Door ons trauma en biohazard reinigingswerk komen we zo nu en dan ook op plekken waar er een misdrijf of misdaad heeft plaatsgevonden. Of het nou om moord, geweldpleging, huiselijk geweld, of een ander gewelddadig misdrijf gaat, er is vaak veel dat schoongemaakt moet worden. Echter, worden we niet enkel gebeld voor het schoonmaken van bloed en andere biohazards resulterend van het incident zelf, maar ook voor de schoonmaak van de sporen van het onderzoek na een misdrijf.

24/7 schoonmaak plaats delict | 085 06 08 777 | Actief door geheel Nederland

Het is namelijk zo dat politieonderzoeken vaak meer schade kunnen aanrichten aan een pand dan het werkelijke incident zelf, voornamelijk door het brede spectrum aan chemicaliën dat wordt gebruikt en de daaruit resulterende schade. Je kan de politie hier natuurlijk niet voor aansprakelijk stellen – ze doen gewoon hun werk en proberen dit zo goed mogelijk te doen om bewijs te verzamelen en de schuldige op te kunnen sluiten. Het is belangrijker dat ze zoveel mogelijk bewijs verzamelen dan dat ze netjes werken. Maar, vaak betekent dit wel dat een politieonderzoek heel wat rommel achterlaat.

Het voornaamste dat achtergelaten wordt na een onderzoek op plaats delict zijn forensische chemicaliën: luminol bijvoorbeeld is ontzettend handig tijdens onderzoek op plaats delict, omdat het een felle kleur afgeeft wanneer het in contact komt met bloed. Het kan bloedspetters detecteren die zo klein zijn dat het blote oog deze normaal niet kan zien, of bloed dat gedeeltelijk ‘’verwijderd’’ is (door bijvoorbeeld de misdadiger om zijn sporen te wissen).

Plaats delict schoonmaken

Schoonmaak plaats delict na gewelddadig incident

Het grote nadeel aan luminol is dat het als een soort paarse verf zich vastklampt aan oppervlakken en daardoor lastig te verwijderen is. Het enige wat je eigenlijk kan doen om de luminol te verwijderen is om deze met agressieve schoonmaak chemicaliën, schuursponzen, en flink wat elleboogvet weg te schrobben. Mocht dat niet werken, dan zal de oppervlakte opnieuw geverfd moeten worden. Luminol is met name lastig te verwijderen uit zachte oppervlakken, wat kan betekenen dat tapijten vloerbedekking of meubels in stukken gesneden zullen moeten worden om de luminol te verwijderen.

Een ander veelgebruikt chemisch goedje is vingerafdrukpoeder, een zwarte poeder dat zich vastklampt aan vingerafdruk residu op het oppervlak waar dit wordt aangebracht. Soms, kan de politie de misdadiger identificeren aan zijn vingerafdrukken, maar als dit niet nodig is, kan vingerafdrukpoeder alsnog handige sporen onthullen waaraan de politie ziet hoe er is binnengetreden, wat erbinnen is gebeurd, en zelfs welk moordwapen er is gebruikt. Omdat vingerafdrukpoeder zo handig is, gebruikt de politie het veelvuldig en in royale hoeveelheden. Een plaats delict kan soms dan ook letterlijk vol zitten met vingerafdrukpoeder. Gelukkig, lijkt vingerafdrukpoeder veel op houtskool, wat betekent dat het relatief simpel schoon te maken is, zolang je genoeg vloeistof tot je beschikking hebt, veel papierendoeken, en genoeg tijd.

LEES OOK: LIJKGEUR VERWIJDEREN NA ONOPGEMERKTE DOOD

Naast deze twee veelgebruikte chemicaliën, is het ook zo dat de politie vaak het plaats delict markeert. Je kent waarschijnlijk wel het klassieke beeld van een plaats delict met een krijtomtrek van een lichaam dat op de vloer lag, iets dat eigenlijk niet veel meer wordt gedaan, maar er zijn nog wel vele notities op de vloeren en muren, die als indicatie dienen voor belangrijke vondsten, zoals bloedspetters die ontdekt zijn met luminol. Afhankelijk van wat de politie heeft gebruikt om deze markeringen aan te brengen (stickers, markeer potloden, permanente markers), kan het makkelijk of moeilijk zijn om dit te verwijderen.

De politie kan ook fysieke schade aanbrengen tijdens een onderzoek. Soms moeten ze bijvoorbeeld een stuk vloer, muur, of tapijt inspecteren; en snijden vervolgens een stuk uit de oppervlakte, waarna er een groot gat achterblijft. Het kan ook zo zijn dat ze ramen inslaan of deuren doorbreken als ze geen andere ingang zien.

Dan is er ook nog de algemene rommel en chaos die er achtergelaten wordt na een onderzoek. Tapijten en vloeren worden vaak vies achtergelaten onder de modderige of bloederige voetafdrukken. Er is ook veel rommel: Etensresten, handschoenen, schoenovertrekken, plastic zeil enzovoorts. Het kan ook zo zijn dat er medische spullen achtergelaten worden door het ambulancepersoneel. Dit is niet lastig om weg te gooien, maar zorgt er wel voor dat de woning er weer stukken schoner en beter uitziet.

Wij staan 24/7 paraat om te helpen met de reiniging na een overlijden of traumatisch ongeval.

Veel van de zaken die achtergelaten worden door hulpverleners na een misdrijf zijn ook heel goed zelf op te ruimen. Je hebt ons niet nodig om stickers van de muren te schrapen. En onze prioriteit is zonder meer om de aanwezige biohazards (bloed, lichaamssappen etc.) te verwijderen zodat men niet ziek wordt.

Maar op een plaats delict, zijn biohazards niet de enige zaken die mensen ziek kunnen maken. Een gewelddadig misdaad is een choquerende, traumatische ervaring. Het is zeer waarschijnlijk dat het slachtoffer en zijn of haar familie en vrienden nog lang last zullen hebben van het incident – een belangrijke taak voor ons is om hen te helpen met dat proces door de meest voor het oog liggende hints van wat er is gebeurd te verwijderen.

Een bloedvlek is choquerend om te zien, maar een notitie op de muur achtergelaten door de politie over wat er is gebeurd kan net zo erg zijn voor iemand die probeert te vergeten wat er heeft plaatsgevonden. Door ons werk zo perfect mogelijk uit te voeren, hopen we bij te dragen aan het gehele proces, zodat mensen het incident een plek kunnen geven, en terug kunnen keren naar hun normale leven.

(Like ons op Facebook en deel s.v.p. dit artikel via social media zodat je anderen hiermee kunt helpen.)

Over Frisse Kater B.V.

FRISSE KATER B.V. is opgericht in september 2014 en gespecialiseerd in het reinigen van extreme & uitzonderlijke situaties. Wij opereren landelijk en zijn 24/7, 365 dagen per jaar inzetbaar. De resultaten van ons werk zijn meer dan indrukwekkend. In tegenstelling tot andere reinigingsbedrijven houden wij ons (bijna) uitsluitend bezig met de reiniging van extreme & uitzonderlijke situaties. Hierin zijn wij beslist uniek in Nederland. Door deze specialisatie kunnen wij onze klanten compleet ontzorgen, en de persoonlijke aandacht geven die zij verdienen. Onze dienstverlening is altijd persoonlijk, met een ongeëvenaarde standaard van kwaliteit en service.

T: 085 06 08 777 E: info@frissekater.nl

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Ontvang de maandelijkse e-mail nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste Frisse Kater nieuws.