Nicotineaanslag & Rooklucht verwijderen

Frisse Kater BV is dé specialist voor het verwijderen van nicotineaanslag.

Nicotineaanslag & Rooklucht verwijderen

Frisse Kater B.V. | 10+ Jaar Ervaring | 085 06 08 777

Als je ooit in de woning van een intensieve roker bent geweest, zijn twee dingen je waarschijnlijk opgevallen: een distinctieve sigarettengeur – als er genoeg in de woning is gerookt – en , gelige soms ietwat plakkerige muren en plafonds. Wij bieden diverse oplossingen voor het verwijderen van nicotineaanslag en rooklucht. Hieronder zullen wij kort uitleggen hoe deze problemen ontstaan en wat er aan gedaan kan worden. Tevens zullen wij uitleggen wanneer nicotineaanslag zelf verwijderd kan worden, of wanneer je dit beter kan overlaten aan een professionele firma als de onze.

Nicotineaanslag is gevaarlijk

Om te beginnen willen wij gelijk aangeven dat nicotineaanslag, en de daaruit voortvloeiende rooklucht een risico vormen voor de gezondheid. Het voornaamste gezondheidsrisico wordt veroorzaakt door ‘derdehands rook’. Met derdehands rook refereren wij naar de stoffen die tijdens het roken neerdalen, en in de omgeving achterblijven nadat de roker klaar is met roken. Deze stoffen reageren vervolgens weer op veelvoorkomende verontreinigingen die binnenshuis voorkomen, en creëren daarmee een toxische mix van kankerverwekkende verbindingen. Hiermee vormt nicotineaanslag een direct gezondheidsgevaar voor niet-rokers – met name kinderen.

Nicotineaanslag hecht zich aan muren, plafonds, kozijnen, deuren enzovoorts. Des te langer er binnen is gerookt, des te heftiger de opbouw van nicotineaanslag zal zijn. Om deze residuen te verwijderen moeten de oppervlakken worden schoongemaakt. Nicotineaanslag of rooklucht verdwijnt niet door de ruimte te luchten, of deze te reinigen met een luchtreiniger.

Naast het gezondheidsgevaar veroorzaakt nicotineaanslag ook zeer onaangename vlekken en geuren. Dit vormt met name een probleem als men de woning probeert te verkopen omdat dit de verkoopwaarde van het huis vaak met enkele tienduizenden euro’s vermindert.

Nicotineaanslag zelf verwijderen

Als de nicotineaanslag en rooklucht in een woning niet al te zwaar is, kan het probleem relatief simpel zelf opgelost worden. Elke onaangename geur heeft een bron, en om de geur te elimineren, moet je de bron verwijderen. De bron voor rooklucht is nicotine residu in de woning, dat vastgeplakt zit aan de muren en plafonds (en dus vlekken veroorzaakt), maar ook diep in zachte oppervlakken zoals meubels, gordijnen, tapijten, boeken, en papier.

Als je nicotineaanslag op je muren en plafonds hebt, kan je in één klap ook de geur elimineren door de aanslag aan te pakken. Helaas is nicotine oplosbaar in water. Dit betekent dat je niet zomaar over de muur heen kan verven. De nicotineaanslag zal na verloop van tijd door de verf heen bloeden. De oppervlakken vereisen daarom eerst een schoonmaak.

Nicotineaanslag verwijderen op zachte oppervlakken is gemakkelijker: gewoon goed wassen en laten luchten. Gooi je linnengoed in de wasmachine, geef je meubels en tapijten een dieptereiniging, en laat je woning een aantal dagen goed luchten om de rooklucht kwijt te raken.

Nicotineaanslag professioneel verwijderen

Hoe ernstig de nicotineaanslag zal zijn is afhankelijk van de tijdsduur dat er gerookt is, en de hoeveelheid opgestoken sigaretten / sigaren. Een woning waar tientallen jaren in is gerookt, zal logischerwijs meer vervuild zijn dan een woning waar enkele weken in is gerookt. In het begin zal de verkleuring en geuroverlast minimaal zijn. Als de muren en plafonds (zeer) geel verkleurd zijn, is het waarschijnlijk tijd om Frisse Kater te bellen. De locaties die wij reinigen variëren van ruimtes waarin enkele jaren tot enkele tientallen jaren in is gerookt.

Professionele producten

De producten die wij gebruiken voor het verwijderen van nicotineaanslag zijn uiterst doeltreffend maar tegelijkertijd ook veilig. Deze producten zijn op waterbasis, en veilig voor alle afwasbare oppervlakken. Tevens verwijderen deze onaangename geuren (i.e. rooklucht), zijn volledig veilig voor huid en kleding, alsook fosfaatvrij, biologisch afbreekbaar, onbrandbaar, en niet vluchtig. Wij werken uitsluitend met professionele producten van industriële kwaliteit. Voor het schoonmaken maken wij nooit en te nimmer gebruik van ammoniak of andere kankerverwekkende chemicaliën.

Wij werken met onze eigen ontwikkelde schoonmaakmethode, waarbij wij de nicotineaanslag bij de bron verwijderen en niet ‘uitsmeren’. Vaak zie je dat wanneer mensen de schoonmaak zelf proberen uit te voeren, dit enkel leidt tot het ‘uitsmeren’ van de nicotineaanslag. Het lijkt dan wel schoon, maar in werkelijkheid is het nog even smerig.

