Niemand wilt alleen overlijden, maar helaas gebeurt dit in Nederland vaker dan men denkt. Een onopgemerkte dood in het specifiek is een sterfgeval waarbij een lichaam dusdanig lang onopgemerkt blijft dat deze begint te ontbinden. Dit kan dagen duren, of zelfs weken of maanden.

De schoonmaak na een onopgemerkte dood is intens, met veel vervuiling en een zeer penetrante lijklucht. Naast het fysieke aspect zijn dit soort opdrachten ook emotioneel erg zwaar. Want niet alleen stierf de persoon in kwestie alleen, maar lag daar waarschijnlijk ook nog eens voor een lange tijd na zijn of haar overlijden. Een trieste gedachte dat iemand zo in eenzaamheid is gestorven.

24/7 schoonmaak na overlijden | 085 06 08 777 | Actief door geheel Nederland

Wie overkomt dit?

De grootste groep mensen die onopgemerkt overlijden zijn ouderen die alleen leven, en vaak ook een serieuze medische aandoening hebben waar ze niet volledig op eigen kracht mee om kunnen gaan. Drugsgebruikers en alcoholisten lopen ook een groot risico. Alcoholisme en drugsverslaving drijft vrienden en familie weg, en doodt de gebruiker beetje bij beetje. En dan zijn er ook nog de zelfmoorden. Sociale isolatie of andere redenen kunnen tot depressie leiden, en zonder iemand om je heen om mee te praten, kunnen donkere gedachten gemakkelijk leiden tot donkere daden.

Onopgemerkte dood

Lijkvinding waarbij de overledene 5 maanden in de woning heeft gelegen.

Wat gebeurt er met een lichaam na overlijden?

Vijftien minuten nadat een persoon overlijdt, begint het ontbindingsproces. In de meeste gevallen wordt de dood binnen enkele uren ontdekt en neemt de lijkschouwer het lichaam weg – minimale schoonmaak is nodig in zulke gevallen (als het al überhaupt nodig is). Bij een onopgemerkte dood is het anders, want daar wordt het lichaam niet binnen enkele uren meegenomen.

De tijdlijn voor ontbinding varieert aanzienlijk. Ontbinding gaat een stuk sneller wanneer de omgeving warmer, natter, en meer open is. Wat weken kan duren in de winter, kan in de zomer plaatsvinden in enkele dagen door de sterke zomerhitte. Kort samengevat eten tijdens het ontbindingsproces enzymen binnenin het lichaam de persoon van binnenuit op, terwijl bacteriën, schimmels, en insecten de persoon van buitenaf opeten. Uiteindelijk wordt het lichaam vloeibaar en verandert deze in een zure bruine brij, inclusief ontlasting en darmbacteriën, alsook alle andere pathogenen die de persoon bij zich droeg.

Deze lichaamsvloeistof is sterk genoeg om door meubels, vloeren, en ondervloeren heen te dringen. Het heeft ook een intens penetrante, ziekelijke zoete geur die door een heel gebouw kan trekken, en in appartementencomplexen zelfs door ventilatiekanalen andere units en gangen kan betreden (Vaak is dit hoe een onopgemerkte dood wordt ontdekt).

Vliegen zijn binnen 15 minuten na overlijden al aanwezig en beginnen met het leggen van eieren. Wanneer de maden worden geboren beginnen zij het lichaam op te vreten. Uiteindelijk ontwikkelen de maden zich ook in vliegen en leggen hun eigen eieren (vaak tot 500 eieren, elk). Volwassen vliegen gaan overal naartoe, en verspreiden het vuil in de woning door de onderkant van hun poten, resulterend in duizenden toxische stippen van materie in ontbinding op elk blootgesteld oppervlak.

Onopgemerkt overlijden op waterbed.

Professionele onopgemerkte dood schoonmaak

Het moge duidelijk zijn dat de schoonmaak na een onopgemerkte dood geen gemakkelijke opgave is en daarom soms dagen kan duren. De eerste stap is om alle vliegen en insecten aan te pakken die het vuil rond verspreiden. Daarna moeten er zoveel mogelijk ramen opengezet worden om de woning te luchten.

