‘schoon’, maar zit natuurlijk nog vol met bacteriën. Voegen, beton, houten vloeren, en ondervloeren kunnen potentieel allemaal besmet zijn en daarmee dus een gevaar voor de gezondheid vormen. Onze schoonmaaktechnici zijn getraind in het professioneel ontsmetten van vervuilde ruimtes, en hebben de benodigde know-how wanneer het aankomt op het gebruik van desinfectiemiddelen. Wij werken met verschillende soorten desinfectiemiddelen, en kiezen altijd een gepast product voor de typen bacteriën en virussen die bestreden moeten worden. Een natuurlijk overlijden is namelijk anders dan een situatie waarbij iemand bijvoorbeeld is overleden aan MRSA of Ebola.
De derde stap
Wanneer de ruimte is schoongemaakt en lokaal gedesinfecteerd, volgt de laatste stap: totale desinfectie. Hierbij wordt de gehele ruimte / woning van top tot teen gedesinfecteerd. Tijdens dit proces wordt de ruimte / woning ook compleet ontgeurd zodat toekomstige bezoekers geen last hebben van onaangename geuren zoals lijklucht. Nadat dit proces is voltooid kan een ieder met een gerust hart de ruimte / woning binnenstappen. Zonder te hoeven vrezen voor mogelijke gezondheidsrisico’s.
Getrainde schoonmaaktechnici
Onze schoonmaaktechnici werken volgens strenge standaarden en worden intern opgeleid gedurende een 2-jarig opleidingstraject. Daarnaast is er te alle tijden een supervisor aanwezig tijdens de werkzaamheden om minder ervaren werknemers te ondersteunen. Onze werkwijze is zeer net en effectief. We zijn geen ontruimingsbedrijf dat binnenkomt en alles weggooit, dat kan iedereen namelijk wel. Onze schoonmaaktechnici zullen altijd proberen om de ruimte zo schoon mogelijk achter te laten met zo min mogelijk schade. Indien nodig zullen we persoonlijke eigendommen en aangetaste oppervlakken zoals vloeren afbreken en verwijderen volgens de wetgevingen omtrent medisch afval. Wij hebben tevens ook een vergunning hiervoor, medisch afval mag namelijk niet door iedereen afgevoerd worden.
Laat ons u helpen
Het overlijden van een dierbare is een van de zwaarste ervaringen waar iemand mee zal kampen gedurende zijn leven. Iedereen heeft zijn eigen proces om hiermee om te gaan – of niet mee om te gaan. Ook wij hebben hier persoonlijke ervaringen mee, maar onze ervaringen zijn niet de jouwe. We willen je enkel laten weten dat we klaar staan om te helpen. Wij kunnen niet met je rouwen, maar wel de schoonmaak na overlijden verzorgen, zodat jij je kan richten op hetgeen dat echt belangrijk is.
Onze schoonmaaktechnici zijn 24/7 inzetbaar en voeren werkzaamheden uit voor families, als woningbouwvereniging en andere partijen. Wij staan klaar om te helpen, wacht dus geen moment langer. Neem vrijblijvend contact met ons op via ons contactformulier, of mail / bel ons direct via info@frissekater.nl of 085 06 08 777.
Bekijk onze brochure online Download onze brochure
Voorbeelden van ons werk
De foto’s hieronder geven een goed beeld van het werk dat wij uitvoeren tijdens de schoonmaak na overlijden. Meer foto’s bekijken? Bezoek dan onze Flickr pagina of ons YouTube kanaal voor video’s van eerder uitgevoerde opdrachten.
Veelgestelde vragen
Maken jullie de gehele woning schoon?
Nee. Als u ons inschakelt voor de schoonmaak na overlijden maken wij enkel de plek van overlijden schoon. Alle vervuiling die tijdens of na het overlijden is vrijgekomen wordt door ons verwijderd. Hierna desinfecteren en ontgeuren wij de plek van overlijden. Al het medisch afval wordt door ons afgevoerd. Mocht u na afloop de gehele woning door ons willen laten ontruimen en/of schoonmaken dan is dat ook mogelijk. Wij plannen dan een andere afspraak voor u in.
Hoeveel kost het schoonmaken na een overlijden?
De totaalprijs voor de schoonmaak na overlijden varieert per opdracht. Ieder overlijden is vanzelfsprekend anders. Wij bespreken telefonisch met u de situatie en stellen enkele vragen waarna wij direct een prijsopgave geven. Dit is altijd een totaalprijs. Geen onverwachte verassingen achteraf dus.
Werken jullie door heel Nederland?
Ja. Wij zijn 24/7 inzetbaar door heel Nederland. Bij spoed kunnen wij vaak al binnen 1 tot 4 uur op locatie zijn.
Voeren jullie het werk zelf uit?
Ja. Wij werken nooit met externe partijen. Al het werk wordt uitgevoerd door onze eigen schoonmaaktechnici die intern bij ons zijn opgeleid. Wij hebben tevens alle benodigde middelen en materialen altijd ruim op voorraad. Hierdoor kunnen wij snel schakelen en alles zelf oplossen.
Krijgen jullie alles schoon?
Ja. Na ons vertrek kunt u ervan verzekerd zijn dat de plek van overlijden grondig en compleet is gereinigd. Inclusief de lijklucht. U kunt met een gerust hart de woning betreden en alles aanraken zonder angst op infectie.