We kregen laatst een verontrustend telefoontje van een mevrouw in Utrecht die de woning van haar overleden buurvrouw zelf had schoongemaakt. Mevrouw was destijds onbekend met onze diensten, en wist niet dat er bedrijven bestaan die zich specialiseren in de reiniging en sanering na overlijden.

De overleden buurvrouw was tijdens haar sterven in paniek geraakt, en heeft tijdens het moment van overlijden de gehele woning besmeurd met ontlasting, bloed en braaksel. Vervolgens is zij in de woonkamer gestorven waar zij vier dagen heeft gelegen met een temperatuur van 30 graden. Toen haar lichaam werd aangetroffen begaf deze zich in een zeer ernstige staat van ontbinding.

Omdat de overleden buurvrouw geen nabestaanden had, en niemand haar lichaam heeft opgeëist, heeft haar buurvrouw uit goedheid de woning schoongemaakt. Zij gaf aan via de telefoon dat, achteraf gezien, dit een verschrikkelijk idee was. Mevrouw heeft in haar slippers, korte broek, een T-shirt en huishoudelijke handschoenen de hele woning ‘’schoongemaakt’’. Zij had geen professionele reinigingsmiddelen, geen gezichtsbescherming, geen mondkapje, helemaal niks.

Ze vroeg ons telefonisch om advies, en wist zeker dat de woning nog een gevaar voor de gezondheid vormde omdat zij enkel de visuele vervuiling had weggehaald, maar de lijkgeur nog aanwezig was alsmede alle lichaamssappen die in de vloer en andere oppervlakken waren getrokken. Ons advies was om eerst aan haar eigen gezondheid te denken, en direct een afspraak te maken met de GGD voor een uitgebreide controle om te verzekeren dat ze niks heeft opgelopen in de woning, en daarna contact op te nemen met de woningbouw en hen te informeren over het reële aanwezige infectiegevaar.

Het moge duidelijk zijn dat als iemand werkt met schimmel, bloed, asbest of andere potentieel infectieuze en gevaarlijke vervuilingen, er hier absoluut niet onachtzaam mee omgegaan moet worden. Professionele persoonlijke beschermingsmiddelen zijn verplicht, en het gebrek hieraan is niet enkel extreem onverstandig, maar ook zeer risicovol

trauma & biohazard reiniging

Een van onze specialisten aan het werk.

PBM: Persoonlijke beschermingsmiddelen

De juiste PBM’s zijn essentieel voor eenieder die te maken heeft met trauma & biohazard reiniging. Het beschermt ons niet enkel tegen de gevaren op de plekken waar we werken, maar ook tegen de chemicaliën die we gebruiken. Bijvoorbeeld, sommige reinigingsmiddelen die we toepassen tijdens de schoonmaak kunnen bijtend zijn voor de huid, ogen en longen. Het werken met een incorrecte PBM’s kan zeer risicovol zijn omdat men zichzelf hiermee blootstelt aan schadelijke chemicaliën en pathogenen met alle gevolgen van dien.

LEES OOK: KAN EEN NORMALE SCHOONMAKER OOK BIOHAZARD SCHOONMAAK UITVOEREN?

Gevaren op kruisbesmetting

Het is tijdens ons werk heel normaal om een meubelstuk aan te treffen dat verplaatst werd vanuit de besmette kamer naar een ‘schone’ kamer en hier vervolgens stukken bloed of hersenen op aan te treffen. Wie heeft dit meubelstuk verplaatst? Waarom? Is het mogelijk besmet met HIV of Hepatitis C? Het zou zeer goed besmet kunnen zijn en je zult hier niet achter komen totdat je geïnfecteerd raakt.

Kan je met zekerheid garanderen dat het ambulance of politiepersoneel de woning of ruimte niet verder hebben bevuild? Hun taak na arriveren is om een leven te redden. Ze houden zich niet bezig met waar ze wel of niet op stappen, of dat ze bloed meenemen van de woonkamer naar de keuken. In vele gevallen zijn er sporen van lichaamsvloeistoffen aanwezig die je niet kan zien. Slechte keuzes met betrekking tot onze PBM’s betekent niet alleen dat we onszelf in gevaar brengen om een ongeneselijke ziekte op te lopen, maar mogelijk ook dat we deze ziekte overdragen aan een gezinslid of collega.

Trauma reiniging na bloederige steekpartij in appartementencomplex.

De juiste uitrusting

Trauma & Biohazard reiniging is gespecialiseerd werk. Er zijn vele uren training en dure, specialistische spullen nodig om het werk op de juiste manier uit te voeren. En dit is ook nodig om te garanderen dat klanten het hoogste niveau van kwaliteit krijgen met betrekking tot de reiniging en sanering van een besmette ruimte. Integriteit en professionaliteit verdwijnen direct wanner iemand een besmette ruimte betreedt zonder gelaatsbescherming. Welke boodschap brengt dit over aan de klant? Je vertelt de klant ‘hey dit werk is niet gevaarlijk of moeilijk, deze gast komt hier gewoon binnen zonder gelaatsbescherming, hij heeft normale jeans aan en een paar goedkope handschoenen. Ik kan dit ook! Waarom betaal ik hier überhaupt geld voor?!

Dit is natuurlijk compleet onwaar, maar helaas krijgen we van klanten nog vaak genoeg te horen dat de woningbouw dit soort cowboys naar woningen toestuurt om de boel met gevaar voor eigen leven voor een prikkie ‘’schoon te maken’’.

De schoonmaakmarkt is Nederland is verzadigd, er zijn te veel bedrijven en er is te weinig werk. Vele bedrijven houden amper het hoofd boven water en nemen hierdoor elke klus aan die zij toegeworpen krijgen zonder erbij stil te staan of ze hier überhaupt wel voor getraind zijn. We kunnen enkel waarschuwen en informeren, en hopen dat bedrijven, woningbouwfederaties, managers en supervisors langzaam wakker worden en gaan inzien dat dit serieuze business is en je niet ‘even de boel kan schoonmaken’ met een emmer sop.

(Like ons op Facebook en deel s.v.p. dit artikel via social media zodat je anderen hiermee kunt informeren.)

Over Schoonmaakbedrijf Frisse Kater

FRISSE KATER is opgericht in september 2014 en gespecialiseerd in het reinigen van extreme & uitzonderlijke situaties. Wij opereren landelijk en zijn 24/7, 365 dagen per jaar inzetbaar. De resultaten van ons werk zijn meer dan indrukwekkend. In tegenstelling tot andere reinigingsbedrijven houden wij ons (bijna) uitsluitend bezig met de reiniging van extreme & uitzonderlijke situaties. Hierin zijn wij beslist uniek in Nederland. Door deze specialisatie kunnen wij onze klanten compleet ontzorgen, en de persoonlijke aandacht geven die zij verdienen. Onze dienstverlening is altijd persoonlijk, met een ongeëvenaarde standaard van kwaliteit en service.

T: 085 06 08 777 E: info@frissekater.nl