Indien nodig kunnen wij ook speciale machines inzetten voor het reinigen van bankstellen en stoelen. Voor de meest hardnekkige situaties kunnen wij, naast de fysieke reiniging, ook professionele luchtzuiveringsmachines in de ruimte plaatsen. Dit komt echter maar zelden voor. In 99% van de gevallen is een goede schoonmaakbeurt meer dan voldoende.

Schilderen na de schoonmaak

Na het verwijderen van de nicotineaanslag zullen de schoongemaakte oppervlakken stukken lichtgekleurder en frisser ogen. Echter zal je na het schoonmaken nooit ontkomen aan schilderen. Vooral als je de ruimte weer mooi wit wilt krijgen. Omdat de oppervlakken al schoongemaakt zijn, hoeft er geen speciale isolerende verf gebruikt te worden. Vaak zijn twee lagen reguliere latexverf voldoende.

Het verwijderen van de nicotineaanslag alvorens te starten met de schilderwerkzaamheden is essentieel. Als dit niet gebeurt kan de verf slecht hechten, en de verf gaan afbladeren of verkleuren. De nicotineaanslag zal na verloop van tijd ook door de nieuwe verflaag heen bloeden en voor verkleuringen zorgen. Ook zal de aanwezige nicotineaanslag nog steeds zorgen voor derdehands rook, zelfs als deze is bedekt onder een nieuwe verflaag. Allesbehalve gezond dus. Indien je verzekerd wilt zijn van het beste schilderresultaat is eerst schoonmaken, en daarna pas schilderen altijd de beste optie. Na het schoonmaken moet de ruimte 1 dag luchtdrogen.

Wat moet ik laten schoonmaken?

Voor het schoonmaken hebben wij 2 opties. Enerzijds kunnen wij enkel de wanden en / of plafonds schoonmaken. Of, in aanvulling hierop ook alle overige harde oppervlakken schoonmaken (deuren, deurkozijnen, raamkozijnen, vensterbanken, kastjes (buitenkant), en radiatoren (buitenkant)). Het enige wat wij niet schoonmaken zijn ventilatiekanalen, voegwerk, en de binnenzijde van radiatoren en raamkozijnen. Een volledige schoonmaak heeft altijd de voorkeur, maar de klant is natuurlijk vrij om zelf te bepalen wat hij of zij schoongemaakt wilt hebben.

Als er behang in de woning aanwezig is, kan dit technisch gezien wel schoongemaakt worden. Het is echter niet iets dat wij adviseren. Beter is om het behang compleet te verwijderen. Mocht de wens toch bestaan om dit schoongemaakt te hebben dan is dat mogelijk. Harde vloeren worden niet aangetast door nicotineaanslag, vloerbedekking wel. Meestal is de beste optie om de vloerbedekking te verwijderen.

Ik ga mijn houtwerk schuren, moet ik dit ook laten schoonmaken?

Indien er in een woning is gerookt, zit er ook op het houtwerk vet en vuil. Om deze reden behoeft ook het houtwerk een schoonmaak. Een schoon oppervlak zorgt voor een betere hechting van de nieuwe verf- of laklaag. Indien je het houtwerk niet eerst schoonmaakt, zal het schuurpapier vol komen te zitten met vet en vuil tijdens het schuren. Daarnaast wordt tijdens het schuren al het vet en vuil verspreid over de oppervlakken. In het ergste geval wordt het vuil zelfs in het hout geschuurd! Dit is funest voor de uiteindelijke kwaliteit van het schilderwerk. Daarom is het advies om altijd eerst schoon te maken, en dan pas te schuren.

Wat zijn de kosten?

Er zijn drie factoren die van invloed zijn op de prijs: 1) het totale vierkante meter vloeroppervlak van de schoon te maken ruimte(s), 2) of enkel de wanden en plafonds schoongemaakt moeten worden of ook alle overige harde oppervlakken, en 3) het interieur van de woning (i.e. hoogte van plafonds, type materiaalgebruik, wel of geen inboedel enzovoorts).

Om een prijsopgave op te stellen hebben wij enkel de volgende gegevens nodig: 1) Adres van de schoon te maken locatie, 2) totale vierkante meter vloeroppervlak van de schoon te maken ruimte(s), en 3) foto’s van de binnenzijde. Hiermee kunnen wij direct een totaalprijs voor u uitrekenen. In de prijs zitten alle kosten inbegrepen. Geen verassingen achteraf dus!

Laat ons helpen

Ben je op zoek naar een intensieve schoonmaak? En wil je jouw woning weer mooi schoon en fris hebben voor bijvoorbeeld een huisverkoop? Neem dan contact op met Frisse Kater B.V.. Wij zijn 24/7 inzetbaar en voeren werkzaamheden uit voor families, als woningbouwvereniging en andere partijen. Wij staan klaar om te helpen, wacht dus geen moment langer. Neem vrijblijvend contact met ons op via ons contactformulier, of mail / bel ons direct via info@frissekater.nl of 085 06 08 777.