De meeste mensen zijn zich ervan bewust dat bloed en andere lichaamsvloeistoffen gevaarlijke pathogenen kunnen bevatten, oftewel, biohazards. Maar hoe zit het precies met opgedroogd bloed? Is dit ook gevaarlijk?

24/7 schoonmaak van bloed | 085 06 08 777 | Actief door geheel Nederland

Definitie van een biohazard

Een biohazard wordt gedefinieerd als een gevaarlijke biologische substantie. Dit type biologische substantie vormt een reële bedreiging voor de gezondheid van mensen en dieren. Blootstelling aan sommige vormen van biohazards kan fataal zijn. Biohazards bestaan meestal bacteriën, virussen, micro organismen, en toxines.

Grote hoeveelheid bloed na suïcide.

Is opgedroogd bloed besmettelijk?

De meest voorkomende bloed overdraagbare pathogenen zijn HIV, Hepatitis B, en Hepatitis C. Wanneer bloed compleet is opgedroogd, zullen de bovengenoemde pathogenen hoogstwaarschijnlijk zijn uitgestorven. Hetzelfde geldt voor sommigen van de minder voorkomende bloed overdraagbare pathogenen.

Maar dat betekent niet direct dat opgedroogd bloed veilig is. Pathogenen kunnen na verloop van tijd veranderen, en niemand kan zonder voorbehoud stellen dat er een moment zal arriveren waarop opgedroogd bloed wel gevaarlijke en levende pathogenen kan bevatten.

Daarnaast bestaat er altijd het risico dat iemand denkt dat het aanwezige bloed compleet is opgedroogd, maar dit niet het geval is. Als bloed niet compleet droog is, bestaat er een reële kans dat levende pathogenen zoals HIV. Hepatitis B, Hepatitis C, of iets nog gevaarlijker nog aanwezig zijn in het bloed.

Om deze reden moet er altijd voorzichtig omgegaan worden met het schoonmaken van bloed, zelf als het lijkt alsof dit al is opgedroogd. Net als met alle andere dingen in het leven is voorkomen beter dan genezen.

Er is ook nog het volgende punt waar rekening mee gehouden moet worden. Bloed overdraagbare pathogenen zijn in staat om andere biologische materialen te besmetten, zoals diverse vormen van lichaamsvloeistoffen en lichaamsweefsel. Mocht je dus opgedroogd bloed tegenkomen, en niet zeker zijn van wat er zich nog meer in de ruimte begeeft, wees dan extra voorzichtig en maak gebruik van de juiste persoonlijke beschermingsmiddelen voor het schoonmaken.

opgedroogd bloed

Opgedroogd bloed na lijkvinding.

Situaties waarbij professionele hulp nodig is voor het opruimen van bloed

Nu je iets beter geïnformeerd bent over de potentiële risico’s van bloed, lichaamsvloeistoffen, en andere biologische substanties, is het tijd om uit te leggen wanneer je bloed zelf kan opruimen en wanneer beter niet. Een simpele vuistregel is dat als de hoeveelheid bloed groter is dan een eetbord je het schoonmaken beter kan overlaten aan professionals. De enige mogelijk uitzondering hierop is als het om je eigen bloed gaat. Indien het om bloed van een gezinslid gaat, dan bestaat er nog steeds een risico maar is dan wel kleiner dan bij bloed van een vreemde. Echter, het is nog steeds te adviseren om persoonlijke beschermingsmiddelen aan te trekken.

Omdat bepaalde typen pathogenen zeer gevaarlijk zijn, is de kans klein dat je als ongetraind persoon beschikt over de juiste kennis en kunde om grote hoeveelheden bloed veilig en effectief op te kunnen ruimen. Vaak worden professionals dan ook ingehuurd voor situaties zoals tijdens een overlijden na een ongeluk, traumatische verwondingen, zelfmoord, moord, andere vormen van gewelddadige delicten, en een onopgemerkt overlijden.

Afhankelijk van de situatie die ervoor gezorgd heeft dat er bloed en lichaamsvloeistoffen zijn vrijgekomen, kan er ook veel vervuiling aanwezig zijn die misschien niet direct zichtbaar is. Soms is bloed op een vloer bijvoorbeeld compleet opgedroogd, maar is de ondervloer, en het beton eronder nog zeiknat met bloed en andere lichaamsvloeistoffen. Dit komt vaak voor bij een onopgemerkt overlijden waarbij het lichaam enkele dagen, weken of maanden blijft liggen. Dus hoewel het bloed opgedroogd mag lijken, is de kans groot dat er nog vele andere gevaren aanwezig zijn.

LEES OOK: SCHOONMAKEN NA EEN ONGEVAL OF OVERLIJDEN: WAT KOMT ER BIJ KIJKEN?

Op zoek naar een professionele partij om bloed te verwijderen? Neem dan contact op met de Frisse Kater. Wij zijn 24/7 inzetbaar en voeren werkzaamheden uit voor families, als woningbouwvereniging en andere partijen. Wij staan klaar om te helpen, wacht dus geen moment langer. Neem vrijblijvend contact met ons op via ons contactformulier, of mail / bel ons direct via info@frissekater.nl of 085 06 08 777.

(Like ons op Facebook en deel s.v.p. dit artikel via social media zodat je anderen hiermee kunt informeren.)

Over Schoonmaakbedrijf Frisse Kater

FRISSE KATER is opgericht in september 2014 en gespecialiseerd in het reinigen van extreme & uitzonderlijke situaties. Wij opereren landelijk en zijn 24/7, 365 dagen per jaar inzetbaar. De resultaten van ons werk zijn meer dan indrukwekkend. In tegenstelling tot andere reinigingsbedrijven houden wij ons (bijna) uitsluitend bezig met de reiniging van extreme & uitzonderlijke situaties. Hierin zijn wij beslist uniek in Nederland. Door deze specialisatie kunnen wij onze klanten compleet ontzorgen, en de persoonlijke aandacht geven die zij verdienen. Onze dienstverlening is altijd persoonlijk, met een ongeëvenaarde standaard van kwaliteit en service.

T: 085 06 08 777 E: info@frissekater.nl

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Ontvang de maandelijkse e-mail nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste Frisse Kater nieuws.