Schoonmaak na overlijden door brand (zelfverbranding)

Frisse Kater B.V. | 10+ Jaar Ervaring | 085 06 08 777

Het is iets waarvan je hoopt het nooit mee te moeten maken, maar toch overlijden in Nederland jaarlijks tientallen mensen door woningbranden. Het merendeel van de fatale woningbranden wordt veroorzaakt door menselijke fouten, zoals bijvoorbeeld onvoorzichtigheid bij roken, of technische apparatuur.

Incidenten waarin mensen vuur gebruiken bij een poging tot of het plegen van zelfmoord zijn niet gebruikelijk. Poging tot zelfmoord door verbranding, oftewel ‘zelfverbranding’, is dan ook niet veelvoorkomend in westerse landen en vormt 2 tot 6 procent van de opnames in brandwondencentra.

Bij zelfverbranding is er vaak een diagnose van geestesziekte, en lijdt de persoon aan stress. Schizofrenie, depressie en persoonlijkheidsstoornissen zijn hierbij de meest gediagnosticeerde aandoeningen.

Overlijden door verbranding.
Overlijden door verbranding.

Dood door verbranding

Dood door verbranding is de meeste drastische methode van zelfmoord, en een van de meest pijnlijke vormen van overlijden. De pijn is het grootst aan het begin, voordat de vlammen de zenuwen verbranden. Daarna doet de verbrande huid geen pijn meer. De meeste slachtoffers sterven door verstikking omdat de vlammen de luchtwegen, en vooral de longen, beschadigen. Sommige mensen sterven onmiddellijk. Anderen overlijden binnen enkele dagen door verstikking.

Schoonmaak na dood door verbranding

Hoewel brand- en rookschade enorme schade kan achterlaten, kan dit vaak goed worden hersteld d.m.v. de correcte schoonmaak- en ontgeuringsmethoden. Afhankelijk van de omvang en ernst van de schade, kan er besloten worden welke schoonmaakmethode het beste ingezet kan worden om de ruimtes te herstellen en deodoriseren.

Omdat een overlijden door verbranding zeer ingrijpend is voor nabestaanden, worden de schoonmaakwerkzaamheden door ons vaak in twee fases verdeeld. De eerste fase omvat het schoonmaken van de plek van overlijden.

De tweede fase bestaat uit het leegruimen en schoonmaken van de (gehele) woning. Dit kan d.m.v. natte reiniging, oftewel het schoonmaken met op water gebaseerd oplossingen. Of droge reiniging, met behulp van droge gomgummen, droge sponzen, HEPA-stofzuigers en meer. Het kan ook zo zijn dat beide methodes worden ingezet.

Na het schoonmaken van de woning en inhoud hiervan moeten de ruimtes worden ontgeurd, en mogelijk ook worden afgedicht met een coating. Dit is een essentieel onderdeel van de schoonmaak om de geuren die achterblijven na brand- en rookschade te elimineren.

Voorbeeld schoonmaak na dood door verbranding

Dit betrof een opdracht waarbij de bewoner was overleden na een kortstondige, maar zeer felle brand. Hij had een zware alcoholverslaving, en was waarschijnlijk door de alcohol ingedommeld terwijl hij nog een brandende sigaret in de hand vasthield. Kort hierna ontstond er een steekvlam waardoor de bewoner levend verbrande, en de begane grond zware brand- en rookschade opliep. Zijn verbrande lichaam werd pas na een tot twee dagen gevonden.

Omdat het een zeer traumatisch incident betrof was het verdriet voor de nabestaanden enorm. Er is daarom besloten om eerst de plek van overlijden te reinigen, en daarna pas de rest van de woning. Op deze manier konden de nabestaanden namelijk nog een ronde door de woning maken, en op eigen wijze afscheid nemen van hun overleden familielid.

In de hoek waar de brand was uitgebroken leek het alsof er een bom was ontploft. Er was een enorme zwarte vlek die een groot gedeelte van de muur en het plafond bedekte. Ook stond er een half afgebrand tweepersoons bankstel. Een lichte klap op het bankstel was voldoende om deze te doen verpulveren.

Gedurende de eerste fase hebben wij de hoek van het incident grotendeels leeggeruimd en schoongemaakt. De sfeer die in de woning hing was echter dusdanig akelig dat we de nabestaanden adviseerden om de woning nog niet te betreden. Naast de brand- en rookschade, lagen er overal ook lege flessen sterke drank, en de woning was jarenlang niet schoongemaakt.

Wij zijn enkele dagen later gestart met de tweede fase, waarbij de gehele inboedel door ons werd verwijderd, en de woning een grondige schoonmaakbeurt kreeg inclusief het verwijderen van de roetaanslag en het aanbrengen van een coating op het plafond.

Door alle schade was het nog steeds duidelijk te zien dat er een fikse brand had plaatsgevonden, maar er hing nu een andere sfeer. Een die meer sereen was en niet meer werd overschaduwd door het akelige voorval. De nabestaanden konden nu, zonder nog verder getraumatiseerd te worden, afscheid nemen van hun familielid en hierna de woning laten herstellen.

Hulp nodig bij het schoonmaken na een overlijden door brand? Neem dan contact op met Frisse Kater BV. Wij zijn 24/7 inzetbaar en voeren werkzaamheden uit voor families, als woningbouwvereniging en andere partijen. Wij staan klaar om te helpen, wacht dus geen moment langer. Neem vrijblijvend contact met ons op via ons contactformulier, of mail / bel ons direct via info@frissekater.nl of 085 06 08 777.

(Like ons op Facebook en deel s.v.p. dit artikel via social media zodat je anderen hiermee kunt informeren.)

Over Frisse Kater B.V.

FRISSE KATER is opgericht in september 2014 en gespecialiseerd in het reinigen van extreme & uitzonderlijke situaties. Wij opereren landelijk en zijn 24/7, 365 dagen per jaar inzetbaar. De resultaten van ons werk zijn meer dan indrukwekkend. In tegenstelling tot andere reinigingsbedrijven houden wij ons (bijna) uitsluitend bezig met de reiniging van extreme & uitzonderlijke situaties. Hierin zijn wij beslist uniek in Nederland. Door deze specialisatie kunnen wij onze klanten compleet ontzorgen, en de persoonlijke aandacht geven die zij verdienen. Onze dienstverlening is altijd persoonlijk, met een ongeëvenaarde standaard van kwaliteit en service.

T: 085 06 08 777 E: info@frissekater.nl

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Ontvang de maandelijkse e-mail nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste Frisse Kater nieuws.