Poepen gedurende het moment van overlijden

Frisse Kater B.V. | 10+ Jaar Ervaring | 085 06 08 777

Is het waar dat mensen gedurende het moment van overlijden poepen? Het korte antwoord hierop is: ja. Je spieren ontspannen direct na overlijden, waardoor eventuele spanning op de darmen en blaas wordt verminderd. Als gevolg hiervan poepen en plassen de meeste mensen bij het sterven. De kans dat dit gebeurt is tevens groter als het een traumatisch of angstaanjagend overlijden betreft.

Poepen gedurende het moment van overlijden
Matras vervuild met ontlasting en urine.

Komt dit bij ieder overlijden voor?

Nee. Poepen en urineren komt niet bij ieder overlijden voor, en het kan daarom best zo zijn dat jij iemand of meerdere personen hebt gekend die zijn overleden maar niet hebben gepoept of geürineerd.

Mensen die bijvoorbeeld al lange tijd ziek zijn eten vaak minder gedurende de laatste levensfase. De kans dat iemand zal poepen of plassen gedurende het sterven is dan ook kleiner. Ook nemen ernstig zieke mensen vaak sterke medicijnen in die de eetlust kunnen verminderen en/of constipatie veroorzaken.

Trauma

Als iemand op traumatische wijze komt te overlijden, zoals een angstaanjagend auto-ongeluk, is de kans groter dat ze hun darmen en/of blaas legen. Dit kan gedurende of na het ongeval gebeuren.

Bij zelfdodingen door middel van verhanging is er bijna altijd ontlasting aanwezig. Het lichaam ontsnapt zich gedurende het moment van dood waarna de zwaartekracht zijn werk kan doen. Alles stroomt naar beneden (en buiten).

Bloed en andere vloeistoffen zullen zich ophopen in het laagste punt van het lichaam. Dit wordt livor mortis (lijkvlekken) genoemd. Vloeistoffen zullen zich bij een verhanging ophopen in de benen en voeten, waardoor deze opzwellen en paars-zwart worden. Als de persoon in een liggende positie overlijdt, hopen vloeistoffen zich op in de rug, billen, en achterkant van de benen.

Is menselijk afval gevaarlijk?

Absoluut! Menselijk afval is biologisch gevaarlijk materiaal. Als de overledene ziektes had is het des te riskanter om dit op te ruimen. Het is daarom belangrijk om de reiniging na overlijden over te laten aan getrainde professionals.

Als het echter alleen ontlasting betreft, is dit iets waar de meeste mensen nog wel mee kunnen omgaan. Het verschonen van urine en ontlasting is onderdeel van het leven wanneer wij geboren worden, en zal ook een onderdeel zijn aan het einde van ons leven.

De andere vloeistoffen, materialen en geuren die echter ook bij een overlijden kunnen ontstaan is wat dit soort type schoonmaak zo moeilijk en gevaarlijk maakt.

Schoonmaak na verhanging.

De dood kan erg rommel zijn

In de film Pulp Fiction is er een scene waarin Jules en Vincent het interieur van een auto moeten schoonmaken nadat ze per ongeluk de passagier hebben neergeschoten. Het schoonmaken na geweldsdelicten kan zeer traumatisch zijn.

Bloed, hersenen, bot en ander menselijk materiaal worden overal en nergens verspreid. Als het gebied niet grondig wordt schoongemaakt, is het slecht een kwestie van tijd voordat er ergens overblijfsels worden aangetroffen.

Ook een vredig, onopgemerkt overlijden kan enorm veel vervuiling veroorzaken. Bloed en andere vloeistoffen kunnen uit onze oren, neus, en intieme delen lekken. Ons lichaam wordt stap-voor-stap verteerd waarbij een enorm penetrante, misselijkmakende lucht vrijkomt.

Gelukkig zijn er professionele firma’s beschikbaar zoals Frisse Kater BV die kunnen helpen bij het schoonmaken na overlijden. Hulp nodig bij de schoonmaak na overlijden? Neem dan contact op met Frisse Kater BV. Wij zijn 24/7 inzetbaar en voeren werkzaamheden uit voor families, als woningbouwvereniging en andere partijen. Wij staan klaar om te helpen, wacht dus geen moment langer. Neem vrijblijvend contact met ons op via ons contactformulier, of mail / bel ons direct via info@frissekater.nl of 085 06 08 777.

(Like ons op Facebook en deel s.v.p. dit artikel via social media zodat je anderen hiermee kunt informeren.)

Over Frisse Kater B.V.

FRISSE KATER is opgericht in september 2014 en gespecialiseerd in het reinigen van extreme & uitzonderlijke situaties. Wij opereren landelijk en zijn 24/7, 365 dagen per jaar inzetbaar. De resultaten van ons werk zijn meer dan indrukwekkend. In tegenstelling tot andere reinigingsbedrijven houden wij ons (bijna) uitsluitend bezig met de reiniging van extreme & uitzonderlijke situaties. Hierin zijn wij beslist uniek in Nederland. Door deze specialisatie kunnen wij onze klanten compleet ontzorgen, en de persoonlijke aandacht geven die zij verdienen. Onze dienstverlening is altijd persoonlijk, met een ongeëvenaarde standaard van kwaliteit en service.

T: 085 06 08 777 E: info@frissekater.nl

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Ontvang de maandelijkse e-mail nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste Frisse Kater nieuws.