Wanneer er wordt gesproken over het verwijderen van naalden wordt dit al snel geassocieerd met het opruimen van drugsspuiten die gebruikt zijn voor het injecteren van drugs. Echter hoeft de aanwezigheid van injectienaalden niet direct te betekenen dat iemand drugs gebruikt, maar kan het ook een indicator zijn dat iemand een legitieme medische aandoening heeft zoals: diabetes, allergieën, artritis, migraine, HIV, Hepatitis C of een andere aandoening.

Hulp nodig bij het verwijderen van naalden? Bel ons op 085 06 08 777

Het voornaamste gevaar bij het opruimen van naalden is de blootstelling aan een mogelijk prikincident. Prikincidenten kunnen diverse oorzaken hebben, zoals het gestoken / gesneden worden door gebroken glas, een schaar, mes, spijker etc. Echter is het risico en gevaar van naalden verreweg het hoogst, met name als het om een gebruikt exemplaar gaat. Dit komt omdat naalden vaak moeilijk te zien zijn, en gemakkelijk terecht kunnen komen in een hoogpolig tapijt of tussen de kussens van een bankstel – ze worden soms dan ook pas opgemerkt nadat iemand al geprikt is door de naald.

Naast het risico op verwonding door een prikincident, zit het voornaamste gevaar bij naalden in hetgeen dat binnenin de naald zit: bloed. Enkele van de meest gevaarlijke ziektes ter wereld worden overgedragen via bloed, zoals o.a. Hepatitis B en C, HIV, difterie, en tuberculose – allen ziekten waarvan in het verleden is gedocumenteerd dat mensen besmet zijn geraakt door een prikincident.

Sommige ziektes kunnen zelfs na weken buiten het lichaam te verblijven nog besmettelijk zijn. Diabetes is een ziekte die niet overdraagbaar is, maar je weet nooit welke andere aandoeningen iemand heeft / had. Daarom moet er, ondanks dat het opruimen van naalden in principe geen lastige taak is, te allen tijde voorzichtig te werk gegaan worden.

naalden verwijderen

Naalden worden veilig opgebergd in een naaldencontainer.

Hoe moet je naalden verwijderen?

Net zoals bij elke (mogelijke) gevaarlijke schoonmaaksituatie zijn er ook risico’s verbonden aan het opruimen van naalden. Je kan jezelf of anderen ziek maken, en / of het probleem groter maken dan het initieel was. Twijfel je of je de schoonmaak zelf aankunt? Dan is het beter om een getrainde professional in te schakelen met verstand van zaken.

Bij het verwijderen van naalden is het belangrijk om beschermende kleding te dragen met lange mouwen, en stevige werkschoenen met bescherming voor de onderkant van de voet om prikincidenten te voorkomen. Werk altijd in een rustig tempo, en plaats nooit zomaar je hand op een plek waar je niks kan zien. Het beste is om de naald zelf nooit aan te raken met de handen. Zo werken wij bijvoorbeeld tijdens het werk met een grote hoekpincet om veilig de naalden op te pakken en weg te gooien. Als extra veiligheid dragen we ook kevlar arm- en handbescherming en een extra onderlaag handschoenen voor maximale perforatie bescherming. Tijdens het opruimen van naalden kan je namelijk nooit voorzichtig genoeg zijn.

De naalden zelf moeten worden weggegooid in een ‘naaldencontainer’, een plastic container met een kleine opening aan de bovenkant die speciaal is ontworpen om gebruikte naalden in weg te gooien. Gooi naalden nooit zomaar bij het reguliere vuilnis, ook niet als deze in een naaldencontainer zitten. Dit kan leiden tot prikincidenten bij degenen die het afval ophalen en verwerken, iets wat je niet op je geweten wilt hebben.

LEES OOK: BLOED EN STOFFELIJK OVERSCHOT: KAN IK HET ZELF SCHOONMAKEN?

Wanneer een professional inschakelen?

Alhoewel naalden zelf simpel op te ruimen zijn, is het vaak toch verstandig om een professional te bellen. Naalden opruimen is een tijdrovende klus, omdat elke vierkante centimeter van de ruimte geïnspecteerd moet worden totdat de allerlaatste naald is verwijderd. Al het werk gaat in slow-motion, en er moet zeer goed nagedacht worden over hoe iemand zich in de ruimte voortbeweegt, waar er wel en niet gezeten kan worden, en waar de handen wel en niet in gestoken kunnen worden. Daarnaast is het vaak zo dat als je eenmaal één naald opmerkt, er hoogstwaarschijnlijk ook naalden aanwezig zijn die je nog niet hebt opgemerkt. De gehele ruimte moet doorgespit worden, en meubels moeten verschoven en doorzocht worden op verborgen gevaren om met zekerheid vast te stellen dat er geen naalden meer aanwezig zijn.

Wanneer er naalden aanwezig zijn die gebruikt zijn voor chemotherapie drugs is het beter om direct een professional te bellen. Deze naalden zijn gevaarlijker dan ‘reguliere’ naalden omdat er bij chemotherapie gebruik wordt gemaakt van cytotoxines, welke carcinogeen en mutageen kunnen zijn, en kunnen leiden tot geboorteafwijkingen.

Tot slot, over het algemeen is het verwijderen van naalden vaak verbonden aan een incident, zoals bijvoorbeeld een medisch incident, een onopgemerkte dood, of een gewelddadige misdaad waarbij er meer nodig is dan enkel het verwijderen van naalden. Soms, voornamelijk bij het opruimen van naalden op een plek waar drugs is gebruikt, kan de ruimte ook onveilig en onhygiënisch zijn. Het is in dergelijke gevallen dan ook aan te raden om de Frisse Kater te bellen om er zeker van te zijn dat de reiniging grondig, veilig, en effectief wordt uitgevoerd.

(Like ons op Facebook en deel s.v.p. dit artikel via social media zodat je anderen hiermee kunt informeren.)

Over Schoonmaakbedrijf Frisse Kater

FRISSE KATER is opgericht in september 2014 en gespecialiseerd in het reinigen van extreme & uitzonderlijke situaties. Wij opereren landelijk en zijn 24/7, 365 dagen per jaar inzetbaar. De resultaten van ons werk zijn meer dan indrukwekkend. In tegenstelling tot andere reinigingsbedrijven houden wij ons (bijna) uitsluitend bezig met de reiniging van extreme & uitzonderlijke situaties. Hierin zijn wij beslist uniek in Nederland. Door deze specialisatie kunnen wij onze klanten compleet ontzorgen, en de persoonlijke aandacht geven die zij verdienen. Onze dienstverlening is altijd persoonlijk, met een ongeëvenaarde standaard van kwaliteit en service.

T: 085 06 08 777 E: info@frissekater.nl