Iedereen poept, maar niet iedereen weet waar hun ontlasting uit bestaat. Niet vreemd natuurlijk, want wie wilt er nou stilstaan bij zoiets smerigs als ontlasting? Dat gezegd hebbende, kan basis informatie over de samenstelling van menselijke ontlasting best handig zijn. Niet alleen kan het ons beter informeren over symptomen van mogelijke gezondheidsklachten of ziektes. Maar, kan het ook helpen onszelf te beschermen tegen mogelijke gevaarlijke pathogenen.

Hulp nodig bij het schoonmaken van ontlasting? Bel ons op 085 06 08 777

Waar bestaat onze ontlasting uit?

De ontlasting van een gezond persoon bestaat uit vijf primaire elementen: Water, eiwitten, vet, koolhydraten, en vezels.

Water

Al het water dat een individu consumeert wordt uiteindelijk geabsorbeerd door de kleine en dikke darm. Ontlasting bestaat dan ook voornamelijk uit water. Gemiddeld ligt het percentage van water in menselijke ontlasting ergens tussen de 65 tot 85 procent. Als een persoon last heeft van diarree, dan ligt dit percentage hoger.

Eiwitten

De meeste eiwitten die wij uit voedsel binnenkrijgen worden verteerd in de dunne darm en omgezet in aminozuren. Deze aminozuren worden vervolgens geabsorbeerd in ons bloed. Sommige restanten van de ingenomen eiwitten eindigen in onze ontlasting.

Vet

95 procent van al het vet dat een persoon consumeert wordt geabsorbeerd door de dunne darm. Sporen van dit vet blijven achter in onze ontlasting. De ontlasting van een gezond persoon zal niet meer dan 6 procent vet bevatten. Als menselijke ontlasting meer dan 6 procent vet bevat, wordt dit gezien als een abnormaliteit en kan het zo zijn dat de persoon last heeft van steatorroe.

Koolhydraten

Enkel een zeer kleine hoeveelheid aan koolhydraten eindigt uiteindelijk in onze ontlasting. De totale hoeveelheid aan onverteerde koolhydraten in menselijke ontlasting zou onder een halve procent moeten liggen. De meeste van deze overgebleven koolhydraten in menselijke ontlasting zullen uit lactose bestaan. Alle andere simpele en complexe koolhydraten worden zo goed als compleet geabsorbeerd in de dunne darm.

Vezels

Het laatste grote element waaruit onze ontlasting bestaat zijn vezels. Wanneer iemand een gezond dieet heeft waarbij er veel vezels worden geconsumeerd, zal zijn of haar ontlasting bestaan uit circa 10 tot 15 procent aan vezels. Als een persoon te weinig vezels consumeert kan dit percentage stukken lager liggen, rond de 5 procent.

Wanneer er een monster wordt genomen van onze ontlasting, kunnen onderzoekers zien of de persoon in kwestie last heeft van een bepaalde ziekte of aandoening. Een onbalans in een van de bovenstaande vijf elementen kan een teken zijn dat er iets mis is en dat de persoon lijdt aan een bepaalde ziekte, aandoening, of kwaal.

150 kilo menselijke ontlasting verwijderen in een badkamer.

Gevaarlijke pathogenen in menselijke ontlasting

Menselijke ontlasting zit vol met bacteriën. Sterker nog, de gemiddelde stoelgang zal meer bacteriën bevatten dan het totale aantal inwoners van de aarde bij elkaar. Het overgrote deel van deze bacteriën zijn niet schadelijk. De pathogenen in menselijke ontlasting worden onderverdeeld in vier categorieën: virussen, bacteriën, protozoa, en wormen.

