Momenteel is de wereld in de ban van het coronavirus (SARS-CoV-2). De ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt wordt COVID-19 genoemd. Het huidige coronavirus behoort tot de coronaviridae familie, een grote familie van RNA-virussen met een omhulsel en positief enkelstrengs RNA. Coronavirussen worden meestal overgedragen via grote respiratoire druppeltjes en contact met het virus, maar er zijn ook theorieën over andere vormen van overdracht.

24/7 professionele desinfectie | 085 06 08 777 | Actief door geheel Nederland

Hoe lang het coronavirus exact kan overleven en onder welke condities is momenteel nog niet bekend. Afgaande op studies m.b.t. andere soorten coronavirussen, weten we dat het coronavirus enkele dagen kan overleven op verschillende soorten oppervlakken. Goed schoonmaken is dan ook geen overbodige luxe.

In dit blog-artikel bieden wij een algemene uitleg omtrent het schoonmaken en reinigen van kamers en ruimtes buiten ziekenhuisomgevingen om. Denk hierbij aan het schoonmaken van leslokalen, kantoorruimtes, woningen, openbaar vervoer, etc. waar een persoon besmet met het coronavirus is geweest voordat hij of zij werd opgenomen in het ziekenhuis. De vermelde informatie is gebaseerd op richtlijnen van het ECDC en andere internationale adviesorganen. De gegeven adviezen omtrent het schoonmaken en reinigen zijn gebaseerd op wat wetenschappers momenteel weten over het coronavirus.

coronavirus schoonmaken reinigen

Een van onze collega’s aan het werk met een gezichtsmasker.

Welke ontsmettingsmiddelen werken tegen het coronavirus?

Omdat het virus mogelijk meerdere dagen kan overleven, moeten ruimtes en gebieden die mogelijk besmet zijn geraakt met het coronavirus worden gesaneerd alvorens deze weer worden gebruikt. Dit moet gebeuren met producten die antibacteriële agentia bevatten en effectief zijn bewezen tegen coronavirussen. Alhoewel er nog niet genoeg specifiek bewijs beschikbaar is omtrent de werkzaamheid van desinfectiemiddelen tegen SARS-CoV-2, wordt er gesteld dat het schoonmaken met water en huishoudelijke schoonmaakmiddelen, en het gebruik van veelvoorkomende desinfectiemiddelen voldoende zou moeten zijn voor een algemene preventieve schoonmaak.

Diverse antimicrobiële stoffen zijn getest voor het bestrijden van verschillende coronavirussen. Sommige van de actieve ingrediënten, zoals natriumhypochloriet (te vinden in bleekmiddel) en ethanol zijn tamelijk gemakkelijk verkrijgbaar. Indien er gebruik gemaakt gaat worden van huishoudelijke bleekmiddel moet hier voorzichtig mee omgegaan worden. We hebben in eerdere blog-artikelen al geschreven over de gevaren van bleekmiddel, en de beperkingen ervan.

Beschermt een mondmasker tegen het coronavirus?.

Schoonmaakmethodes

Momenteel is het meest gangbare advies om gebruik te maken van een 0.1% natriumhypochloriet mengsel nadat er is schoongemaakt met een neutraal schoonmaakmiddel. Dit is echter een advies, en er is nog geen data beschikbaar omtrent de werkelijke effectiviteit tegen SARS-CoV-2. Indien de oppervlakken beschadigd zouden kunnen raken door natriumhypochloriet, is het aan te raden een product te gebruiken met een concentratie van 70% ethanol. Ook hierbij moet er eerst schoongemaakt worden met een neutraal schoonmaakmiddel.

Het schoonmaken en reinigen moet ALTIJD gebeuren door personen die beschikken over de juiste persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM’s). Hierbij is het niet enkel belangrijk dat men over de juiste set PBM’s bezit, maar ook dat deze goed worden aangetrokken en gebruikt, en nog belangrijker, correct worden uitgetrokken volgens strenge richtlijnen om besmetting te voorkomen.

LEES OOK: BESCHERMT EEN MONDMASKER TEGEN HET CORONAVIRUS?

Alle wegwerpbare PBM’s moeten als potentieel geïnfecteerd materiaal worden beschouwd en worden afgevoerd als medisch afval. Het gebruik van wegwerpbare schoonmaakmaterialen is aan te raden, mochten er producten of PBM’s worden gebruikt die herbruikbaar zijn, dan moeten deze na gebruik worden gedesinfecteerd.

Wanneer er een ruimte of kamer wordt gereinigd die mogelijk besmet is met SARS-CoV-2, moet er minstens gebruik gemaakt worden van de volgende PBM’s:

Oppervlakken of voorwerpen die veelvuldig worden gebruikt / aangeraakt, zoals ramen of stukken muur, het toilet, de wasbak etc. moeten grondig en gedetailleerd worden schoongemaakt en gereinigd. Al het textiel (zoals lakens, gordijnen, etc.) moeten gewassen worden op 90 graden Celsius met wasmiddel. Indien het textiel niet op 90 graden gewassen kan worden, moet er gebruik gemaakt worden van een wasmiddel met antibacteriële eigenschappen.

Hulp nodig bij de reiniging van een kamer of ruimte i.v.m. het coronavirus? Neem dan contact op met de Frisse Kater. Wij zijn 24/7 inzetbaar en voeren werkzaamheden uit voor families, als woningbouwvereniging en andere partijen. Wij staan klaar om te helpen, wacht dus geen moment langer. Neem vrijblijvend contact met ons op via ons contactformulier, of mail / bel ons direct via info@frissekater.nl of 085 06 08 777.

(Like ons op Facebook en deel s.v.p. dit artikel via social media zodat je anderen hiermee kunt informeren.)

Over Schoonmaakbedrijf Frisse Kater

FRISSE KATER is opgericht in september 2014 en gespecialiseerd in het reinigen van extreme & uitzonderlijke situaties. Wij opereren landelijk en zijn 24/7, 365 dagen per jaar inzetbaar. De resultaten van ons werk zijn meer dan indrukwekkend. In tegenstelling tot andere reinigingsbedrijven houden wij ons (bijna) uitsluitend bezig met de reiniging van extreme & uitzonderlijke situaties. Hierin zijn wij beslist uniek in Nederland. Door deze specialisatie kunnen wij onze klanten compleet ontzorgen, en de persoonlijke aandacht geven die zij verdienen. Onze dienstverlening is altijd persoonlijk, met een ongeëvenaarde standaard van kwaliteit en service.

T: 085 06 08 777 E: info@frissekater.nl

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Ontvang de maandelijkse e-mail nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste Frisse Kater nieuws.