Hierna kan er begonnen worden met de schoonmaak. Er wordt altijd als eerste een wandelpad gecreëerd waar wij vrij kunnen lopen zonder het vuil te verspreiden onder onze schoenen. Daarna kan er begonnen worden met alle individuele componenten in de woning die onze aandacht vereisen. Hiervoor worden diverse middelen en materialen gebruikt.

Vaak moeten meubels ook compleet gedemonteerd en verwijderd worden als medisch afval. Hetzelfde geldt voor stukken vloer waar de lichaamssappen compleet doorheen getrokken zijn. Het werk is moeilijk omdat elke vierkante millimeter dubbel geïnspecteerd moet worden om er zeker van te zijn dat er niks over het hoofd is gezien. Het is zeer gedetailleerd werk dat uren of dagen kan duren, en waarbij er niet gehaast te werk gegaan kan worden.

LEES OOK: DE GEVAREN VAN EEN INCORRECTE REINIGING NA EEN TRAUMA INCIDENT

Als alle vervuiling is verwijderd, en alle oppervlakken zijn schoongemaakt en gedesinfecteerd, is het tijd om de geur aan te pakken. Indien wij geluk hebben verdwijnen de meeste geuren vanzelf nadat de bron van het vuil is verwijderd. Mocht de geur toch dieper ingetrokken zijn in de muren, plafonds, meubels etc. dan brengen wij eerst een speciaal geur neutraliserend middel aan die de geur chemicaliën afbreekt op een moleculair niveau. Vervolgens plaatsen wij een speciale machine om de lucht in de ruimte te zuiveren. Dit proces kan meermaals herhaald worden indien nodig. Als de situatie erom vraagt dichten wij bepaalde oppervlakken ook permanent af zodat er niks meer in of uit kan qua geur of vloeistof.

Vaak worden wij ook gevraagd om de woning compleet te ontruimen. Dit is dan wat wij ‘het tweede deel’ van de reiniging noemen. Samen met de opdrachtgever worden alle schoonmaakwensen besproken voor de oplevering i.v.m. mogelijke verhuur of verkoop van de woning.

Onopgemerkte sterfgevallen zijn emotioneel belastend voor iedereen die hierbij betrokken is, en ook moeilijk op een praktisch niveau i.v.m. de zware vervuiling en stank. Wij kunnen weinig doen aan de emotionele moeilijkheden, maar kunnen wel alle vervuiling en geuren verwijderen, en hiermee hopelijk de gehele ervaring een stuk gemakkelijker maken voor de nabestaanden.

Hulp nodig bij de reiniging na een onopgemerkte dood? Neem dan contact op met de Frisse Kater. Wij zijn 24/7 inzetbaar en voeren werkzaamheden uit voor families, als woningbouwvereniging en andere partijen. Wij staan klaar om te helpen, wacht dus geen moment langer. Neem vrijblijvend contact met ons op via ons contactformulier, of mail / bel ons direct via info@frissekater.nl of 085 06 08 777.

(Like ons op Facebook en deel s.v.p. dit artikel via social media zodat je anderen hiermee kunt informeren.)

Over Schoonmaakbedrijf Frisse Kater

FRISSE KATER is opgericht in september 2014 en gespecialiseerd in het reinigen van extreme & uitzonderlijke situaties. Wij opereren landelijk en zijn 24/7, 365 dagen per jaar inzetbaar. De resultaten van ons werk zijn meer dan indrukwekkend. In tegenstelling tot andere reinigingsbedrijven houden wij ons (bijna) uitsluitend bezig met de reiniging van extreme & uitzonderlijke situaties. Hierin zijn wij beslist uniek in Nederland. Door deze specialisatie kunnen wij onze klanten compleet ontzorgen, en de persoonlijke aandacht geven die zij verdienen. Onze dienstverlening is altijd persoonlijk, met een ongeëvenaarde standaard van kwaliteit en service.

T: 085 06 08 777 E: info@frissekater.nl

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Ontvang de maandelijkse e-mail nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste Frisse Kater nieuws.