De meest veelvoorkomende en mogelijk schadelijke pathogenen die gevonden kunnen worden in menselijke ontlasting zijn:

  • Ascaris (worm)
  • Cryptosporidium (protozoa)
  • Entamoeba Coli (protozoa)
  • Escherichia Coli (protozoa)
  • Giardia Lamblia (worm)
  • Hepatitis A (virus)
  • Salmonella (bacterie)
  • Shigella (bacterie)
  • Streptococcus (bacterie)
  • Vibrio Cholerae (bacterie)

Deze pathogenen kunnen een persoon die in direct contact heeft gestaan met menselijke ontlasting infecteren. In aanvulling hierop kunnen sommige van deze pathogenen ook ons eten of drinken contamineren. Een persoon kan geïnfecteerd raken door pathogenen als hij of zij een gecontamineerd voedingsmiddel consumeert. Salmonella is een uitstekend voorbeeld van een pathogeen die in menselijke ontlasting gevonden kan worden, uiteindelijk in eten of drinken belandt, en vervolgens iemand infecteert.

menselijke ontlasting

Wij staan 24/7 klaar om te helpen bij het opruimen van ontlasting en andere vervuiling.

Menselijke ontlasting is een biohazard

Menselijke ontlasting wordt geclassificeerd als een biohazard, oftewel een biologisch gevaar. Wat dit betekent is dat onbeschermd contact met menselijke ontlasting een persoon blootstelt aan het risico om besmet te raken door virussen, bacteriën, protozoa, en wormen. Menselijke ontlasting zou niet opgeruimd moeten worden zonder een basis beschermingsuitrusting, bestaande uit minstens een overall, handschoenen, ademhalingsbescherming, en oogbescherming.

Het opruimen van menselijke ontlasting is vaak benodigd bij het schoonmaken van panden bewoond door krakers, zwaar vervuilde woningen, woningen van hoarders, of een riool overstroming. In dergelijke onhygiënische omgevingen is de kans dat de aanwezige ontlasting allerlei ziektes met zich meedraagt veel groter dan in een ‘reguliere’ huis-en-tuin situatie. Het is daarom aan te raden om de schoonmaak aan een professionele partij uit te besteden.

LEES OOK: KOTS OPRUIMEN EN SCHOONMAKEN: IS HET GEVAARLIJK?

Heb je echter enkel te maken met een kleine hoeveelheid ontlasting, en wil je het zelf opruimen? Dan is de eerste stap om zoveel mogelijk van de fysieke ontlasting weg te schrapen. Gebruik daarna een natte doek om de achtergebleven restanten zo goed en grondig mogelijk weg te halen. Wanneer alles weg is zal je het oppervlak goed moeten desinfecteren. De exacte desinfectieprocedures zullen op het door jou te gebruiken product vermeld moeten staan. Nadat het desinfecteren is voltooid zal je het oppervlak goed moeten spoelen met schoon water. Laat hierna het oppervlak lucht drogen.

Voelt het idee van ontlasting moeten opruimen niet prettig, en wil je het liever aan een professional overlaten? Neem dan contact op met de Frisse Kater. Wij zijn 24/7 inzetbaar en voeren werkzaamheden uit voor families, als woningbouwvereniging en andere partijen. Wij staan klaar om te helpen, wacht dus geen moment langer. Neem vrijblijvend contact met ons op via ons contactformulier, of mail / bel ons direct via info@frissekater.nl of 085 06 08 777.

(Like ons op Facebook en deel s.v.p. dit artikel via social media zodat je anderen hiermee kunt informeren.)

Over Schoonmaakbedrijf Frisse Kater

FRISSE KATER is opgericht in september 2014 en gespecialiseerd in het reinigen van extreme & uitzonderlijke situaties. Wij opereren landelijk en zijn 24/7, 365 dagen per jaar inzetbaar. De resultaten van ons werk zijn meer dan indrukwekkend. In tegenstelling tot andere reinigingsbedrijven houden wij ons (bijna) uitsluitend bezig met de reiniging van extreme & uitzonderlijke situaties. Hierin zijn wij beslist uniek in Nederland. Door deze specialisatie kunnen wij onze klanten compleet ontzorgen, en de persoonlijke aandacht geven die zij verdienen. Onze dienstverlening is altijd persoonlijk, met een ongeëvenaarde standaard van kwaliteit en service.

T: 085 06 08 777 E: info@frissekater.nl