Schoonmaak na overlijden: Natuurlijke en niet natuurlijke dood – De verschillen
Frisse Kater B.V. | 10+ Jaar Ervaring | 085 06 08 777
Schoonmaak na overlijden is een zeer breed begrip dat veel verschillende situaties omvat. In dit blog-artikel willen we meer duidelijkheid scheppen over dit onderwerp door veelgestelde vragen te beantwoorden.
Wat is schoonmaak na overlijden?
Schoonmaken na overlijden, in de meest complete vorm, betreft het schoonmaken, desinfecteren (i.e. reinigen) en ontgeuren van een plek van overlijden. Hoe de schoonmaak er werkelijk uitziet varieert enorm per situatie en persoon die de werkzaamheden uitvoert.
Op het meest simplistische niveau omvat de schoonmaak na overlijden enkel het schoonmaken van oppervlakken die bevuild zijn geraakt vlak voor, tijdens en (direct) na een overlijden. Denk bijvoorbeeld aan het opdweilen met water en sop van een plas bloed of lijkvocht dat is achtergebleven nadat het lichaam is verwijderd door de uitvaartondernemer. De persoon die de schoonmaak uitvoert doet niks meer en niks minder dan de visuele vervuiling verwijderen.
Deze manier van schoonmaken is vanzelfsprekend zeer beperkt, en wordt enkel zo uitgevoerd als nabestaanden de schoonmaak zelf uitvoeren of dit uitbesteden aan een firma / persoon die geen ervaring heeft met de schoonmaak na overlijden. Het idee is vaak, ‘als ik niks meer zie zal het wel goed zijn’.
Er wordt namelijk enkel gefocust op de ‘visuele’ vervuiling. Alle schadelijke bacteriën en virussen blijven present, evenals de onaangename geur die in dit soort situaties aanwezig kan zijn. Ook komt het met regelmaat voor dat vloeistoffen doorsijpelen. Een ruimte kan er hierdoor ‘schoon’ uitzien maar mogelijk bevindt er zich nog vervuiling op plekken die niet direct zichtbaar zijn.
Om een complete schoonmaak na overlijden uit te kunnen voeren ben je altijd aangewezen op professionals. Professionals hebben namelijk toegang tot duizenden verschillende soorten middelen, materialen en machines. In combinatie met hun jarenlange ervaring en expertise kunnen zij een ruimte weer veilig en bewoonbaar krijgen.
De verschillende soorten vervuiling worden op zorgvuldige wijze verwijderd met gepaste schoonmaakmiddelen. Indien nodig worden stukken vloer of muur uitgebroken. Nadat alle visuele vervuiling is verwijderd worden de oppervlakken gedesinfecteerd en wordt de ruimte ontgeurd. Het aanwezige afval wordt ingepakt en getransporteerd als medisch afval waarna het bij een geschikte afvalverwerker wordt aangeboden ter verbranding.
Na afronding van de werkzaamheden is de ruimte direct weer op veilige wijze bewoonbaar, of is deze gereed voor eventuele renovatie- / herstelwerkzaamheden.
Schoonmaak na overlijden bij een natuurlijke en niet natuurlijke dood
Schoonmaak na overlijden is zelden vereist bij een natuurlijke dood. Het kan gebeuren dat er wat vloeistof verlies is zoals urine, maar dit wordt vaak door familie, vrienden of kennissen zelf opgeruimd zonder ernstig gevaar voor de gezondheid. Een uitzondering hierop is als het overlijden plaatsvindt door ziekte en/of gepaard gaat met een ‘onopgemerkt overlijden’.
Bij ziekte kun je denken aan zaken zoals een maagbloeding of alcoholverslaving. Met regelmaat verliezen mensen dan gedurende de periode naar, tijdens en vlak na het overlijden vloeistof (urine, ontlasting, bloed etc.). Indien dit aanzienlijke hoeveelheden zijn is het aan te raden een professioneel schoonmaakteam in te schakelen.
Een onopgemerkt overlijden (lijkvinding) is wanneer de persoon alleen komt te overlijden, in een niet-medische omgeving. Na het overlijden start het ontbindingsproces. Gedurende het ontbindingsproces komen er vloeistoffen vrij uit het lichaam (i.e. lijkvocht).
Hoeveel vervuiling overlijden door ziekte en/of onopgemerkt overlijden uiteindelijk veroorzaakt verschilt enorm per situatie. Er zijn hier ook geen harde richtlijnen voor. De situatie moet daarom per overlijdensgeval worden bekeken.
Een niet natuurlijke dood is een dood ten gevolge van een ongeval, verdrinking, verbranding, verstikking, verslikking, vergiftiging, overdosis drugs of medicijnen, zelfdoding, hulp bij zelfdoding, euthanasie, late zwangerschapsafbreking, en overlijden ten gevolge van een strafbaar feit.
Een schoonmaak na overlijden is soms vereist bij een niet natuurlijke dood. De wijze van overlijden is hierbij belangrijk, en of het wel of niet een onopgemerkt overlijden betreft. Iemand die komt te overlijden door bijvoorbeeld verbranding of verhanging zal een andere situatie achterlaten dan iemand bij een medicijnen overdosis.
Hulp nodig bij de schoonmaak na overlijden? Neem dan contact op met Frisse Kater BV. Wij zijn 24/7 inzetbaar en voeren werkzaamheden uit voor families, als woningbouwvereniging en andere partijen. Wij staan klaar om te helpen, wacht dus geen moment langer. Neem vrijblijvend contact met ons op via ons contactformulier, of mail / bel ons direct via info@frissekater.nl of 085 06 08 777.
(Like ons op Facebook en deel s.v.p. dit artikel via social media zodat je anderen hiermee kunt informeren.)
Over Frisse Kater B.V.
FRISSE KATER is opgericht in september 2014 en gespecialiseerd in het reinigen van extreme & uitzonderlijke situaties. Wij opereren landelijk en zijn 24/7, 365 dagen per jaar inzetbaar. De resultaten van ons werk zijn meer dan indrukwekkend. In tegenstelling tot andere reinigingsbedrijven houden wij ons (bijna) uitsluitend bezig met de reiniging van extreme & uitzonderlijke situaties. Hierin zijn wij beslist uniek in Nederland. Door deze specialisatie kunnen wij onze klanten compleet ontzorgen, en de persoonlijke aandacht geven die zij verdienen. Onze dienstverlening is altijd persoonlijk, met een ongeëvenaarde standaard van kwaliteit en service.