Haast iedereen in Nederland heeft er ooit wel eens mee te maken gehad in zijn woning of op het werk, muizen en ratten keutels. Vaak worden keutels van muizen en ratten zonder er veel over na te denken opgeveegd en weggegooid. Echter zijn vele mensen zich niet bewust van de gevaren die muizen en ratten keutels met zich meebrengen voor onze gezondheid. Er bestaat namelijk een kans dat de keutels dragers zijn van gevaarlijke virussen of bacteriën die serieuze, zo niet fatale, gezondheidsproblemen kunnen veroorzaken.

Het enige wat je eigenlijk echt moet weten over muizen en ratten keutels is het volgende: Je kan er ziek van worden. Sterker nog, de kans bestaat (alhoewel zeer klein) dat je doodziek kan worden van blootstelling aan muizen en ratten keutels.

Gelukkig heb je aardig wat controle over de blootstelling. Je kunt bijvoorbeeld proactief proberen te voorkomen dat muizen en ratten je gebouw betreden. En, wanneer je de keutels opveegt, kun je dit op een zo veilig mogelijke wijze doen.

keutels

Je kan van alles tegenkomen tijdens het schoonmaken.

De meest voorkomende ziektes die worden verspreid via muizen en ratten keutels.

Wanneer we het over ziektes en muizen / ratten keutels hebben gaat het vaak hoofdzakelijk over drie soorten ziektes die op mensen worden overgedragen: Hantavirus, salmonella, en de rattenbeetziekte.

Hantavirus

Het hantavirus staat al enkele decennia op de kaart en heeft al tot veel ziekenhuisopnames en sterfgevallen geleid. Tijdens het eerste decennium na de ontdekking van het hantavirus in Amerika waren er ongeveer 600 infectiegevallen bekend. Van deze 600 personen overleden er 200. De sterfgevallen werden gelinkt met het hantavirus pulmonale syndroom, een fatale conditie die zich kan ontwikkelen na besmetting met het hantavirus.

Het hantavirus pulmonale syndroom komt voort uit schade die veroorzaakt word aan de haarvaten in de longen door het hantavirus. De schade zorgt ervoor dat de haarvaten barsten en gaan lekken, wat ertoe leidt dat vloeistof ongecontroleerd de longen instroomt. Er is geen directe behandeling beschikbaar voor het hantavirus pulmonale syndroom. Personen die herstellen van het syndroom ervaren een plotselinge stilstand van de symptomen.

Wanneer iemand gediagnosticeerd wordt met het hantavirus pulmonale syndroom, moet de persoon in kwestie direct opgenomen worden op de intensive care.

Salmonella

De meeste personen zijn bekend met salmonella door nieuwsberichten over salmonella infecties of voedselvergiftiging. Salmonella kan via diverse manieren verspreid worden, een daarvan is via muizen en ratten keutels. Dit gebeurt gewoonlijk wanneer keutels, of stof van droge keutels, op de een of andere manier in of op het voedsel belanden en vervolgens wordt geconsumeerd.

Salmonella is zelden dodelijk. Echter, er bestaat wel een zeer kleine kans dat een persoon kan overlijden van een salmonella infectie. Salmonella kan leiden tot diverse gezondheidsklachten zoals koorts, diarree, en buikpijn.

Rattenbeetziekte

Ondanks dat dit de ‘rattenbeet’ ziekte wordt genoemd, kan je ook geïnfecteerd raken door de consumptie van voedsel dat bevuild is geraakt door muizen of ratten keutels. Rattenbeetziekte is een potentieel dodelijke infectie, en de kans op overlijden is groter dan bij een salmonella infectie.

