Wie geluk heeft kan het leven doorlopen zonder ooit een overleden lichaam aan te treffen. Het staat zonder twijfel vast dat het aantreffen van een overleden lichaam een zeer verontrustende ervaring is. Het is een ding om samen te zijn met een naaste tijdens het moment van overlijden. Maar het is een heel ander iets om dezelfde naaste plotseling dood aan te treffen in zijn of haar woning. In dit artikel zullen we uitleggen wat er wel en niet gedaan moet worden bij het ontdekken van een overleden lichaam.

24/7 schoonmaak na overlijden | 085 06 08 777 | Actief door geheel Nederland

Raak het lichaam niet aan

Een fundamentele regel die je altijd moet onthouden is dat je een overleden lichaam nooit en te nimmer fysiek moet aanraken. Tenzij de persoon zeer recent is overleden, zal je waarschijnlijk geen vergissing kunnen maken over het feit dat de persoon werkelijk overleden is of dat hij of zij medische hulp nodig heeft.

Voor je eigen veiligheid is het belangrijk om geen fysiek contact te maken met de overleden persoon. Een lichaam in ontbinding kan gevaarlijke pathogenen bevatten. Deze pathogenen kunnen bacteriën en virussen bevatten die kunnen leiden tot serieuze en mogelijk zelfs dodelijke ziektes. Het zou bijvoorbeeld kunnen dat het lichaam bloed overdraagbare ziekteverwekkers bevat zoals: HIV, MRSA, Hepatitis B, en Hepatitis C.

Een andere belangrijke reden waarom fysiek contact met de overledene voorkomen moet worden is omdat dit het werk van de lijkschouwer kan beïnvloeden. De hulpdiensten en lijkschouwer zullen moeten vaststellen waarom, hoe, en wanneer de persoon in kwestie is overleden. De redenen voor een overlijden kunnen verschillend zijn, zoals overlijden door een ongeluk, ziekte, zelfdoding, of moord. Omdat de oorzaak en wijze van overlijden vastgesteld moeten worden, is het belangrijk het lichaam niet aan te raken. Het aanraken van het lichaam kan een negatief effect hebben op het onderzoek dat uitgevoerd moet worden m.b.t. de reden en wijze van overlijden.

ontdekken overleden persoon

Lichaamsafdruk achtergelaten door een lichaam in ontbinding.

Raak niks aan op de plek van overlijden

Indien je een overleden lichaam ontdekt, raak dan absoluut niks onnodig aan op de plek van overlijden. Indien de persoon bijvoorbeeld vermoord was, zou het onnodig aanraken van oppervlakken en voorwerpen de plaats delict kunnen bevuilen en mogelijke sporen van de dader kunnen uitwissen. Het is daarom uiterst belangrijk dat een plek van overlijden gepreserveerd wordt.

Bel 112

Bij het ontdekken van een overleden lichaam moet direct 112 gebeld worden. Het is een logisch gegeven, maar toch goed om eraan herinnerd te worden. De vereiste hulpdiensten, zoals politie, ambulancepersoneel, en de lijkschouwer zullen uitgezonden worden naar de locatie van het overlijden.

Schoonmaak na onopgemerkt overlijden.

Bescherm jezelf

Het zou kunnen dat je het lichaam ontdekt van een persoon die is vermoord. Om jezelf te beschermen is het belangrijk om de plek van overlijden direct te verlaten. Als je bijvoorbeeld een lichaam aantreft in een woning, dan kun je de woning direct verlaten en 112 bellen en wachten totdat de hulpdiensten arriveren.

Werk mee met de onderzoekers

Omdat jij de persoon zal zijn die het lichaam heeft ontdekt zullen onderzoekers waarschijnlijk enkele vragen aan je stellen. Dit zullen waarschijnlijk onderzoekers van de recherche zijn. Het kan ook zijn dat de lijkschouwer enkele vragen voor je heeft. Om het onderzoek zo goed mogelijk uit te voeren, is het belangrijk dat je eerlijke, precieze, en zo compleet mogelijke antwoorden geeft op de gestelde vragen.

LEES OOK: CRIME SCENE SCHOONMAAK IS GEEN ‘REGULIERE’ SCHOONMAAK

Biohazard reiniging

Nadat een lichaam is ontdekt, het onderzoek is afgerond, het lichaam is verwijderd en de plek van overlijden is vrijgegeven moet deze misschien nog schoongemaakt worden. Of er wel of niet schoongemaakt moet worden na een overlijden is afhankelijk van de hoeveelheid aanwezige biologische vervuiling. Soms is er niks te zien, en in andere gevallen is de gehele kamer bevuild. De verantwoordelijkheid van de schoonmaak rust vaak op de nabestaanden of de woningbouw. Mocht je ooit professionele assistentie nodig hebben voor de schoonmaak na overlijden, dan staan wij 24/7 klaar om hulp te bieden.

(Like ons op Facebook en deel s.v.p. dit artikel via social media zodat je anderen hiermee kunt informeren.)

Over Schoonmaakbedrijf Frisse Kater

FRISSE KATER is opgericht in september 2014 en gespecialiseerd in het reinigen van extreme & uitzonderlijke situaties. Wij opereren landelijk en zijn 24/7, 365 dagen per jaar inzetbaar. De resultaten van ons werk zijn meer dan indrukwekkend. In tegenstelling tot andere reinigingsbedrijven houden wij ons (bijna) uitsluitend bezig met de reiniging van extreme & uitzonderlijke situaties. Hierin zijn wij beslist uniek in Nederland. Door deze specialisatie kunnen wij onze klanten compleet ontzorgen, en de persoonlijke aandacht geven die zij verdienen. Onze dienstverlening is altijd persoonlijk, met een ongeëvenaarde standaard van kwaliteit en service.

T: 085 06 08 777 E: info@frissekater.nl