De rattenbeetziekte is een bacteriële infectie, vroegtijdige symptomen van de ziekte zijn: koorts, overgeven, jeuk, zwellingen, hoofdpijn, en spierpijn. De ziekte wordt behandeld d.m.v. antibiotica. Als er geen behandeling plaatsvindt kan dit tot diverse gezondheidsproblemen leiden zoals:

– Ontstekingen van het hart (endocarditis, myocarditis, of pericarditis)

– Ontstekingen van het brein (meningitis)

– Ontstekingen van de longen (longontsteking)

– Inwendige abcessen

– Overlijden

LEES OOK: KATTENPIS & HONDEURINE GEUR VERWIJDEREN

Hoe voorkom je besmetting: Jezelf beschermen tegen muizen en ratten keutels

Zoals eerder vermeld in dit artikel, is de kans dat je ernstig ziek raakt van blootstelling aan muizen of ratten keutels zeer gering. De kans dat je ziek wordt is wel wat hoger. Het moge dus duidelijk zijn dat de kans op ziektes en infecties een reële mogelijkheid is, met in het ergste geval de dood als gevolg.

Dus, mocht je in contact gaan komen met muizen of ratten keutels, bescherm jezelf dan adequaat. Als je de schoonmaak zelf gaat uitvoeren is het gebruik van ademhalingsbescherming, een veiligheidsbril, en handschoenen geen overbodige luxe.

De ademhalingsbescherming is echter wel het meest essentiële stuk bescherming. Wanneer je muizen of ratten keutels gaat opvegen, bestaat de kans dat deze kunnen kruimelen, en stof doen opwaaien. Dit stof kan mogelijke pathogenen bevatten zoals het hantavirus. Wanneer dit wordt ingeademd bestaat er de kans dat je geïnfecteerd raakt met het virus.

Een veel gemaakte fout die veel mensen makken is dat ze de keutels gaan opzuigen met een reguliere huis stofzuiger. Dit zorgt ervoor dat de stofdeeltjes in de keutels terug de lucht in worden geblazen, en zo de ruimte verder bevuilen en de kans op infecties verhogen. Nooit stofzuigen dus!

Mocht je te maken hebben met grote hoeveelheden muizen of ratten poep, dan is het vaak verstandiger om contact op te nemen met een professioneel reinigingsbedrijf. Wanneer er zich keutels bevinden, betekent dit vaak ook dat er speeksel en urine van ongedierte aanwezig is (i.e. geuroverlast). Een professionele schoonmaak zal ervoor zorgen dat alles correct wordt verwijderd, schoongemaakt, en afgevoerd, gebruik makende van de juiste persoonlijke beschermingsmiddelen en chemicaliën.

Wil je de schoonmaak van muizen of ratten keutels liever overlaten aan professionals en zelf geen risico lopen? Neem dan contact op met de Frisse Kater. Wij zijn 24/7 inzetbaar en voeren werkzaamheden uit voor families, als woningbouwvereniging en andere partijen. Wij staan klaar om te helpen, wacht dus geen moment langer. Neem vrijblijvend contact met ons op via ons contactformulier, of mail / bel ons direct via info@frissekater.nl of 085 06 08 777.

(Like ons op Facebook en deel s.v.p. dit artikel via social media zodat je anderen hiermee kunt informeren.)

Over Schoonmaakbedrijf Frisse Kater

FRISSE KATER is opgericht in september 2014 en gespecialiseerd in het reinigen van extreme & uitzonderlijke situaties. Wij opereren landelijk en zijn 24/7, 365 dagen per jaar inzetbaar. De resultaten van ons werk zijn meer dan indrukwekkend. In tegenstelling tot andere reinigingsbedrijven houden wij ons (bijna) uitsluitend bezig met de reiniging van extreme & uitzonderlijke situaties. Hierin zijn wij beslist uniek in Nederland. Door deze specialisatie kunnen wij onze klanten compleet ontzorgen, en de persoonlijke aandacht geven die zij verdienen. Onze dienstverlening is altijd persoonlijk, met een ongeëvenaarde standaard van kwaliteit en service.

T: 085 06 08 777 E: info@frissekater.nl

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Ontvang de maandelijkse e-mail nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste Frisse Kater nieuws.